Zdrowie

Które owoce morwy są lepsze dla diabetyków – świeże czy suszone?

  • 18 lipca, 2024
  • 4 min read
Które owoce morwy są lepsze dla diabetyków – świeże czy suszone?


Diabetycypodobnie jak wielu z nas, może mieć również problem ze znalezieniem idealnie sycących i zdrowych przekąsek, które zaradzą tym wczesnym wieczornym napadom głodu. Ale mamy pomoc. Dietetyczka Shilpa Arora ręczy za morwy jako optymalną przekąskę o 16:00 — nie tylko dla nas, ale także dla tych, którzy kontrolują poziom cukru we krwi. „Jeśli masz ochotę na cukier, sięgnij po suszone morwy, ponieważ są one potęgą witamin. Natura ma ogromny wybór, musimy tylko wybrać”, powiedziała Arora.

Dlaczego diabetycy powinni jeść morwy?

Morwy są ogólnie dobre do spożycia, ponieważ mają stosunkowo niski indeks glikemiczny (IG). „To spowalnia i obniża wzrost poziomu glukozy we krwi w porównaniu z produktami o wysokim IG. Morwy mają ogólnie niższy indeks glikemiczny i wyższą zawartość wody, co pomaga w kontrolowaniu porcji i sytości. Odwodnione morwy nadal można spożywać, ale należy zwrócić szczególną uwagę na wielkość porcji i ewentualnie połączyć je z innymi produktami, które mogą pomóc złagodzić wpływ na poziom cukru we krwi” — powiedziała dr Pooja Pillai, lekarz konsultant i diabetologSzpital SPARSH, Bengaluru.

Warto przeczytać!  Czy sok jabłkowy jest tak samo szkodliwy jak alkohol? | Wiadomości o jedzeniu i winie

Według dr Pillai, przeciwutleniacze i związki przeciwzapalne w morwach, takie jak resweratrol, mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny i stres oksydacyjny, które są powszechnymi problemami w cukrzycy. „Morwy są również bogate w witaminę C, błonnik, wzmacniają odporność, „Wspierają dobre zdrowie i mają właściwości przeciwstarzeniowe” – powiedział dr Pillai.

Świeże morwy mają niski IG, co czyni je odpowiednimi dla diabetyków. „Jednak odwodnienie powoduje koncentrację cukrów, potencjalnie podnosząc ładunek glikemiczny (GL) owoców. Mimo to zawartość błonnika w morwach nadal pomaga łagodzić ogólny wpływ na poziom cukru we krwi. Należy zwracać uwagę na wielkość porcji, aby utrzymać ładunek glikemiczny pod kontrolą”, Abhilasha V, główny dietetyk kliniczny i HOD, Cloudnine Group of Hospitals, Bangalore, powiedział indianexpress.com.

morwa Czy masz morwy? (Źródło: Pixabay)

Ile mieć?

Zjedz małą garść (około 1/4 szklanki) suszonych morw, ponieważ jest to rozsądna porcja, radzi dr Pillai. „Połączenie suszonych morw ze źródłem białka lub zdrowego tłuszczu, takim jak kilka orzechów lub kawałek sera, może pomóc zrównoważyć poziom cukru we krwi i zapewnić długotrwałą energię, podzielił się dr Pillai.

Warto przeczytać!  Uważaj na te częste urazy sportowe, które mogą Cię prześladować w miesiącach letnich | Zdrowie

Oferta świąteczna

Spożywanie większych ilości może prowadzić do większe spożycie cukrów naturalnychco może nie być wskazane w przypadku kontroli poziomu cukru we krwi – przestrzegł Abhilasha.

Na co zwrócić uwagę?

Wybierając suszone morwy, ważne jest, aby wybierać odmiany niesłodzone, ponieważ dodane cukry mogą zniweczyć korzyści zdrowotne i znacząco wpłynąć na poziom glukozy we krwi. Zaleca się również sprawdzanie etykiet pod kątem dodanych konserwantów lub substancji słodzących, powiedziała Abhilasha.

Lepiej jednak omówić wszelkie zmiany w diecie z lekarzem, obserwując jednocześnie reakcję organizmu na spożycie morwy.


📣 Aby uzyskać więcej wiadomości o stylu życia, kliknij tutaj, aby dołączyć do naszego kanału WhatsApp, a także obserwuj nas na Instagramie




Źródło