Biznes

Lepsze niż mandarynki i superzdrowe. Są w Biedronce na promocji 1+1 gratis

  • 4 grudnia, 2023
  • 6 min read
Lepsze niż mandarynki i superzdrowe. Są w Biedronce na promocji 1+1 gratis





  1. Rozpoczyna się sezon na owoce cytrusowe, w tym klementynki

  2. Klementynki są małe, kuliste, bez nasion i łatwe do obierania

  3. 100 g klementynek zawiera wiele składników odżywczych, takich jak witamina C, przeciwutleniacze oraz błonnik

  4. Spożywanie klementynek wpływa korzystnie na zdrowie, m.in. poprawiając odporność organizmu i obniżając poziom cholesterolu

  5. Więcej aktualnych informacji znajdziesz na stronie głównej Onetu

Klementynki – czym się różnią od mandarynek?

Obecnie trwa promocja w Biedronce na klementynki. Jeśli kupimy jedno opakowanie o wadze 750 g lub 1,5 kg, drugie otrzymamy gratis. Cena regularna wynosi 10,99 zł za opakowanie (14,65 zł/kg) lub 15,99 zł za opakowanie 1,5 kg.

Podobieństwo klementynek do mandarynek jest bardzo duże. Nic w tym jednak dziwnego, ponieważ klementynki powstały w wyniku skrzyżowania mandarynek oraz pomarańczy. Warto jednak wiedzieć, że mają o wiele bardziej kulisty kształt i mniejsze pory. Poza tym nie posiadają nasion, co jest szczególnie ważne dla osób, które nie lubią, kiedy pojawiają się one w pomarańczach czy mandarynkach.

Ponadto klementynki bardzo łatwo się obiera. Ich cechą charakterystyczną jest również soczysty smak. Nie są jednak tak słodkie, jak mandarynki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo.

Klementynki – bogactwo składników odżywczych

Klementynki warto jeść nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale również bogactwo składników odżywczych. 100 g owoców dostarcza:


  1. 47 kcal, 

  2. 0,2 g tłuszczu, 

  3. 0,9 g białka, 

  4. 12 g węglowodanów, 

  5. 1,7 g błonnika, 

  6. 1 mg sodu, 

  7. 48,8 mg kwasu askorbinowego, 

  8. 0,1 mg żelaza, 

  9. 0,1 mg witaminy B6, 

  10. 30 mg wapnia, 

  11. 10 mg magnezu, 

  12. 21 mg fosforu, 

  13. 177 mg potasu, 

  14. 24 mg kwasu foliowego, 

  15. 14 mg choliny. 
Warto przeczytać!  Maharasztra, UP, Karnataka i Tamil Nadu przodują w imporcie

Klementynki – nie tylko na wsparcie odporności

Wysoka zawartość poszczególnych składników odżywczych przekłada się na wyjątkowe właściwości prozdrowotne klementynek. Zjedzenie 1-2 owoców dziennie wpływa nie tylko na lepszy nastrój, ale także wykazuje korzystne działanie na skórę oraz układ odpornościowy. Mogą po nie również sięgać kobiety w ciąży.

Klementynka na stany zapalne

Klementynki są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają zmniejszyć stan zapalny i zapobiegają uszkodzeniom komórek spowodowanym przez wolne rodniki. W związku z tym spożywanie klementynek chroni przed cukrzycą typu 2 i chorobami serca. Poza witaminą C do przeciwutleniaczy zawartych w owocach cytrusowych należy hesperydyna, narirutyna oraz beta-karoten.

Klementynka na piękną skórę

Witamina C jest potrzebna w organizmie do syntezy kolagenu, białka strukturalnego skóry, który wpływa na jej jędrność. Poza zmniejszeniem widoczności zmarszczek łagodzi podrażnienia spowodowane przez trądzik. Spożywanie klementynek wspomaga ten proces. Wystarczy zjeść dwa owoce, by dostarczyć 120 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Klementynka na wsparcie odporności

Antyoksydanty obecne w klementynkach wspierają również naturalną odporność organizmu. Chronią przed wirusami i bakteriami odpowiedzialnymi za infekcje, bardzo często pojawiającymi się w okresie jesienno-zimowym. Poza tym warto wiedzieć, że klementynki wpływają na poprawę nastroju, pomagając obniżyć poziom stresu, który może być również przyczyną chorób i osłabienia fizycznego oraz psychicznego.

Redakcja poleca także: Sprawdź, czy zajadasz stres. Świadczą o tym 4 znaki ostrzegawcze

Klementynka na dodanie błonnika do diety

Zjedzenie kilku klementynek to przyjemny sposób na zwiększenie spożycia błonnika, który pomaga przyspieszyć metabolizm. Dodatkowo zapobiega zaparciom i gazom, a także pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi – nie pozwala na jego wchłanianie z krwioobiegu.

