Zdrowie

Lekarze podważają ostrzeżenie o cukrzycy typu 2

  • 21 sierpnia, 2024
  • 4 min read
Lekarze podważają ostrzeżenie o cukrzycy typu 2


Getty Images Kanapka z szynkąZdjęcia Getty’ego

Nagłówki gazet ostrzegają, że jedzenie „jednej kanapki z szynką dziennie” zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 – jednak eksperci twierdzą, że nie jest to takie proste.

Badanie przeprowadzone na prawie dwóch milionach osób z 20 różnych krajów wykazało związek zarówno ze spożyciem czerwonego, jak i przetworzonego mięsa, takiego jak steki, bekon i kiełbaski.

Lekarze jednak twierdzą, że choć badania przeprowadzono prawidłowo, ich wyniki są złożone i nie powinny wywoływać strachu ani paniki.

Naukowcy twierdzą, że ograniczenie spożycia mięsa jest rozsądne, zgodnie z wytycznymi zdrowego odżywiania, jednak badanie nie powinno całkowicie eliminować mięsa z jadłospisu.

Brak danych

Badania w Lancet Diabetologia i Endokrynologia czasopismo ma nieuniknione ograniczenie – nie można w nim udowodnić, że mięso powoduje cukrzycę, ponieważ nie da się wykluczyć innych możliwych czynników ryzyka, takich jak inne pokarmy spożywane przez osoby biorące udział w badaniu i prowadzony przez nie tryb życia.

Dr Duane Mellor z British Dietetic Association powiedział: „Autorzy próbowali kontrolować inne czynniki ryzyka związane ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2, w tym wyższą masę ciała, palenie, alkohol, niskie spożycie warzyw”.

Warto przeczytać!  Genetyczne powiązania między snem a schorzeniami neurologicznymi mogą stać się bodźcem do nowych metod leczenia

Brak danych uniemożliwił uwzględnienie wpływu historii rodzinnej, insulinooporności i obwodu talii, które są silniej związane z cukrzycą.

„Dlatego możliwe jest, że zwiększone ryzyko związane ze spożyciem przetworzonego i czerwonego mięsa może być wynikiem tych innych czynników zakłócających” – powiedział dr Mellor.

Badania takie opierają się także na założeniu, że uczestnicy mówią prawdę i dokładnie pamiętają, co jedli.

Czy to oznacza, że ​​wyniki tych badań należy całkowicie odrzucić?

Nie. Poszerza to obraz tego, jakie pokarmy – i w jakich ilościach – mogą być dla nas dobre lub złe.

Rak jelita grubego

Badania wykazały, że spożywanie dwóch grubych plastrów szynki dziennie (50 g) lub małego steka (100 g) może być ryzykowne.

Wyniki dotyczące kurczaka i innych białych mięs były mniej jednoznaczne.

NHS już teraz zaleca osobom spożywającym dziennie ponad 90 g (po ugotowaniu) czerwonego lub przetworzonego mięsa, aby ograniczyły jego spożycie do 70 g, ponieważ eksperci uważają, że jedzenie zbyt dużej ilości przetworzonego mięsa może powodować raka jelita grubego.

Warto przeczytać!  Stwierdzono, że niskotłuszczowa dieta wegańska zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę u chorych na cukrzycę typu 1 i zmniejsza ryzyko chorób serca, ET HealthWorld

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zalicza go do tej samej kategorii czynników ryzyka co palenie tytoniu i azbest.

Mięso przetworzone modyfikowano pod kątem smaku lub w celu przedłużenia jego trwałości.

Czynnikiem mogącym mieć znaczenie mogą być substancje chemiczne i metody stosowane w procesie, takie jak wędzenie, peklowanie lub dodawanie soli i środków konserwujących.

Mięso jest dobrym źródłem białka, witamin i minerałów, ale czasami zawiera też dużo tłuszczów nasyconych, które wiążą się z wysokim poziomem cholesterolu we krwi, co jest czynnikiem ryzyka choroby wieńcowej.

Poziom cukru we krwi

Główna badaczka, prof. Nita Forouhi z Uniwersytetu Cambridge, powiedziała: „Nasze badania dostarczają jak dotąd najbardziej kompleksowych dowodów na związek między spożywaniem przetworzonego mięsa i nieprzetworzonego czerwonego mięsa a wyższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 w przyszłości.

„Wspiera zalecenia dotyczące ograniczenia spożycia przetworzonego mięsa i nieprzetworzonego czerwonego mięsa w celu zmniejszenia liczby przypadków cukrzycy typu 2 w populacji”.

Cukrzyca typu 2 to wysoki poziom cukru we krwi, który jest spowodowany tym, że organizm produkuje zbyt mało hormonu o nazwie insulina lub że wytwarzana insulina nie działa prawidłowo.

Warto przeczytać!  Kimchi dla zdrowia i promiennej skóry - The Sangai Express

Czynniki ryzyka obejmują:

  • otyłość lub nadwaga
  • wysokie ciśnienie krwi
  • przynależność etniczna
  • historia rodziny

Dr Mellor ostrzegł osoby rozważające ograniczenie spożycia mięsa, aby miały pewność, że nadal dostarczają sobie wystarczającą ilość niezbędnych składników odżywczych, takich jak żelazo i witamina B12.

„Rozważając ograniczenie lub wykluczenie danego rodzaju pożywienia z diety, ważne jest, aby wszelkie produkty zastępcze dostarczały tych samych składników odżywczych, co pozwoli na utrzymanie zdrowej diety” – powiedział

Dobrymi źródłami witaminy B12 są:

  • mleko
  • ser
  • jajka
  • wzbogacone ekstrakty drożdżowe, takie jak Marmite
  • wzbogacone płatki śniadaniowe
  • wzbogacone produkty sojowe


Źródło