Kryzys klimatyczny przygotowuje kosztowne posiłki: dlaczego Twoje „thaali” może się palić | Wiadomości gospodarcze i polityczne
![Kryzys klimatyczny przygotowuje kosztowne posiłki: dlaczego Twoje „thaali” może się palić | Wiadomości gospodarcze i polityczne](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/04/1713724224-4402.jpg)
Pomimo radosnych wieści o normalnym monsunie w tym roku, wszystkie prognozy zawierają podobne ostrzeżenie: to będzie trudne lato.
Według indyjskiego Departamentu Meteorologicznego (IMD) między kwietniem a czerwcem wystąpi ponad 10–20 dni z falami ekstremalnych upałów, czyli dwukrotnie więcej niż w roku ubiegłym. Oczekuje się, że rtęć osiągnie nowy najwyższy poziom zarówno w temperaturze maksymalnej, jak i minimalnej, a naukowcy są zdania, że przekroczy ona granice przeżywalności człowieka.
Oprócz ludzkiego ciała, ludzkie jedzenie będzie miało bezpośrednie konsekwencje. Od podstawowych artykułów, takich jak pszenica, po kawę, nabiał, a nawet wielką Hilsę grozi ograniczenie podaży ze względu na ekstremalne upały.
Jednak w tym roku pszenica, jedno z głównych zbóż uprawianych w sezonie na rabi, uniknęła gniewu upalnego lata, ponieważ większość plonów została już zebrana lub znajdowała się w fazie wzrostu, w której upały nie miały większego wpływu na plony.
Ale strach pozostaje.
Ze względu na falę upałów wegetariańskie i niewegetariańskie thaali będą nie tylko droższe, ale mogą również smakować inaczej. Poza tym rynki spodziewają się wzrostu cen i przesunięcia w istniejących łańcuchach dostaw.
![Wykres Wykres](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/04/Kryzys-klimatyczny-przygotowuje-kosztowne-posilki-dlaczego-Twoje-„thaali-moze-sie.jpg)
Ekstremalne upały w niektórych częściach Indii, począwszy od marca, sprawiają, że pszenica jest najbardziej narażona. Warzywa podążają tuż za nimi.
Indie są drugim co do wielkości producentem i konsumentem pszenicy na świecie.
Z ostatnich badań przeprowadzonych przez Uncharted Waters, organizację non-profit, która zebrała dane z 30 lat, wynika, że mroźna zima, po której następuje gorąca wiosna, może obniżyć plony pszenicy o około 20 procent w ważnych stanach produkcyjnych. Jest to znacznie większa redukcja niż w latach stale cieplejszych lub chłodniejszych.
W artykule stwierdzono, że może to przełożyć się na zmniejszenie całkowitej produkcji pszenicy o 5–10%. Uprawiana w miesiącach zimowych pszenica jest zbierana pod koniec wiosny, zanim wysokie temperatury mogą wpłynąć na wypełnienie ziarna i obniżyć plony. Jeśli zostanie posadzony późno lub będzie rósł wolniej ze względu na temperatury poniżej średniej, a letnie upały nadejdą wcześnie, może to spowodować poważne szkody dla upraw.
To właśnie miało miejsce w Indiach. Nowe badanie przeprowadzone przez Climate Trends wykazało znaczny wzrost prawdopodobieństwa wystąpienia niebezpiecznie gorącej pogody na przełomie marca i kwietnia w porównaniu z latami 70. XX wieku. To z grubsza przekłada się na skrócenie sezonu wiosennego, a lato nadchodzi wcześniej i zostaje dłużej.
Pocieszające jest to, że w tym roku w większości miejsc zbiory pszenicy znajdowały się w fazie wypełniania się ziarna i dojrzewania, kiedy temperatury zaczęły rosnąć i nawet jeśli w niektórych miejscach temperatury w ciągu dnia przekroczyły 37 stopni Celsjusza, nie miało to wpływu na plony.
Ale nie chodzi tylko o ciepło; niesezonowe deszcze i burze gradowe są również bezpośrednim skutkiem globalnego ocieplenia i stanowią zagrożenie. Pojawiły się już doniesienia o deszczach, grzmotach, a nawet gradobiciach pól zalewowych.
Gotowanie łańcuchów dostaw
Wraz ze wzrostem rtęci wzrasta ryzyko zepsucia. Niski poziom odpowiednich chłodni i urządzeń chłodniczych sprawia, że owoce i warzywa są podatne na uszkodzenia spowodowane ciepłem. Z powodu upałów zapasy mleka spadają szybciej niż oczekiwano. W miarę nienormalnego spadku dostaw świeżego, płynnego mleka wzrasta wykorzystanie przechowywanego odtłuszczonego mleka w proszku (SMP).
Od marca dostawy mleka i tak spadają ze względu na mniejszą dostępność wody dla bydła i zależność przemysłu mleczarskiego od zapasów OMP w celu zaspokojenia regularnego zapotrzebowania. Jednak ekstremalne upały mają wpływ nawet na te ograniczone zapasy, ponieważ zaczyna brakować świeżej paszy.
