Gotowanie

Kremowa Marsala Z Kurczaka | Krytyk receptury

  • 4 maja, 2023
  • 7 min read
Kremowa Marsala Z Kurczaka |  Krytyk receptury

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, abyśmy mogli dostarczać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę prywatności.

Kremowa Marsala z Kurczaka to klasyczne włoskie danie, które jest gotowe w mniej niż 30 minut! Wino Marsala jest przetwarzane na kremowy sos w połączeniu z grzybami, aby uzyskać ostateczny pikantny kęs. Jest prosty i łatwy do ubicia i na pewno spodoba się tłumowi!

Jestem wielką fanką grzybów do wszystkiego. Są idealnym towarzyszem makaronów, zup, sosów i prawie wszystkiego innego. Jeśli ty też kochasz grzyby, pokochasz tego kremowego toskańskiego kurczaka z czosnkiem, tego pysznego kremowego kurczaka z pieczarkami po florencku i tego prostego, ale jakże aromatycznego kurczaka z kremowym czosnkiem i parmezanem.

Kremowa marsala z kurczaka na talerzu ze złotą łyżką.

Kurczak Marsala

Czy kiedykolwiek robisz coś i myślisz, CHOLERA! Właśnie to zrobiłem?! Ta kremowa Marsala z kurczaka stała się natychmiastowym ulubieńcem od pierwszego kęsa. Kremowy sos jest zrobiony ze słodkiego wina marsala i wow, smak jest niesamowity. (Nie martw się, ponieważ alkohol wypala się podczas gotowania i jest bezpieczny dla dzieci). Wszystko, co musisz do tego dodać, to ciężka śmietana, czosnek, musztarda i voila!

Wszystko w tym posiłku jest TAK DOBRE. Idealnie komponuje się z pieczonymi warzywami korzennymi i prostą sałatką Cezar. Możesz również podać go z makaronem al limone lub ulubionymi makaronami jako sycący makaron z kurczakiem. Moja rodzina zawsze prosi o puree ziemniaczane, więc wiem na pewno, że z nimi też jest świetnie! Ten sos marsala jest również idealny do ryżu. Jakkolwiek zdecydujesz się go podać, pokochasz to szybkie i łatwe danie z kurczaka!

Składniki

Kluczowym składnikiem tej kremowej marsali z kurczaka jest oczywiście wino Marsala! Wino Marsala można znaleźć dość łatwo i idealnie jest mieć je w spiżarni, aby uzyskać więcej przepisów, takich jak ta kremowa marsala wieprzowa z czosnkiem. Wymiary znajdziesz poniżej w karcie przepisu.

  • Pierś z kurczaka: W tym przepisie wolę używać piersi z kurczaka bez kości i bez skóry. Zamiast tego możesz również użyć udek z kurczaka lub kotletów z kurczaka.
  • Sól i czarny pieprz: Do przyprawienia kurczaka.
  • Oliwa z oliwek: Wolę gotować na oliwie z oliwek, ale możesz użyć swojego ulubionego oleju do smażenia. Zamiast tego możesz użyć masła.
  • Grzyby: Cienkie plasterki tak równomiernie, jak to możliwe, aby wszystkie gotowały się w tym samym tempie.
  • Wino Marsala: Kluczowy składnik! Dodaje całe ciało i smak sosowi.
  • Bulion z kurczaka: Aby pomóc zrobić sos.
  • Gruba śmietana do ubijania: To właśnie sprawia, że ​​ten sos jest tak gęsty i kremowy!
  • Mielona gorczyca: Ja wolę użyć mielonej musztardy, ale można też użyć musztardy w płynie. Lub możesz go całkowicie pominąć, jeśli twoja rodzina nie lubi smaku musztardy.
  • Czosnek w proszku: Aby dodać do głębi sosu.
  • Pietruszka: Świeży, do dekoracji. Można też dodać świeży tymianek.
Warto przeczytać!  Roladki z jajek kurzych Buffalo (z instrukcją obsługi frytkownicy!)
Przetwórz zdjęcia pokazujące, jak przygotować składniki i zrobić sos.

Przepis na kremową Marsalę z kurczaka

Ten kremowy przepis na marsalę z kurczaka jest tak prosty, jak to tylko możliwe! Nie daj się zastraszyć gotowaniem z winem, ten przepis jest tak prosty, że każdy może to zrobić. Jeśli wolisz gotować bez wina, poniżej przedstawiam moje zamienniki w polu wskazówek.

