Lekarze oferują 5 pożywnych alternatyw dla mleka krowiego konsumentom unikającym nabiału w obawie przed ptasią grypą
WASZYNGTON, DC — Physicians Committee for Responsible Medicine, organizacja non-profit zajmująca się zdrowiem publicznym, zrzeszająca ponad 17 000 lekarzy, oferuje 5 pożywnych alternatyw dla mleka krowiego dla konsumentów zaniepokojonych ptasią grypą wśród bydła mlecznego. Zjadliwy szczep ptasiej grypy został po raz pierwszy zidentyfikowany w mleku krowim w USA i wśród bydła mlecznego w Teksasie 25 marca, a wirusem zaraził się pracownik mleczarni w Teksasie.
Ludzie obawiają się picia mleka krowiego i szukają alternatyw. „Aby uniknąć problemów zdrowotnych związanych z piciem mleka krowiego, warto wypróbować wiele świetnych zamienników nabiału” – mówi specjalistka ds. edukacji żywieniowej, dr Anna Herby z Komitetu Lekarskiego. „Mleko sojowe ma najwyższą zawartość białka i ma dodatkowe zalety izoflawonów, które mogą zmniejszać ryzyko raka piersi. Mleko migdałowe świetnie komponuje się z płatkami zbożowymi, a mleko owsiane jest smaczne w latte.”
Pożywne mleko roślinne jest przeznaczone dla tych, którzy nie mogą bezpiecznie spożywać mleka krowiego lub nie chcą go spożywać. Dr Herby oferuje:
5 pożywnych alternatyw dla mleka krowiego (w dowolnej kolejności).
1. Mleko Migdałowe:
- Niska zawartość kalorii.
- Wysoka zawartość witaminy E, która jest przeciwutleniaczem.
- Zwykle wzbogacany wapniem i witaminą D.
- Odpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy.
2. Mleko sojowe:
- Wykazano, że izoflawony korzystnie wpływają na zmniejszenie ryzyka raka piersi.
- Zawartość białka porównywalna do mleka krowiego.
- Wzbogacony wapniem i witaminą D.
- Może pomóc obniżyć poziom cholesterolu.
- Odpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy.
3. Mleko owsiane:
- Kremowa konsystencja i łagodny smak.
- Zawiera beta-glukany, które mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu.
- Produkcja przyjazna dla środowiska w porównaniu do mleka krowiego i migdałowego.
- Często wzbogacany wapniem i witaminą D.
- Odpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy.
4. Mleko kokosowe:
- Kremowa konsystencja i tropikalny smak.
- Wysoka zawartość średniołańcuchowych trójglicerydów (MCT), które mogą mieć różne korzyści zdrowotne.
- Zwykle nie zawiera alergenów, takich jak nabiał i orzechy.
- Odpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy.
5. Mleko ryżowe:
- Naturalnie słodki smak.
- Hipoalergiczny i odpowiedni dla osób z wieloma alergiami pokarmowymi.
- Niska zawartość tłuszczu i brak cholesterolu.
- Odpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy.
Naukowcy uważają, że ptasia grypa może być główną przyczyną kolejnej pandemii. Brytyjski dziennik medyczny niedawno opublikowane badania wykazują, że dieta roślinna zmniejszyła liczbę hospitalizacji i objawy Covid-19 wśród pacjentów na diecie roślinnej. Zainteresowanie przyjęciem alternatyw dla nabiału i przejściem na roślinny styl życia jest już duże, a zagrożenie ptasią grypą wokół przemysłu mleczarskiego prawdopodobnie je zwiększy.
O dr Annie Herby
Anna Herby, DHSc, RD, CDCES, jest specjalistką ds. edukacji żywieniowej w Physicians Committee for Responsible Medicine, organizacji non-profit z siedzibą w Waszyngtonie, której celem jest promowanie medycyny zapobiegawczej, zwłaszcza lepszego odżywiania i wyższych standardów w badaniach. Jest dyplomowanym dietetykiem i certyfikowanym edukatorem diabetologicznym z tytułem doktora nauk o zdrowiu.