Kurczak z sosem waniliowym: Przepis z książki „Eva Longoria: W poszukiwaniu Meksyku”
![Kurczak z sosem waniliowym: Przepis z książki „Eva Longoria: W poszukiwaniu Meksyku”](https://oen.pl/wp-content/uploads/2023/04/230324221316-chicken-vanilla-eva-longoria-wellness-super-tease-770x470.jpeg)
Uwaga redaktora: (Oryginalny serial CNN „Eva Longoria: Searching for Mexico” podróżuje po tętniących życiem regionach kraju, odkrywając jego barwną kuchnię. Serial jest emitowany w niedziele o 21:00 czasu wschodnioamerykańskiego).
(CNN) Wanilia jest często dodawana do deserów, ale w Meksyku, skąd pochodzi ta roślina, zastosowania tej przyprawy są nieograniczone — trafiają do pikantnych dań głównych.
Rodzina Normy Gaya od dawna zbiera wanilię. Plantacja wanilii Gaya Vai-Mex w Gutiérrez Zamora we wschodnim stanie Veracruz jest najstarszą w regionie.
Rdzenni mieszkańcy jako pierwsi zebrali fasolę z Vanilla planifolia, tropikalnej orchidei pochodzącej z Veracruz, nad Zatoką Meksykańską. Kiedy Aztekowie podbili region, opodatkowali Totonaków w postaci cennej wanilii. Po inwazji hiszpańskiej w 1519 roku wanilia została sprowadzona do Europy i stała się jedną z najbardziej poszukiwanych przypraw.
Uprawa strąków jest pracochłonna, dzięki czemu wanilia ustępuje tylko szafranowi, jeśli chodzi o najdroższe przyprawy.
Gaya jest pierwszą kobietą, która przejęła kontrolę nad rodzinnym biznesem waniliowym, który został założony w 1873 roku.
„Pierwszego dnia musiałem dużo pić z producentami wanilii, żeby mnie zaakceptowali”, powiedział Gaya w Budget Travel w 2007 roku.
W swojej kuchni Gaya dodaje do wszystkiego zaskakująco wszechstronną wanilię, wzmacniając smak sosów sałatkowych, kawy, makaronów — a nawet kurczaka.
Pradziadek Gayi stworzył charakterystyczny dla rodziny przepis na kurczaka waniliowego, który wymaga kremowego, maślanego sosu.
Zrobiła pamiątkowe danie dla aktorki, producenta i prezenterki telewizyjnej Evy Longorii, która nazywa siebie „prawdopodobnie największą fanką wanilii”, w jednym z odcinków oryginalnego serialu CNN „Eva Longoria: Searching for Mexico”.
W tej specjalności kurczak jest gotowany w sosie zawierającym 4 łyżki stołowe — czyli całe ¼ szklanki — czystego ekstraktu waniliowego. Następnie mięso jest zwieńczone czarnymi nasionami wanilii zeskrobanymi z laski wanilii.
„To jest jak kawior – musisz być z nim bardzo oszczędny” – powiedział Longoria o nasionach wanilii.
Gaya nazywa to czarnym złotem.
„Nigdy nie jadłam kurczaka z wanilią” – powiedziała Longoria, pomagając Gayi przygotować posiłek.
„O mój Boże. Wszyscy muszą to zjeść, kiedy skończymy (strzelanie)” – powiedział Longoria załodze, gdy po raz pierwszy spróbowała kurczaka waniliowego.
Norma Gaya z plantacji Gaya Vai-Mex w meksykańskim stanie Veracruz używa czystego ekstraktu waniliowego swojej rodziny w tym kremowym daniu z kurczaka i wykończa go nasionami wanilii.
Kurczak Z Sosem Waniliowo-Ziele Angielskim
Całe ziarna wanilii można znaleźć w Internecie oraz w specjalistycznych sklepach spożywczych.
Przepis na 4 do 6 porcji
Składniki
2,2 funta I 1 kilogram ud i nóg kurczaka bez kości, bez skóry, pokrojonych na duże kawałki
½ szklanki | 118 mililitrów octu jabłkowego
Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
6½ łyżki I 90 gramów niesolonego masła, podzielone
2½ szklanki | 125 gramów białej cebuli, pokrojonej w kostkę
2 filiżanki | 473 mililitrów ciężkiej śmietanki do ubijania
2 filiżanki | 473 mililitrów pełnego mleka
¼ szklanki | 60 mililitrów ekstraktu waniliowego
1½ łyżki stołowej | 10 gramów mielonego ziela angielskiego
laska wanilii (opcjonalnie)
Ciepłe tortille do podania
Instrukcje
1. Połącz kurczaka i ocet jabłkowy w misce i dopraw solą i pieprzem.
2. Rozpuść 3½ łyżki (lub 50 gramów) masła w rondlu na małym ogniu przez 2 minuty. Dodaj cebulę i gotuj, często mieszając, aż będzie przezroczysta, około 10 minut. Zdjąć z ognia i przełożyć cebulę i roztopione masło do blendera. Dodaj śmietankę, mleko i ekstrakt waniliowy. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
3. W rondlu podsmaż kurczaka na średnim ogniu z pozostałymi 3 łyżkami (lub 40 gramami) masła i dodaj kremową mieszankę cebuli i ziele angielskie. Gotuj kurczaka, aż będzie ugotowany, około 30 minut. (Wewnętrzna temperatura mięsa powinna wynosić 165 stopni Fahrenheita lub 74 stopnie Celsjusza).
4. Podziel kurczaka i sos na poszczególne talerze i podawaj z ciepłymi tortillami. W razie potrzeby zeskrob czarne nasiona wanilii z wnętrza laski wanilii i posyp danie.
Pragniesz więcej? Zapisz się na serię biuletynów CNN Travel Unlocking Mexico. Czteroczęściowy przewodnik przedstawia wybory w kraju o bogatym dziedzictwie kulturowym, aby dać ci przedsmak superlatyw. ¿Quieres leer esta serie en español? Suscríbete aquí.
Ten przepis jest dzięki uprzejmości Normy Gaya z Gaya Vai-Mex.