Świat

Kurczak z sosem waniliowym: Przepis z książki „Eva Longoria: W poszukiwaniu Meksyku”

  • 29 kwietnia, 2023
  • 4 min read
Kurczak z sosem waniliowym: Przepis z książki „Eva Longoria: W poszukiwaniu Meksyku”


Uwaga redaktora: (Oryginalny serial CNN „Eva Longoria: Searching for Mexico” podróżuje po tętniących życiem regionach kraju, odkrywając jego barwną kuchnię. Serial jest emitowany w niedziele o 21:00 czasu wschodnioamerykańskiego).

(CNN) Wanilia jest często dodawana do deserów, ale w Meksyku, skąd pochodzi ta roślina, zastosowania tej przyprawy są nieograniczone — trafiają do pikantnych dań głównych.

Rodzina Normy Gaya od dawna zbiera wanilię. Plantacja wanilii Gaya Vai-Mex w Gutiérrez Zamora we wschodnim stanie Veracruz jest najstarszą w regionie.

Rdzenni mieszkańcy jako pierwsi zebrali fasolę z Vanilla planifolia, tropikalnej orchidei pochodzącej z Veracruz, nad Zatoką Meksykańską. Kiedy Aztekowie podbili region, opodatkowali Totonaków w postaci cennej wanilii. Po inwazji hiszpańskiej w 1519 roku wanilia została sprowadzona do Europy i stała się jedną z najbardziej poszukiwanych przypraw.

Uprawa strąków jest pracochłonna, dzięki czemu wanilia ustępuje tylko szafranowi, jeśli chodzi o najdroższe przyprawy.

Gaya jest pierwszą kobietą, która przejęła kontrolę nad rodzinnym biznesem waniliowym, który został założony w 1873 roku.

„Pierwszego dnia musiałem dużo pić z producentami wanilii, żeby mnie zaakceptowali”, powiedział Gaya w Budget Travel w 2007 roku.

Warto przeczytać!  Dlaczego francuski Macron odwiedza Izrael? | Wiadomości o konflikcie izraelsko-palestyńskim

W swojej kuchni Gaya dodaje do wszystkiego zaskakująco wszechstronną wanilię, wzmacniając smak sosów sałatkowych, kawy, makaronów — a nawet kurczaka.

Pradziadek Gayi stworzył charakterystyczny dla rodziny przepis na kurczaka waniliowego, który wymaga kremowego, maślanego sosu.

Zrobiła pamiątkowe danie dla aktorki, producenta i prezenterki telewizyjnej Evy Longorii, która nazywa siebie „prawdopodobnie największą fanką wanilii”, w jednym z odcinków oryginalnego serialu CNN „Eva Longoria: Searching for Mexico”.

W tej specjalności kurczak jest gotowany w sosie zawierającym 4 łyżki stołowe — czyli całe ¼ szklanki — czystego ekstraktu waniliowego. Następnie mięso jest zwieńczone czarnymi nasionami wanilii zeskrobanymi z laski wanilii.

„To jest jak kawior – musisz być z nim bardzo oszczędny” – powiedział Longoria o nasionach wanilii.

Gaya nazywa to czarnym złotem.

„Nigdy nie jadłam kurczaka z wanilią” – powiedziała Longoria, pomagając Gayi przygotować posiłek.

„O mój Boże. Wszyscy muszą to zjeść, kiedy skończymy (strzelanie)” – powiedział Longoria załodze, gdy po raz pierwszy spróbowała kurczaka waniliowego.



Norma Gaya z plantacji Gaya Vai-Mex w meksykańskim stanie Veracruz używa czystego ekstraktu waniliowego swojej rodziny w tym kremowym daniu z kurczaka i wykończa go nasionami wanilii.

Kurczak Z Sosem Waniliowo-Ziele Angielskim

Całe ziarna wanilii można znaleźć w Internecie oraz w specjalistycznych sklepach spożywczych.

Warto przeczytać!  Rebelia podważa wiarę rosyjskich elit w siłę Putina

Przepis na 4 do 6 porcji

Składniki

2,2 funta I 1 kilogram ud i nóg kurczaka bez kości, bez skóry, pokrojonych na duże kawałki

½ szklanki | 118 mililitrów octu jabłkowego

Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

6½ łyżki I 90 gramów niesolonego masła, podzielone

2½ szklanki | 125 gramów białej cebuli, pokrojonej w kostkę

2 filiżanki | 473 mililitrów ciężkiej śmietanki do ubijania

2 filiżanki | 473 mililitrów pełnego mleka

¼ szklanki | 60 mililitrów ekstraktu waniliowego

1½ łyżki stołowej | 10 gramów mielonego ziela angielskiego

laska wanilii (opcjonalnie)

Ciepłe tortille do podania

Instrukcje

1. Połącz kurczaka i ocet jabłkowy w misce i dopraw solą i pieprzem.

2. Rozpuść 3½ łyżki (lub 50 gramów) masła w rondlu na małym ogniu przez 2 minuty. Dodaj cebulę i gotuj, często mieszając, aż będzie przezroczysta, około 10 minut. Zdjąć z ognia i przełożyć cebulę i roztopione masło do blendera. Dodaj śmietankę, mleko i ekstrakt waniliowy. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.

3. W rondlu podsmaż kurczaka na średnim ogniu z pozostałymi 3 łyżkami (lub 40 gramami) masła i dodaj kremową mieszankę cebuli i ziele angielskie. Gotuj kurczaka, aż będzie ugotowany, około 30 minut. (Wewnętrzna temperatura mięsa powinna wynosić 165 stopni Fahrenheita lub 74 stopnie Celsjusza).

Warto przeczytać!  Tajwańska Lai Ching-te wzywa armię do porzucenia nacjonalistycznego dziedzictwa, aby stawić czoła zagrożeniu ze strony Chin

4. Podziel kurczaka i sos na poszczególne talerze i podawaj z ciepłymi tortillami. W razie potrzeby zeskrob czarne nasiona wanilii z wnętrza laski wanilii i posyp danie.

Pragniesz więcej? Zapisz się na serię biuletynów CNN Travel Unlocking Mexico. Czteroczęściowy przewodnik przedstawia wybory w kraju o bogatym dziedzictwie kulturowym, aby dać ci przedsmak superlatyw. ¿Quieres leer esta serie en español? Suscríbete aquí.

Ten przepis jest dzięki uprzejmości Normy Gaya z Gaya Vai-Mex.


Źródło