  1. Ugotuj kurczaka: Na dużej patelni na średnim ogniu dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodać kurczaka i lekko doprawić solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor i gotować przez cały czas. Wyjąć kurczaka i odłożyć na talerz.
  2. Zrób sos: Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek i smaż grzyby przez 1-2 minuty. Dodaj wino marsala i gotuj na średnim ogniu przez 1-2 minuty. Pozwala to na wypalenie alkoholu. Dodaj bulion z kurczaka, gęstą śmietanę, mieloną musztardę i czosnek w proszku.
  3. Zagęścić sos i podawać: Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut lub do momentu, aż zacznie gęstnieć. Ugotowanego kurczaka włóż z powrotem do sosu i gotuj dalej przez około 1-2 minuty.
Zbliżenie na kremową marsalę z kurczaka w misce ze złotą łyżką.

Wskazówki dotyczące robienia kremowej Marsali z kurczaka

Ten kremowy przepis na marsalę z kurczaka jest bardzo łatwy, ale zawsze lubię dodawać kilka osobistych wskazówek, których nauczyłem się przez lata, dużo gotując. Oto kilka rzeczy, o których należy pamiętać podczas przygotowywania tego przepisu.

  • Przecięcie piersi na pół: Lubię kroić piersi z kurczaka na pół lub kupować cienko pokrojone, aby szybko i łatwo się ugotowały. Połóż jedną połówkę piersi z kurczaka na desce do krojenia, płaską/gładką stroną do dołu. Połóż dłoń nie tnącą na górze piersi i za pomocą bardzo ostrego noża powoli przecinaj poziomo pierś, zaczynając od dłuższego, grubego boku.
  • Wybór wina Marsala: Marsala to włoskie wino wzmocnione o dymnym, głębokim smaku. W przypadku dań pikantnych, takich jak Marsala z kurczaka lub cielęciny, Marsala na sucho jest klasycznym wyborem; przy robieniu deserów powszechnie używa się słodkiego Marsalisa. Wino Marsala to wzmocnione wino z Sycylii o głębokim smaku i jest używane w tym sosie, aby stworzyć karmelizowany bogaty smak. Podczas przygotowywania pikantnych potraw, takich jak kurczak Marsala, najlepszą opcją jest sucha Marsala.
  • Alternatywa dla wina: Jeśli nie jesteś zainteresowany użyciem wytrawnego wina marsala w tym przepisie lub nie chcesz kupować butelki tylko po to, mam cię w zasięgu ręki! Oto kilka zamienników, których możesz użyć: ¼ szklanki soku z białych winogron, 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżki octu sherry.
Warto przeczytać!  ¦ledzie pod pierzynk± - tradycyjny rarytas, którego nie mo¿e zabrakn±æ na sylwestrowej imprezie!

Kawałek kurczaka na talerzu z widelcem odgryzającym go.

Przechowywanie resztek

Uwielbiam mieć kremową marsalę z kurczaka w lodówce jako resztki, ponieważ sos z czasem staje się bardziej aromatyczny. To naprawdę jest tak dobre następnego dnia i stanowi doskonały lunch. Oto jak przechowywać resztki.


  • Na dużej patelni na średnim ogniu dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodać kurczaka i lekko doprawić solą i pieprzem. Gotuj, aż lekko zbrązowieje i ugotuje się w całości. Wyjąć kurczaka i odłożyć na talerz.

  • Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek i smaż grzyby przez 1-2 minuty. Dodaj wino marsala i gotuj na średnim ogniu przez 1-2 minuty. Pozwala to na wypalenie alkoholu. Dodaj bulion z kurczaka, gęstą śmietanę, mieloną musztardę i czosnek w proszku.

  • Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut lub do momentu, aż zacznie gęstnieć. Ugotowanego kurczaka włóż z powrotem do sosu i gotuj dalej przez około 1-2 minuty.

Warto przeczytać!  Ciepłe jedzenie jednogarnkowe na imprezę: garść inspiracji - Książki kucharskie

Pierwotnie opublikowane 2 maja 2019 r
Zaktualizowano 4 maja 2023 r

Serwuje: 4

Kalorie410kcal (21%)Węglowodany4G (1%)Białko27G (54%)Tłuszcz32G (49%)Tłuszcz nasycony15G (75%)cholesterol154mg (51%)Sód264mg (11%)Potas610mg (17%)Błonnik1G (4%)Cukier1G (1%)Witamina A909j.m (18%)Witamina C5mg (6%)Wapń44mg (4%)Żelazo1mg (6%)

Wszystkie informacje o wartości odżywczej oparte są na obliczeniach osób trzecich i są jedynie szacunkowe. Każdy przepis i wartość odżywcza będą się różnić w zależności od używanych marek, metod pomiaru i wielkości porcji na gospodarstwo domowe.

Kurs Danie główne

Kuchnia jako sposób gotowania Amerykanin, Włoch, Amerykanin Włoch

Słowo kluczowe marsala z kurczaka, kremowa marsala z kurczaka


Źródło