![Wykres Wykres](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/04/1713824335_731_Kryzys-klimatyczny-przygotowuje-kosztowne-posilki-dlaczego-Twoje-„thaali-moze-sie.jpg)
Ryby nie są oszczędzane. Międzyrządowy Zespół Narodów Zjednoczonych ds. Zmian Klimatu (IPCC) w jednym ze swoich raportów oceniających stwierdził, że z powodu niekorzystnych skutków zmian klimatycznych produkcja komercyjnych gatunków ryb, takich jak Hilsa i Bombay Duck, spadnie, a wydajność pracy w rolnictwie spadnie upuszczać.
Twoja poranna filiżanka też nie jest bezpieczna. Ceny kawy Robusta w Indiach osiągnęły najwyższy w historii poziom ponad 10 000 rupii za 50-kilogramową torbę w związku z dużym popytem zbiegającym się z malejącymi dostawami. Zwykle ceny Robusty wahają się od 2500 do 3500 Rs za worek 5 kg. W tym roku produkcja ucierpiała z powodu nierównomiernych opadów deszczu, suszy i fal upałów wywołanych przez El Nino. W miarę zmniejszania się światowych dostaw rynki indyjskie rosły w oczekiwaniu na rosnący popyt. Indie są szóstym co do wielkości producentem kawy na świecie, a liderem jest Brazylia.
Nowe spojrzenie na rolnictwo
Eksperci twierdzą, że zmiany klimatyczne zaostrzą skoki cen upraw spożywczych w Indiach, ostatecznie powodując poważną niestabilność gospodarczą i społeczną.
Jak wynika z analizy Climate Trends, w ubiegłym roku od maja do czerwca koszt koszyka typowych artykułów spożywczych wzrósł prawie trzykrotnie w okresie od maja do czerwca. Z analizy IPCC wynika, że w dłuższej perspektywie plony ryżu, pszenicy, roślin strączkowych, roślin uprawnych i zbóż mogą spaść o prawie 9 procent do 2050 r. W południowych częściach kraju produkcja kukurydzy może spaść o prawie 17 procent.
„Oczekuje się, że te zakłócenia w produkcji roślinnej spowodują skoki cen w Indiach, zagrażając przystępności cenowej żywności, bezpieczeństwu żywnościowemu i wzrostowi gospodarczemu” – stwierdził IPCC.
Łańcuch dostaw będzie wymagał reorganizacji, ponieważ ekstremalne zjawiska pogodowe powodują, że firmy zmieniają swoje plany i strategie w zakresie zaopatrzenia oraz przyjmują zrównoważone metody zakupów.
„Ekstremalne zjawiska pogodowe, takie jak fala upałów w 2022 r., są obecnie 30 razy bardziej prawdopodobne, że będą miały wpływ na uprawy takie jak pszenica, kukurydza i soja. Konsekwencje odbijają się na każdym aspekcie życia w Indiach, począwszy od 153 miliardów godzin pracy straconych na całym świecie w 2017 r., głównie w rolnictwie, aż do 90 procent Indii narażonych na wysokie ryzyko fal upałów wywołanych klimatem, co zagraża bezpieczeństwu żywnościowemu i celom zrównoważonego rozwoju”. mówi Anjal Prakash, profesor nadzwyczajny ds. badań klinicznych i dyrektor ds. badań w Bharti Institute of Public Policy, Indian School of Business oraz autorka wyżej wymienionego raportu IPCC.
Prakash jest zdania, że w miarę pogłębiania się kryzysu klimatycznego dywersyfikacja upraw i odporne praktyki rolnicze pomogą pokonać burzę i zapewnić zrównoważoną przyszłość.
Rząd Unii opracowuje mechanizmy i programy podstawowe mające na celu budowanie rolnictwa odpornego na zmianę klimatu. Krajowa Misja na rzecz Zrównoważonego Rolnictwa (NMSA) jest jedną z ośmiu misji w ramach indyjskiego Krajowego planu działania w sprawie zmian klimatycznych. Ministerstwo rolnictwa oświadczyło w sierpniu ubiegłego roku w parlamencie, że w ramach NMSA wyhodowano 1888 odmian roślin odpornych na zmianę klimatu oraz że w latach 2014–2023 w 454 wioskach na polach 15 857 rolników zademonstrowano 68 technologii odpornych na zmianę klimatu.
Podczas indyjskiej prezydencji w grupie G20 państwa członkowskie zobowiązały się do przyspieszenia innowacji i inwestycji skupionych na zwiększaniu produktywności rolnictwa, ograniczaniu strat i marnotrawienia żywności w całym łańcuchu wartości oraz poprawie marketingu i przechowywania „w celu zbudowania bardziej zrównoważonego i odpornego na zmianę klimatu systemów rolnictwa i żywności”. Wyniki tych obietnic muszą zostać zrealizowane, zanim podwójny kryzys inflacji i globalnego ocieplenia dotkliwie nas dotknie.