Gotowanie

Kowbojskie spaghetti | Krytyk przepisów

  • 24 marca, 2024
  • 6 min read
Kowbojskie spaghetti |  Krytyk przepisów

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, dzięki którym możemy udostępniać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę ujawniania informacji.

Ulepsz swoje spaghetti dodatkami kowbojskimi: pokrojonymi papryczkami jalapenos, bekonem, tartym serem cheddar i pomidorami rotel! To pożywna amerykańska wersja klasycznego dania, które pokocha każdy!

Więcej „kowbojskich” przepisów, które musisz wypróbować w następnej kolejności: kowbojska zapiekanka śniadaniowa, kowbojska zupa hamburgerowa i kowbojska fasola! Wszyscy są tacy serdeczni i przepełnieni to, co najlepsze mikstury. Idealne na potlucks i spotkania, gdy robi się cieplej!

Co to jest kowbojskie spaghetti?

Tylko obfity, aromatyczny obiad, którego potrzebujesz w tym tygodniu. Kowbojskie spaghetti bierze klasyczny makaron pomidorowy i czyni go jeszcze lepszym, dorzucając na ciepło pokrojone papryczki jalapenos, wszystko bekon, tarty ser cheddar zamiast parmezanu i wędzone pomidory rotel! Jeden kęs i będziesz mieć obsesję.

Wiem, że możesz pomyśleć, że tex-mex w klasycznym włoskim daniu brzmi dziwnie, ale zaufaj mi! To działa. Jest tak obfite i pełne smaku, że nie będziesz mógł się oprzeć, aby nie sięgnąć po drugą porcję! Przejdźmy do wszystkich smacznych składników potrzebnych do jego przygotowania.

Składniki na kowbojskie spaghetti

Aby ułatwić przygotowanie kowbojskiego spaghetti, używa się wielu prostych przypraw i konserw. To jest najlepsze! Piękno tkwi w mieszankach, więc możesz dodać inne obfite składniki, które lubisz – pokrojone w kostkę zielone chili, salsę, inne rodzaje sera, co tylko chcesz! I jak zawsze dokładne wymiary znajdują się w karcie przepisu poniżej.

  • Suche Spaghetti: Aby wchłonąć cały pyszny sos! Można użyć także innych rodzajów makaronów, cokolwiek akurat macie pod ręką!
  • Posiekany boczek: Dodaje pysznego, mięsistego akcentu do potrawy.
  • Mielona chuda wołowina: Główne białko w kowbojskim spaghetti. Można go również zastąpić mielonym indykiem lub nawet kiełbasą.
  • Cebula i Czosnek: Zmiel i dodaj do mieszanki mięsnej, aby nadać jej więcej smaku.
  • Przyprawy i przyprawy: Użyłam mieszanki chili w proszku, soli i pieprzu. Możesz zamienić chili w proszku na wędzoną paprykę, jeśli chcesz czegoś nieco cieplejszego i bardziej dymnego, o mniejszym ogniu.
  • Sos Worcestershire: Dodaje złożony, pikantny i pikantny smak.
  • Pomidory Rotel, bez odsączania: Pokrojone w kostkę pomidory Rotel z zielonym chilli dodają sosowi odrobiny pikanterii i tekstury. Używaj łagodnego lub ostrego, w zależności od preferencji przyprawowych.
  • Sos pomidorowy: To dodaje sosowi treściwości i kwasowości.
  • Rozdrobniony ser Cheddar: Idealnie nadaje się do posypania wierzchu. Robi się miło i rozpływająco!
  • Zielone szalotki, pokrojone w kostkę do dekoracji: Dodają świeżego, cebulowego kęsa i koloru.
  • Jalapeno w plasterkach do dekoracji (opcjonalnie, ale gorąco polecam!): Jeśli lubisz ostre rzeczy, jalapeno doda daniu świeżego kopa.
Warto przeczytać!  Jak zrobić obiad za 10 zł? Sekrety diety antyinflacyjnej

Jak to zrobić

Gotowe w 20 minut kowbojskie spaghetti to najlepszy obiad w tygodniu! Dzięki swoim obfitym mieszankom z pewnością zadowoli każdego.

  1. Ugotuj makaron spaghetti: Makaron spaghetti ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. COK, Bekon: Na dużej patelni, na średnim ogniu, dodaj olej i posiekane kawałki bekonu. Gotuj, aż będzie rumiany i chrupiący. Wyjmować łyżką cedzakową i odstawić.
  3. Gotuj wołowinę i cebulę: Wracając na patelnię, dodaj wołowinę i pokrojoną w kostkę cebulę. Gotuj, aż mięso przestanie być różowe, a cebula zmięknie.
  4. Dodaj czosnek: Dodaj czosnek, wymieszaj i smaż przez 30 sekund, aż zacznie pachnieć.
  5. Wymieszaj dodatkowe przyprawy: Dodaj chili w proszku, sos Worcestershire, pomidory Rotel i sos pomidorowy.
  6. Łączyć: Dopraw masę mięsną solą i pieprzem, następnie wymieszaj.
  7. Dodaj makaron: Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do garnka z mięsem i sosem.
  8. Garnirunek: Udekoruj tartym serem i dodatkami i ciesz się smakiem!

Przechowywanie resztek

Pozwól kowbojskiemu spaghetti całkowicie ostygnąć, a następnie przechowuj resztki w hermetycznym pojemniku w lodówce. Pozostaną świeże przez 3 do 4 dni. Jeśli chcesz przechowywać go jeszcze dłużej, rozważ zamrożenie sosu w osobnym pojemniku na okres do 3 miesięcy. Rozmrażaj sos przez noc w lodówce, a następnie podgrzej go i podawaj ze świeżo ugotowanym spaghetti.

Przypnij to teraz, aby znaleźć później

Przypiąć

  • Makaron spaghetti ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  • Na dużej patelni, na średnim ogniu, dodaj olej i posiekane kawałki bekonu. Gotuj, aż będzie rumiany i chrupiący. Wyjmować łyżką cedzakową i odstawić.

  • Wracając na patelnię, dodaj wołowinę i pokrojoną w kostkę cebulę. Gotuj, aż mięso przestanie być różowe, a cebula zmięknie.

  • Dodaj czosnek, wymieszaj i smaż przez 30 sekund, aż zacznie pachnieć.

  • Dodaj chili w proszku, sos Worcestershire, pomidory Rotel i sos pomidorowy.

  • Dopraw masę mięsną solą i pieprzem, następnie wymieszaj.

  • Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do garnka z mięsem i sosem.

  • Udekoruj tartym serem i dodatkami i ciesz się smakiem!

Warto przeczytać!  Brak pomysłu na obiad? Mamy przepisy na cały tydzień!

Kalorie: 639kcalWęglowodany: 39GBiałko: 37GTłuszcz: 37GTłuszcz nasycony: 15GTłuszcz wielonienasycony: 5GJednonienasycone kwasy tłuszczowe: 14GTłuszcze trans: 0,3GCholesterol: 113mgSód: 1048mgPotas: 947mgBłonnik: 4GCukier: 7GWitamina A: 1601j.mWitamina C: 16mgWapń: 249mgŻelazo: 4mg

Informacje o wartości odżywczej są obliczane automatycznie, dlatego należy je traktować jedynie w przybliżeniu.


Źródło