Zdrowie

Kto obecnie korzysta ze suplementów?

  • 16 lipca, 2024
  • 4 min read
Kto obecnie korzysta ze suplementów?


Cześć. Nazywam się dr JoAnn Manson, jestem profesorem medycyny w Harvard Medical School i Brigham and Women’s Hospital. Chciałabym porozmawiać z tobą o ostatnich wytycznych dotyczących praktyki klinicznej Endocrine Society dotyczących witaminy D w profilaktyce chorób, przedstawionych na spotkaniach Endocrine Society w czerwcu 2024 r.

Sednem tych wytycznych jest to, że suplementacja witaminą D i badania przesiewowe na niedobór witaminy D w populacji ogólnej odgrywają bardzo ograniczoną rolę. Wytyczne generalnie popierają zalecane dzienne spożycie (RDA), które zostały ustalone przez Institute of Medicine (obecnie znany jako National Academy of Medicine) w 2011 r., w tym RDA wynoszące 600 IU dziennie dla dorosłych do 70. roku życia i 800 IU dziennie po 70. roku życia.

W tych wytycznych zidentyfikowano kilka grup, które mogą odnieść korzyści z przyjmowania dawek przekraczających RDA. Należą do nich osoby starsze (w wieku 75 lat i starsze), które mogą odnieść korzyści w zakresie zmniejszenia śmiertelności. Osoby starsze mają zmniejszone wchłanianie jelitowe i syntezę skórną witaminy D i mogą odnieść korzyści. Ponadto dzieci i młodzież mogą odnieść potencjalne korzyści w zapobieganiu krzywicy, a także zmniejszaniu ryzyka infekcji dróg oddechowych w tych grupach wiekowych. W czasie ciąży witamina D może odgrywać potencjalną rolę w zmniejszaniu stanu przedrzucawkowego i innych powikłań związanych z ciążą. A w przypadku stanu przedcukrzycowego witamina D może zmniejszyć progresję do cukrzycy typu 2.

Warto przeczytać!  Schizofrenia paranoidalna: co to jest, objawy, leczenie

Wytyczne Endocrine Society nie zalecają konkretnych dawek witaminy D w tych scenariuszach klinicznych, ale mówią, że te grupy mogą skorzystać z dawek przekraczających RDA. Większość populacji wydaje się dobrze radzić sobie z poziomami RDA, które zapewniają małe do umiarkowanych ilości witaminy D. Może to wynikać z faktu, że metabolizm i fizjologia witaminy D są bardzo ściśle regulowane w organizmie, więc większość z nas może sobie poradzić z mniejszymi ilościami. Jednak kilka innych grup może potrzebować większych dawek, w tym osoby z zaburzeniami wchłaniania (takimi jak choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zapalna choroba jelit lub po operacji pomostowania żołądkowego) oraz osoby przyjmujące leki na osteoporozę. Ponadto mieszkańcy domów opieki, którzy mogą mieć niskie spożycie, a także osoby spędzające bardzo mało czasu na świeżym powietrzu, mogą skorzystać z wyższych dawek niż RDA.

Czego jeszcze dowiedzieliśmy się z badań randomizowanych na temat tego, kto może odnieść korzyści z witaminy D? Dzienna dawka witaminy D może być bezpieczniejsza i skuteczniejsza niż przerywane dawkowanie bolusa z bardzo wysokimi dawkami witaminy D. Ponadto badania randomizowane (takie jak badanie witaminy D omega-3 VITAL) i inne badania sugerują korzyści suplementacji witaminą D w celu zmniejszenia ryzyka zaawansowanego raka. Metaanalizy dotyczące zgonów z powodu raka potwierdzają to, a pół tuzina metaanaliz sugeruje korzyści w zakresie zmniejszania chorób autoimmunologicznych, więc osoby, które mają szczególne czynniki ryzyka tych schorzeń lub silne rodzinne historie tych schorzeń, mogą chcieć rozważyć suplementację.

Warto przeczytać!  Wszystko dotyczy objawów, nasilenia szybko krążącego wariantu Flirt nw COVID, ET HealthWorld

Z tych randomizowanych badań wynika, że ​​dawki co najmniej 2000 IU, jeśli nie wyższe, są bezpieczne przez wiele lat. Dawka 2000 IU dziennie okazała się bezpieczna przez 5,3 roku w badaniu VITAL. Stwierdzono również, że w tych randomizowanych badaniach wskaźnik masy ciała i otyłość mogą modyfikować skuteczność suplementacji witaminą D, tak że u osób z BMI poniżej 25 występowały korzyści w przypadku wielu schorzeń, w tym raka, chorób autoimmunologicznych i innych, przy dość znacznym zmniejszeniu ryzyka. Jednak redukcje były nieobecne lub minimalne u osób z wyższym BMI. Zdecydowanie potrzebujemy więcej badań, aby zidentyfikować sposoby, w jakie suplementacja witaminą D może być korzystna we wszystkich kategoriach BMI, a może to obejmować stosowanie metabolizowanych form witaminy D, takich jak kalcydiol lub inne formulacje, których skuteczność nie zmieniałaby się w zależności od otyłości i BMI.


Źródło