Gotowanie

Łosoś na święta – przepisy Darii Ładochy

  • 21 grudnia, 2022
  • 4 min read
Łosoś na święta – przepisy Darii Ładochy

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała pyszne dania z łososia, które idealnie sprawdzą się również na świątecznym stole. Sprawdź jej przepisy na łososia po toskańsku ze szpinakiem i pomidorami w kremowym sosie, świąteczną tartą z kiszona kapustą, grzybami i łososiem, a także świąteczną zupę rybną.

Daria Ładocha w swoich przepisach wykorzystała łososia MOWI, wyjątkową odmianą, która dorasta w krystalicznie czystych wodach dzikich rzek w zachodniej Norwegii. Dzięki temu powstały wyjątkowe dania w kuchni Dzień Dobry TVN. 

Łosoś po toskańsku ze szpinakiem i pomidorami w kremowym sosie – przepis krok po kroku

  • sól w płatkach
  • 6 filetów z łososia bez skóry
  • 1 kwaśna śmietana
  • ½ szklanki tartego pamezanu
  • 500 g pomidrków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka masła
  • 3 szklanki liści szpinaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • pęczek bazylii
  • ½ pęczka zielonej pietruszki
  • kilka kaparów
  • 2 ciabatty
  1. 1Łososia oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż łososia z obu stron i przełóż na talerz.
  2. 2Następnie dodaj łyżkę masła, posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Dalej dodaj pomidorki cherry (nie mieszaj – poczekaj aż się rozpadną delikatnie), śmietanę i liście szpinaku.
  3. 3Na koniec dodaj posiekaną zieloną pietruszkę, skórkę z cytryny i przełóż łososia do sosu. Skrop cytryną i posyp tartym serem. Na sam koniec dodaj liście bazylii i kapary.
  4. 4Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ciabattą. 
Warto przeczytać!  Przepisy na dro¿d¿owe szczodraki z aromatycznym farszem. ¦wiêto Trzech Króli w tradycyjnej ods³onie
Świąteczna tarta z kiszoną kapustą, grzybami i łososiem

Świąteczna tarta z kiszoną kapustą, grzybami i łososiem Świąteczna tarta z kiszoną kapustą, grzybami i łososiem Źródło: Ola Skowron/East News

Świąteczna tarta z kiszoną kapustą, grzybami i łososiem – przepis krok po kroku

  • ciasto francuskie
  • 500 g kiszonej kapusty
  • ziele angielskie
  • 2 liście laurowe
  • cebula pokrojona w kostkę
  • łyżka masła
  • suszone grzyby namoczone w gorącej wodzie
  • 200 g wędzonego łososia
  • 2 gałązki rozmarynu
  • koperek
  • sól, pieprz
  • gałązki rozmarynu
  • garść zielonej pietruszki
  • 10 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki
  • szklanka wina białego
  1. 1Kapustę opłucz na sitku i dokładnie odciśnij. Pokrój na mniejsze kawałki.
  2. 2W garnku rozgrzej masło i dodaj rozmaryn. Następnie zeszklij cebulę. Dodaj kapustę, wymieszaj. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe, grzyby, zalej winem i duś pod przykryciem około 35 minut.
  3. 3Dopraw solą i pieprzem. Dodaj suszone pomidory i wymieszaj. W tym czasie formę do tarty wyłóż ciastem francuskim i nakłuj widelcem.
  4. 4Następnie dodaj farsz z kapusty (pamiętaj by dobrze kapustę odsączyć jeśli pozostanie resztka płynu). Dodaj również wędzonego łososia pokrojonego na mniejsze kawałki.
  5. 5Wstaw do piekarnika na 15 minut. Podawaj tartę posypaną koperkiem i zieloną pietruszką. 
Warto przeczytać!  Jak przygotować szynkę do wędzenia krok po kroku - Porady kulinarne
Świąteczna zupa rybna

Świąteczna zupa rybna Świąteczna zupa rybna Źródło: Ola Skowron/East News

Świąteczna zupa rybna – przepis krok po kroku

  • 800 g łososia bez skóry
  • 1,5 l wywaru z jarzyn
  • cebula pokrojona w piórka
  • mała marchewka pokrojona w talarki
  • por pokrojony w talarki (tylko biała część)
  • kłącze selera naciowego pokrojonego na małe kawałki
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • kilka suszonych grzybów namoczonych w gorącej wodzie
  • papryczka chili drobno posiekana
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • łyżka oleju rzepakowego
  • garść posiekanej, zielonej pietruszki
  1. 1W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz chilli. Następnie dodaj pora, marchewkę oraz seler naciowy oraz paprykę słodką.
  2. 2Całość wymieszaj zalej wywarem i zagotuj z dodatkiem ziela angielskiego oraz liści laurowych. Dodaj również grzyby.
  3. 3Gotuj przez 5 minut a następnie dodaj pomidory w puszce. Dodaj soli oraz pieprz, passatę pomidorową i przecier pomidorowy. Doprowadź do wrzenia.
  4. 4Następnie pokrój rybę na kawałki i dodaj do zupy. Pamiętaj, by nie były to zbyt małe kawałki.
  5. 5Gotuj rybę w zupie aż całkowicie się zetnie – około 5 minut. Na koniec dodaj posiekaną, zielona pietruszkę.
Warto przeczytać!  Przepis na ciasto czekoladowe bez mąki | Krytyk przepisów

Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

Źródło