Gotowanie

Liege Wafle | Krytyk receptury

  • 29 kwietnia, 2023
  • 8 min read
Liege Wafle |  Krytyk receptury

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, abyśmy mogli dostarczać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę prywatności.

Nigdy nie jadłeś gofra takiego jak Liege Waffle! Te gofry są podobne do gofrów belgijskich, ale są słodsze dzięki perłowemu cukrowi. Są idealnie chrupiące na zewnątrz i ciepłe i miękkie w środku. Zwieńczona świeżymi jagodami i bitą śmietaną, nie znajdziesz lepszego kompana do brunchu!

Nie jest tajemnicą, że uwielbiam śniadania. Myślę o każdym przepisie śniadaniowym, który piszę, przypominam, że to najlepszy posiłek dnia (moim zdaniem!). Nie mogę też nie kochać dobrego brunchu podawanego z ciepłymi goframi lub puszystymi naleśnikami, jajecznicą i zabawnym drinkiem, takim jak Orange Julius!

Wafle Liege ułożone jeden na drugim, zwieńczone jagodami, polane syropem.

Liège Wafel

W tym momencie, bądźmy szczerzy, wszyscy chcemy wiedzieć, co to jest gofr Liege, prawda?! Czym się różni i dlaczego wygląda tak uroczo? Cóż, gofry Liege to rodzaj belgijskiego gofra, który jest nieco słodszy ze względu na cukier perłowy. Ciasto jest znacznie grubsze niż zwykłe ciasto na gofry i faktycznie tworzysz małe kulki ciasta, które wkładasz do gofrownicy. Są chrupiące na zewnątrz i ciepłe, miękkie i marzycielskie w środku. Ten przepis na gofry Liege jest kopią niesamowitych gofrów, które można dostać w Brugii w Salt Lake City w stanie Utah!

Jeśli jesteś miłośnikiem gofrów, musisz rzucić wszystko i zrobić ten przepis już TERAZ! To jest dobre. Myślę, że można śmiało powiedzieć, że gofry są moim ulubionym jedzeniem śniadaniowym, a te powalają na kolana. Lubię ubierać je po super słodkiej stronie, dodając maliny i polewę z cukru pudru. Pewnego razu na zabawnym brunchu z przyjaciółmi, podałam je na deser z gałką lodów i odrobiną gorącej krówki na wierzchu. Ślinię się na samą myśl o tym teraz! Te gofry to idealny brunch lub śniadanie na specjalne okazje, które zapiszą się w książkach historii (i mam nadzieję, że w Twojej książce kucharskiej!).

Składniki

Najlepszą częścią tych gofrów Liege jest to, że nie są one trudniejsze niż domowe gofry. To jest wafel drożdżowy, więc upewnij się, że w spiżarni nie ma drożdży instant. Innym specjalnym składnikiem jest belgijski cukier perłowy. Właśnie dostałem trochę na Amazon, ale możesz też znaleźć trochę w sklepach. Nie potrzebujesz specjalnej gofrownicy do tego przepisu, uszło mi na sucho użycie mojej zwykłej gofrownicy. Kolejnym składnikiem, który czasami dodaję jest ekstrakt waniliowy. Wymiary znajdziesz poniżej w karcie przepisu.

  • Całe mleko: Naprawdę polecam używanie pełnotłustego mleka, ponieważ dzięki niemu ciasto staje się gęste i kremowe.
  • Mąka Uniwersalna: Z tym najłatwiej pracować. Nie próbowałam tego przepisu z mąką bezglutenową ani innymi rodzajami mąki, więc nie jestem pewna, jak by się sprawdziły.
  • Drożdże błyskawiczne: W ten sposób uzyskasz miękkie i puszyste gofry. Możesz użyć suchych drożdży błyskawicznych lub aktywnych.
  • Cukier granulowany: To jest słodki wafel, więc trochę cukru też trafia do ciasta. Pomaga to zewnętrznej stronie uzyskać ładny i złocisty kolor. Zamiast tego możesz użyć brązowego cukru, jeśli wolisz.
  • Masło: Wolę używać niesolonych, aby móc kontrolować ilość soli, która trafia do ciasta.
  • Jajka: Upewnij się, że zostawiłeś je przed zrobieniem tego przepisu, ciasto lepiej się połączy, jeśli będą miały temperaturę pokojową.
  • Sól: Aby zrównoważyć wszystkie słodkie smaki.
  • Perły cukrowe: To właśnie sprawia, że ​​ten wafel jest tak wyjątkowy i pyszny! Musisz ich spróbować, pokochasz to!
Warto przeczytać!  Crack Chicken Sliders | Krytyk przepisów
Przetwórz zdjęcia pokazujące, jak przygotować ciasto i ugotować je w żelazku.

Przepis na gofry z Liège

Najlepszą częścią gofrów Liege jest to, że naprawdę nie musisz się wysilać, aby je zrobić. Mają jeden dodatkowy krok, który aktywuje drożdże i pozwala ciastu odpocząć, aby mogło wzrosnąć. Cały czas piekę domowy chleb, więc nie wydaje mi się to nawet dodatkowym krokiem, wiem, jak pyszne będą wyniki, więc jest to całkowicie tego warte!

