Kruche Ciasto Truskawkowe | Krytyk receptury
Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, abyśmy mogli dostarczać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę prywatności.
To wilgotne truskawkowe chrupiące ciasto jest zwieńczone kremową bitą polewą z serka śmietankowego i cukru pudru. Zwieńczeniem jest rozkoszna chrupiąca polewa z pokruszonych złotych ciasteczek Oreo i liofilizowanych truskawek.
Uwielbiam dobry truskawkowy deser, zwłaszcza w miesiącach letnich! Czuje się tak świątecznie i sprawia, że każdy grill ma cudownie słodkie zakończenie. Sprawdź tę tartę truskawkową, pyszne (i łatwe!) świeże ciasto truskawkowe i pyszne truskawkowe ciasto lodowe.
Przepis na Kruche Ciasto Truskawkowe
Jeśli nigdy nie jadłeś chrupiącego ciasta truskawkowego i zastanawiasz się, co to jest, czeka cię nie lada gratka, zwłaszcza jeśli kochasz truskawki. Ciasto bazowe jest o smaku truskawkowym (możesz zrobić je od podstaw według tego przepisu lub z pudełka). Jest zwieńczona bitą polewą, ale najlepsze jest to, gdzie dostajesz chrupnięcie. Na wierzchu posypana jest mieszanka pokruszonych waniliowych ciastek Oreo i odwodnionych truskawek.
Uwielbiamy to ciasto nie tylko dlatego, że jest wypełnione smakiem truskawek, ale i konsystencją. To mecz stworzony w niebie. Ciasto jest wilgotne i pyszne, ale każdy kęs ma pyszną chrupkość. Uwielbiam przepis z niespodzianką, a ten przenosi klasyczne ciasto na zupełnie inny poziom!
Jakie składniki znajdują się w cieście truskawkowym?
Lista składników jest bardzo prosta. A kiedy wypróbujesz ten przepis, będziesz chciał mieć je zawsze pod ręką! Wszystkie dokładne pomiary składników można znaleźć poniżej w karcie przepisu na dole posta.
Ciasto
- Ciasto Truskawkowe Mieszanka: Możesz to ułatwić, po prostu chwytając pudełkową mieszankę ciasta ze sklepu!
- galaretka truskawkowa: Uwielbiam żelatynę truskawkową, a to dodaje dodatkowego smaku mieszance.
- Jajka: Do pieczenia zawsze używam dużych jaj.
- Olej roślinny: To dodaje wilgoci do ciasta, dzięki czemu jest idealnie miękkie i puszyste.
- Mleko: W tym przepisie możesz użyć 1% lub 2% mleka.
Crunch Polewa Truskawkowa
- Złote Oreo: Usuń nadzienie z Oreo przed zrobieniem polewy.
- Liofilizowane Truskawki: Znajduję je w przejściu w sklepie spożywczym z orzechami, kawałkami czekolady i dodatkami do pieczenia.
- Masło: Użyłem solonego masła w tym przepisie na chrupiące ciasto truskawkowe.
Bita Polewa
- Ser topiony: Pozwól temu usiąść i dojść do temperatury pokojowej, aby lepiej się wymieszać.
- Cukier puder: To łączy się płynnie, dzięki czemu polewa jest gładka i słodka.
- bita polewa: Niech Cool Whip rozmrozi się przed zmieszaniem go z innymi składnikami. Wolę trzymać go w lodówce niż w zamrażarce, aby był gotowy do użycia.
Czy ciasto truskawkowe jest łatwe do zrobienia?
Tak! Ten przepis jest bardzo prosty i można go zrobić w mniej niż godzinę. To czas pieczenia i mrożenia wliczony w cenę! To świetny przepis, który można podawać z każdym posiłkiem na deser. Wszyscy to uwielbiają!
- Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 350 stopni Fahrenheita i spryskaj naczynie do pieczenia 9 × 13 sprayem do patelni. Odłożyć na bok.
- Wymieszaj ciasto na ciasto: Do dużej miski dodaj ciasto, galaretkę w proszku, jajka, olej i mleko. Użyj miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w nasadkę do wiosła i ubijaj na średnich obrotach przez 2 minuty.
- Pieczemy i chłodzimy: Dodaj ciasto do przygotowanej formy do pieczenia i piecz przez 25-30 minut, aż wykałaczka wyjdzie czysta ze środka, a środek odskoczy po lekkim naciśnięciu. Niech ciasto całkowicie ostygnie.
- Zrób polewę: Aby przygotować polewę, ubij serek śmietankowy i cukier puder w misce na gładką masę. Dodaj ⅓ ubitej polewy i mieszaj, aż będzie gładka.
- Rozłóż polewę: Złóż pozostałą ubitą polewę i równomiernie rozprowadź na wierzchu schłodzonego ciasta.
