Łosoś na święta – przepisy Darii Ładochy
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała pyszne dania z łososia, które idealnie sprawdzą się również na świątecznym stole. Sprawdź jej przepisy na łososia po toskańsku ze szpinakiem i pomidorami w kremowym sosie, świąteczną tartą z kiszona kapustą, grzybami i łososiem, a także świąteczną zupę rybną.
Daria Ładocha w swoich przepisach wykorzystała łososia MOWI, wyjątkową odmianą, która dorasta w krystalicznie czystych wodach dzikich rzek w zachodniej Norwegii. Dzięki temu powstały wyjątkowe dania w kuchni Dzień Dobry TVN.
Łosoś po toskańsku ze szpinakiem i pomidorami w kremowym sosie – przepis krok po kroku
- sól w płatkach
- 6 filetów z łososia bez skóry
- 1 kwaśna śmietana
- ½ szklanki tartego pamezanu
- 500 g pomidrków koktajlowych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka masła
- 3 szklanki liści szpinaku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
- pęczek bazylii
- ½ pęczka zielonej pietruszki
- kilka kaparów
- 2 ciabatty
- 1Łososia oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż łososia z obu stron i przełóż na talerz.
- 2Następnie dodaj łyżkę masła, posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Dalej dodaj pomidorki cherry (nie mieszaj – poczekaj aż się rozpadną delikatnie), śmietanę i liście szpinaku.
- 3Na koniec dodaj posiekaną zieloną pietruszkę, skórkę z cytryny i przełóż łososia do sosu. Skrop cytryną i posyp tartym serem. Na sam koniec dodaj liście bazylii i kapary.
- 4Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ciabattą.
Świąteczna tarta z kiszoną kapustą, grzybami i łososiem – przepis krok po kroku
- ciasto francuskie
- 500 g kiszonej kapusty
- ziele angielskie
- 2 liście laurowe
- cebula pokrojona w kostkę
- łyżka masła
- suszone grzyby namoczone w gorącej wodzie
- 200 g wędzonego łososia
- 2 gałązki rozmarynu
- koperek
- sól, pieprz
- gałązki rozmarynu
- garść zielonej pietruszki
- 10 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki
- szklanka wina białego
- 1Kapustę opłucz na sitku i dokładnie odciśnij. Pokrój na mniejsze kawałki.
- 2W garnku rozgrzej masło i dodaj rozmaryn. Następnie zeszklij cebulę. Dodaj kapustę, wymieszaj. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe, grzyby, zalej winem i duś pod przykryciem około 35 minut.
- 3Dopraw solą i pieprzem. Dodaj suszone pomidory i wymieszaj. W tym czasie formę do tarty wyłóż ciastem francuskim i nakłuj widelcem.
- 4Następnie dodaj farsz z kapusty (pamiętaj by dobrze kapustę odsączyć jeśli pozostanie resztka płynu). Dodaj również wędzonego łososia pokrojonego na mniejsze kawałki.
- 5Wstaw do piekarnika na 15 minut. Podawaj tartę posypaną koperkiem i zieloną pietruszką.
Świąteczna zupa rybna – przepis krok po kroku
- 800 g łososia bez skóry
- 1,5 l wywaru z jarzyn
- cebula pokrojona w piórka
- mała marchewka pokrojona w talarki
- por pokrojony w talarki (tylko biała część)
- kłącze selera naciowego pokrojonego na małe kawałki
- 400 g pomidorów z puszki
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- kilka suszonych grzybów namoczonych w gorącej wodzie
- papryczka chili drobno posiekana
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz do smaku
- łyżka przecieru pomidorowego
- 400 ml passaty pomidorowej
- łyżka oleju rzepakowego
- garść posiekanej, zielonej pietruszki
- 1W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz chilli. Następnie dodaj pora, marchewkę oraz seler naciowy oraz paprykę słodką.
- 2Całość wymieszaj zalej wywarem i zagotuj z dodatkiem ziela angielskiego oraz liści laurowych. Dodaj również grzyby.
- 3Gotuj przez 5 minut a następnie dodaj pomidory w puszce. Dodaj soli oraz pieprz, passatę pomidorową i przecier pomidorowy. Doprowadź do wrzenia.
- 4Następnie pokrój rybę na kawałki i dodaj do zupy. Pamiętaj, by nie były to zbyt małe kawałki.
- 5Gotuj rybę w zupie aż całkowicie się zetnie – około 5 minut. Na koniec dodaj posiekaną, zielona pietruszkę.
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News