Warto przeczytać!  Firma zastąpiła menedżerów trenerami rozwoju osobistego. Pracownicy stali się bardziej produktywni i szczęśliwsi

Klementynka – dlaczego warto dawać ją dzieciom?

Klementynki są małe, słodkie, łatwe do obierania, a także nie zawierają pestek, co czyni z nich idealną przekąską dla dzieci. Tym samym to idealny sposób, by zwiększyć spożycie owoców wśród maluchów. Zgodnie z danymi National Cancer Institute aż 2/3 dzieci w Stanach Zjednoczonych spożywa nieodpowiednią ilość owoców, co może prowadzić do ukształtowania złych nawyków żywieniowych, a tym samym problemów ze zdrowiem w dorosłym życiu.

Klementynki – jak jeść?

Klementynki łatwo się obiera. Najczęściej skórka zsuwa się w jednym lub dwóch kawałkach. Chociaż owoce są bezpestkowe, w niektórych mogą się pojawić nasionka, które należy usunąć przed podaniem klementynki dziecku.

Co ciekawe, sprawdzą się nie tylko jako smaczna przekąska, ale również jako dodatek do sałatek, owsianek lub jogurtu naturalnego. Możemy zrobić również sok z klementynek.

Jeśli owoce przechowujemy w lodówce, o wiele dłużej zachowają świeżość. Klementynki trzymane w koszu z owocami, warto przekładać, by nie rozwinęła się na nich pleśń.

Klementynki – o tym warto pamiętać

Niektóre badania wskazały na związek pomiędzy jedzeniem klementynek a przyjmowaniem leków na serce. Klementynki (podobnie jak grejpfruty) zawierają furanokumaryny, które mogą wzmacniać działanie statyn mających na celu obniżenie poziomu cholesterolu. Zatem w przypadku pacjentów z przewlekłymi chorobami serca, warto skonsultować się z lekarzem przed spożyciem klementynek.





  • Zmniejszają ryzyko raka, odmładzają mózg. Oto skutki jedzenia mandarynek

    Zmniejszają ryzyko raka, odmładzają mózg. Oto skutki jedzenia mandarynek

    Mandarynki to małe, słodkie cytrusy, którymi zajadamy się z przyjemnością przede wszystkim pod koniec jesieni i zimą. Kojarzą się ze świętami, są smaczne, a…

    Anna Tomczyk-Anioł

  • Jajka po wiedeńsku to superzdrowe śniadanie. Zajada się nim Robert Makłowicz

    Jajka po wiedeńsku to superzdrowe śniadanie. Zajada się nim Robert Makłowicz

    Jajka po wiedeńsku to specjalnie przygotowane jajka na miękko, które mogą być świetnym pomysłem na smaczne, a zarazem zdrowe śniadanie. Bardzo lubi je Robert…

    Tatiana Naklicka

    Tatiana Naklicka

  • Cztery superzdrowe śniadania na obniżenie cholesterolu, które nie są owsianką

    Cztery superzdrowe śniadania na obniżenie cholesterolu, które nie są owsianką

    Chociaż płatki owsiane to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i innych korzystnych dla zdrowia substancji, nie każdy lubi i chce je jeść na śniadanie. Owsianka…

    Magda Ważna

    Magda Ważna

  • Jajka po turecku robią furorę! To superzdrowe śniadanie lepsze od jajecznicy

    Jajka po turecku robią furorę! To superzdrowe śniadanie lepsze od jajecznicy

    Jajka to pomysł na zdrowe i bogate w białko śniadanie, jednak sporo zależy od sposobu ich przygotowania. Jajecznica na boczku lub kiełbasie nie będzie tak lekkim…

    Marlena Kostyńska

    Marlena Kostyńska

  • Te produkty są superzdrowe, jeśli jesz je właściwie. Wystrzegaj się tych błędów

    Te produkty są superzdrowe, jeśli jesz je właściwie. Wystrzegaj się tych błędów

    Włączenie do swojej diety superzdrowych produktów to świetny pomysł na urozmaicenie jadłospisu i poprawę funkcjonowania organizmu. Warto jednak wiedzieć, że…

    Magda Ważna

    Magda Ważna

  • Sok z mandarynek pomaga schudnąć i wzmocnić odporność. Najlepiej pić z samego rana

    Sok z mandarynek pomaga schudnąć i wzmocnić odporność. Najlepiej pić z samego rana

    Są owoce, które najlepiej smakują o określonej porze roku. Z pewnością zaliczamy do nich mandarynki. Zapach i smak mandarynek kojarzy nam się z zimą i okresem…

    Magda Ważna

    Magda Ważna


Źródło