Podróże

Ludzie dzielą się miejscami podróży, które warto odwiedzić dla samego jedzenia (i innymi, w których kuchnia jest poważnie rozczarowana)

  • 12 kwietnia, 2024
  • 6 min read
Ludzie dzielą się miejscami podróży, które warto odwiedzić dla samego jedzenia (i innymi, w których kuchnia jest poważnie rozczarowana)


Jedzenie i podróże są ze sobą ściśle powiązane. Osobiście podróżuję, żeby jeść. Nic nie kocham bardziej niż odwiedzanie nowych miejsc, aby spróbować wyjątkowych smaków i potraw. Ale oczywiście nie każdy posiłek może się wyróżniać. Dlatego redditor u/BornThought4074 zapytał: „W jakim kraju jedzenie było lepsze, niż się spodziewałeś, a w którym było gorzej, niż się spodziewałeś?” Oto, co powiedzieli ludzie.

1.„Tureckie jedzenie było niesamowite, zwłaszcza tureckie śniadania. Zawsze były to ogromne uczty składające się z wielu małych talerzy, w tym świeżego chleba, ciastek, serów, wędlin, owoców, oliwek, hummusu i najlepszego świeżego plastra miodu, jaki kiedykolwiek jadłem”.

Różne produkty śniadaniowe, w tym jajka, chleb, ser i herbata na stoleRóżne produkty śniadaniowe, w tym jajka, chleb, ser i herbata na stole
Aleksandra Spatari / Getty Images

2.„Amalfi, Włochy. Kiedy pojechałem na wybrzeże Amalfi, spodziewałem się, że jedzenie będzie w porządku, biorąc pod uwagę, jak bardzo turystyczna jest ta okolica. W rzeczywistości zrobiło to na mnie niesamowite wrażenie. Wszystko, co jedliśmy, było super świeże i niezmiennie pyszne”.

Talerz spaghetti z małżami na wzorzystym talerzu, ustawiony na drewnianym stoleTalerz spaghetti z małżami na wzorzystym talerzu, ustawiony na drewnianym stole
PS3000 / Getty Images/iStockphoto

3.„Jedzenie w Szwajcarii wcale nie było dobre. Naprawdę staraliśmy się znaleźć najlepsze miejsca i sprawdzaliśmy przed każdym posiłkiem. Mimo to wszystko, co jedliśmy, było w najlepszym razie w porządku. Widoki jednak nie rozczarowują! „

Warto przeczytać!  Oderwij się od tego sezonu świątecznego, wybierając się na wycieczkę samochodową Van Life
Osoba maczająca ziemniaka na widelcu w garnku z fondue otoczonym talerzami z jedzeniemOsoba maczająca ziemniaka na widelcu w garnku z fondue otoczonym talerzami z jedzeniem
Lingxiao Xie / Getty Images

4.„Kambodża niestety znajduje się na mojej liście złych potraw. Spodziewałem się jasnych, świeżych smaków, takich jak jedzenie wietnamskie, ale większość rzeczy była mdła”.

Talerz spaghetti z sosem pomidorowym, posypany ziołami i orzechami, podany z dodatkami w tleTalerz spaghetti z sosem pomidorowym, posypany ziołami i orzechami, podany z dodatkami w tle

5.„Sri Lanka! Jedzenie mnie urzekło. Nigdy podczas podróży tam nie jadłem złego dania. Minęło sześć lat, odkąd odwiedziłem ten kraj, a po latach nadal śnią mi się niektóre rzeczy, które jadłem. Curry były tak aromatyczne .”

Indyjskie thali z ryżem, różnymi curry i papadum na metalowej tacy, w tle ręce serwujące jedzenieIndyjskie thali z ryżem, różnymi curry i papadum na metalowej tacy, w tle ręce serwujące jedzenie
Malcolm P. Chapman / Getty Images

6.„Jedzenie na Islandii było lepsze, niż się spodziewałem. Od gulaszu rybnego i hot dogów po kotlety jagnięce, świeży chleb żytni i skyr – zjadłem tam wiele pysznych rzeczy”.