- Dodaj Crunch Truskawkowy: Dodaj złote Oreo (bez nadzienia) i liofilizowane truskawki do dużej torebki strunowej i rozgnieć wałkiem. Możesz je zmiażdżyć tak dużo lub tak mało, jak chcesz. Lubię połączenie chrupiących kawałków i okruchów. Posyp tyle, ile chcesz na ciasto truskawkowe. Zużyłam mniej więcej połowę mieszanki.
Wariacje i substytucje
Istnieje kilka różnych sposobów na zastąpienie składników tego przepisu na chrupiące ciasto truskawkowe na wypadek, gdybyś nie miał niektórych z nich pod ręką. Oto kilka wskazówek, które możesz wypróbować!
- Użyj oleju zamiast masła: Zastąp olej roztopionym masłem, jeśli chcesz uzyskać lżejszy miękisz, ale pamiętaj, że olej sprawia, że ciasta są nieco bardziej wilgotne.
- Jak zrobić domowy Cool Whip: Jeśli nie możesz znaleźć ubitej polewy (Cool Whip) w swoim sklepie, możesz zrobić ją w domu od podstaw! Zamiast używać 8 uncji ubitej polewy, wymieszaj 1 ½ szklanki ciężkiej śmietany do ubijania z 3 łyżkami cukru pudru i mieszaj, aż utworzy sztywne szczyty.
- Połowa nadzienia: Jeśli nie lubisz dużo kruszonki, możesz dodać połowę polewy do ½ uncji liofilizowanych truskawek i 6 złotych oreo.
Czy mogę zamiast tego zrobić te babeczki?
Tak! Z tego chrupiącego ciasta truskawkowego można przygotować pyszne babeczki i jest to idealna mała przekąska do trzymania w dłoni, dzięki której jest to łatwa opcja na deser.
- Dodaj ciasto do wkładki: Napełnij ciastem 24 foremki na babeczki do ⅔ wysokości.
- Pieczemy i chłodzimy: Piec w temperaturze 350 stopni Fahrenheita przez 18-20 minut lub do momentu, aż wykałaczka wyjdzie czysta. Niech babeczki ostygną.
- Dodaj kremowy lukier i Crunch: Posmarować kremem i posypać każdą babeczkę chrupiącą mieszanką truskawkową.
Jak przechowywać chrupiące ciasto truskawkowe
Uwielbiam dobrą opcję przygotowania z wyprzedzeniem, a to ciasto można przygotować nawet 24 godziny wcześniej, co czyni go idealnym deserem!
W lodówce: Ponieważ to ciasto ma kremową polewę, będziesz musiał przechowywać je w hermetycznym pojemniku w lodówce. Potrwa do 5 dni.
Resztki ciasta przechowuj pod przykryciem w lodówce do 5 dni.
-
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni Fahrenheita i spryskaj naczynie do pieczenia 9 × 13 sprayem do patelni. Odłożyć na bok.
-
Dodaj mieszankę ciasta, galaretkę w proszku, jajka, olej i mleko do dużej miski. Użyj miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w nasadkę do wiosła i ubijaj na średnich obrotach przez 2 minuty.
-
Dodaj ciasto do przygotowanej formy do pieczenia i piecz przez 25-30 minut, aż wykałaczka wyjdzie czysta ze środka, a środek odskoczy po lekkim naciśnięciu. Niech ciasto całkowicie ostygnie.
-
Aby przygotować polewę, ubij serek śmietankowy i cukier puder w misce na gładką masę. Dodaj ⅓ ubitej polewy i mieszaj, aż będzie gładka.
-
Złóż pozostałą ubitą polewę i równomiernie rozprowadź na wierzchu schłodzonego ciasta.
-
Dodaj złote ciastka Oreo (bez nadzienia) i liofilizowane truskawki do dużej torebki strunowej i rozgnieć je wałkiem do ciasta. Możesz je zmiażdżyć tak dużo lub tak mało, jak chcesz. Lubię połączenie chrupiących kawałków i okruchów. Posypać tyle lub tak mało, jak chcesz na ciasto. Zużyłam mniej więcej połowę mieszanki.
Serwuje: 12
Kalorie346kcal (17%)Węglowodany40G (13%)Białko5G (10%)Tłuszcz18G (28%)Tłuszcz nasycony11G (55%)Tłuszcz wielonienasycony1GTłuszcze jednonienasycone4GTłuszcze trans0,2Gcholesterol87mg (29%)Sód379mg (16%)Potas128mg (4%)Błonnik0,3G (1%)Cukier27G (30%)Witamina A498j.m (10%)Witamina C29mg (35%)Wapń134mg (13%)Żelazo1mg (6%)
Wszystkie informacje o wartości odżywczej oparte są na obliczeniach osób trzecich i są jedynie szacunkowe. Każdy przepis i wartość odżywcza będą się różnić w zależności od używanych marek, metod pomiaru i wielkości porcji na gospodarstwo domowe.