  1. Ciepłe mleko i aktywacja drożdży: Podgrzewaj mleko przez 15 sekund w kuchence mikrofalowej, aż będzie letnie. Dodać paczkę drożdży i wymieszać. Odstaw na 2-3 minuty, aż się rozpuści.
  2. Zrób ciasto: W dużej misce dodaj mąkę, cukier, masło, jajka, sól i mieszankę mleka. Mieszaj do całkowitego połączenia. Odstawić i pozwolić wyrosnąć, aż podwoi objętość, czyli około 30 minut.
  3. Rozgrzej żelazko: Gdy ciasto wyrośnie, natłuść i rozgrzej gofrownicę.
  4. Złóż perełki cukrowe w ciasto: Do ciasta wsypać cukrowe perełki. Porcjuj ciasto i uformuj kulki o wadze 4 uncji.
  5. Gotuj ciasto: Lekko spłaszcz kulki w kotlety i smaż w rozgrzanej gofrownicy przez 3-4 minuty, aż do uzyskania głębokiego złocistego koloru.
Wafle Liege na blasze wyłożonej pergaminem.

Warto przeczytać!  Jak długo piec pierniczki świąteczne? Oto sprawdzony przepis na pierniki na Boże Narodzenie

Wskazówki dotyczące robienia gofrów Liege

Te gofry Liege to totalna bryza, ale zawsze doceniam wskazówki, kiedy idę zrobić przepis po raz pierwszy! Oto kilka wskazówek, jak ugotować najlepsze gofry, jakie kiedykolwiek będziesz jadł.

  • Regulacja słodkości: Perełki cukru sprawiają, że te gofry są dość słodkie, więc jeśli wolisz trochę mniej cukru, możesz zmniejszyć lub pominąć cukier granulowany w przepisie.
  • Czas gotowania: Czas gotowania zależy od gofrownicy. Stwierdziłem, że najlepsza temperatura dla mojej gofrownicy to średnia i gotowały się przez około 3 i pół minuty.
  • Dodatki: Podawaj z dodatkami, jakich dusza zapragnie! Syrop, dżem, Nutella, czekolada, truskawki, banany, lista jest długa! Te gofry są pyszne nawet same. Wspominałam wcześniej, że jadłam je nawet jako gofry deserowe z lodami i polewą lodową. Jakkolwiek je zjesz, zakochasz się!

Wafel Liege na talerzu z kęsem nabieranym widelcem.

Przechowywanie resztek

To ciasto drożdżowe jest naprawdę wszechstronne, a poniżej dzielę się moimi wskazówkami dotyczącymi przechowywania ciasta. Twoje gofry Liege zrobią najlepsze resztki. Wolę odgrzewać je w piekarniku, aby z zewnątrz były ładne i chrupiące!

  • W lodówce: Ugotowane gofry można przechowywać w szczelnym pojemniku i przechowywać w lodówce przez 4-5 dni.
  • Zamrażanie ciasta: Ciasto można zamrozić w kroku 2. Można z niego wstępnie uformować kulki i zamrozić. Przechowywane w woreczku do zamrażania z zamkiem błyskawicznym do 3 miesięcy. Pozwól mu rozmrozić się przez noc w lodówce, zanim dodasz cukrowe perełki do poszczególnych kulek (około łyżki stołowej). Odstaw na 5-10 minut przed gotowaniem.
  • Przechowywanie ciasta: Ciasto można przygotować dzień wcześniej, przykryć i wstawić na noc do lodówki. Pozostawić do osiągnięcia temperatury pokojowej przed dodaniem perełek cukrowych i porcjowaniem. Gotuj zgodnie z zaleceniami.
Warto przeczytać!  Ciastko Levain (przepis naśladujący) | Krytyk przepisów


  • Podgrzewaj mleko przez 15 sekund w kuchence mikrofalowej, aż będzie letnie. Dodać paczkę drożdży i wymieszać. Odstaw na 2-3 minuty, aż się rozpuści.

  • W dużej misce dodaj mąkę, cukier, masło, jajka, sól i mieszankę mleka. Mieszaj do całkowitego połączenia. Odstawić i pozwolić wyrosnąć, aż podwoi objętość, czyli około 30 minut.

  • Gdy ciasto wyrośnie, natłuść i rozgrzej gofrownicę.

  • Do ciasta wsypać cukrowe perełki. Porcjuj ciasto i uformuj kulki o wadze 4 uncji.

  • Lekko spłaszcz kulki w kotlety i smaż w rozgrzanej gofrownicy przez 3-4 minuty, aż do uzyskania głębokiego złocistego koloru.



Serwuje: 8

Kalorie671kcal (34%)Węglowodany92G (31%)Białko8G (16%)Tłuszcz31G (48%)Tłuszcz nasycony19G (95%)Tłuszcz wielonienasycony2GTłuszcze jednonienasycone8GTłuszcze trans1Gcholesterol121mg (40%)Sód250mg (10%)Potas129mg (4%)Błonnik2G (8%)Cukier51G (57%)Witamina A994j.m (20%)Wapń61mg (6%)Żelazo3mg (17%)

Wszystkie informacje o wartości odżywczej oparte są na obliczeniach osób trzecich i są jedynie szacunkowe. Każdy przepis i wartość odżywcza będą się różnić w zależności od używanych marek, metod pomiaru i wielkości porcji na gospodarstwo domowe.

Kurs Śniadanie, drugie śniadanie

Kuchnia jako sposób gotowania europejski

Słowo kluczowe Wafle Liege


Źródło