Zbliżenie dłoni trzymającej hot doga z przyprawami.  Nie zidentyfikowano żadnych osóbZbliżenie dłoni trzymającej hot doga z przyprawami.  Nie zidentyfikowano żadnych osób

7.„Indonezja ma świetne jedzenie. Tam, skąd pochodzę, kuchnia indonezyjska jest nieznana i ciężko znaleźć indonezyjską restaurację. Jedzenie było miłym zaskoczeniem.”

Talerz makaronu z warzywami i mięsem na szaszłyku, z sosem z boku, widoczna rękaTalerz makaronu z warzywami i mięsem na szaszłyku, z sosem z boku, widoczna ręka
Pamelajoemcfarlane / Getty Images

8.„Puerto Rico. To tropikalna wyspa, ale jak na ironię, ciężko było znaleźć świeże ryby. Jedliśmy dużo wieprzowiny i smażonych potraw. Uwielbiam odwiedzać Puerto Rico. Byłem tam kilka razy i miałem tylko dobre wycieczki. Ale gra o jedzeniu jest wyłączona.”

Talerz z krewetkami, kopczyk sezonowanego ryżu oraz plastry pomidora i sałatyTalerz z krewetkami, kopczyk sezonowanego ryżu oraz plastry pomidora i sałaty
Jennifer Blount / Getty Images/iStockphoto

9.„Jedzenie w Holandii było kiepskie. Lubię holenderskie przekąski i desery, takie jak stroopwafle, poffertjes i frikandel, ale poza tym kuchnia holenderska należy do moich najmniej ulubionych. Zawsze, gdy odwiedzam Holandię, najbardziej lubię jeść Indonezyjskie jedzenie.”

Kawałek szarlotki polany bitą śmietaną na talerzu z widelcemKawałek szarlotki polany bitą śmietaną na talerzu z widelcem
Finfinz / Getty Images/iStockphoto

10.„Bolonia, Włochy. To miejsce, w którym można zjeść lepsze niż oczekiwano. To powinna być prawdziwa kulinarna stolica Włoch. Pomyśl: tagliatelle al ragù, tortellini, lasagne i nie tylko.”

Dwie osoby jedzą obiad, dzieląc się deską wędliniarską z różnorodnymi mięsami i seramiDwie osoby jedzą obiad, dzieląc się deską wędliniarską z różnorodnymi mięsami i serami
Elena Noviello / Getty Images

11.„Gdyby Kolumbia miała jedne z najlepszych potraw na świecie, byłoby to po prostu niesprawiedliwe. Kraj ma pięknych ludzi i różnorodny, oszałamiający kraj. Gdyby Kolumbia miała tak dobrą żywność jak Meksyk, należałoby to zakończyć pozwem antymonopolowym. Biorąc to pod uwagę, nie uważam, że jedzenie jest okropne, a po prostu bardzo przeciętne.

Talerz empanad z jednym otwartym nacięciem, miska salsy i świeże pomidoryTalerz empanad z jednym otwartym nacięciem, miska salsy i świeże pomidory
Shariffmardini / Getty Images/iStockphoto

12.„Gruzja miała niesamowite jedzenie. Od chaczapuri po wino, wszystko było niesamowite. Poszedłem tam, nie wiedząc zbyt wiele o kuchni, ale po wzięciu lekcji gotowania w miejscowym domu i jedzeniu przez cały kraj, wyszedłem pod takim wrażeniem, że Zacząłem gotować gruzińskie jedzenie w domu”.

Różne tradycyjne dania z zupą, chlebem, serem i napojem na drewnianym stoleRóżne tradycyjne dania z zupą, chlebem, serem i napojem na drewnianym stole
Santiago Urquijo / Getty Images

13.„Lima w Peru ma najlepsze jedzenie. W mieście znajduje się wiele świetnych restauracji, od najbardziej uznanych restauracji na świecie po mnóstwo małych i nieformalnych perełek. Jest też szczególnie wspaniała kuchnia chińska i japońska”.

Grillowana ośmiornica podawana z warzywami na niebieskim talerzuGrillowana ośmiornica podawana z warzywami na niebieskim talerzu
Terenceleezy’ego / Getty Images

14.„Polska. Spodziewałem się, że kuchnia będzie bardziej przypominać kuchnię niemiecką (którą bardzo lubię, ale często bywa dość powtarzalna i pozbawiona wyobraźni), ale polska kuchnia bardzo miło mnie zaskoczyła.”

Osoba podająca łyżką i widelcem kwaśną śmietanę na smażone kluskiOsoba podająca łyżką i widelcem kwaśną śmietanę na smażone kluski
Aleksandra Spatari / Getty Images

15.„Jedzenie w Dubaju było lepsze, niż się spodziewano. Dubaj cieszy się dużą nienawiścią, ale znajdziesz świetne jedzenie, jeśli oderwiesz się od centrów handlowych i eleganckich restauracji i udasz się do miejsc, gdzie mieszkają i jedzą miejscowa klasa robotnicza i imigranci. Trudno znaleźć inne miasto z tak wieloma różnorodnymi, niepowtarzalnymi i autentycznymi możliwościami.”

Ludzie serwują sobie różnorodne dania przy stole bufetowym, w tym ryż i okrągłe smażone przekąskiLudzie serwują sobie różnorodne dania przy stole bufetowym, w tym ryż i okrągłe smażone przekąski
Pamelajoemcfarlane / Getty Images/iStockphoto

16.„Scena kulinarna w Irlandii mnie powaliła. Amerykanie zwykle myślą o irlandzkim jedzeniu jak o mięsie i ziemniakach, ale ja jadłem doskonałe irlandzkie jedzenie, które znacznie wykraczało poza stereotypowe dania, i zjadłem też bombowe dania kuchni międzynarodowej”.

Krewetki i warzywa na tostowym pieczywie, podawane na talerzu z kwiatowym wzoremKrewetki i warzywa na tostowym pieczywie, podawane na talerzu z kwiatowym wzorem
Brandona Rosenbluma / Getty Images

17.„Byłem trochę zawiedziony jedzeniem w Maroku. Podobał mi się tagine i kuskus, ale wydawało mi się, że każda restauracja miała niewiele więcej niż te dwie opcje i stały się nudne”.

Tradycyjny marokański tagine z warzywami i dodatkami na stoleTradycyjny marokański tagine z warzywami i dodatkami na stole
Lingxiao Xie / Getty Images

18.„Belgia była dla mnie zaskakującym klejnotem. Nie miałem prawie żadnych oczekiwań przed tą podróżą. Poszedłem na piwo, ale ostatecznie pokochałem domowe i aromatyczne, komfortowe jedzenie”.

Dłoń trzymająca gofra na tle Wielkiego Placu w BrukseliDłoń trzymająca gofra na tle Wielkiego Placu w Brukseli
M. Fatih Beser / Getty Images

19.I na koniec: „Szczerze mówiąc, mój partner i ja byliśmy trochę zawiedzeni jedzeniem we Francji. Próbowaliśmy ogromnego wyboru, od jedzenia ulicznego po kilka znakomitych restauracji i ogólnie było całkiem… meh. uczciwie, byliśmy też we Włoszech niecały tydzień wcześniej, więc może miało to związek z naszym rozczarowaniem.

Osoba trzymająca krepę, w oddali Bazylika Sacré-CœurOsoba trzymająca krepę, w oddali Bazylika Sacré-Cœur
Gabriela Mello / Getty Images

Czy masz coś do dodania? Jakie miejsca przerosły Twoje oczekiwania, jeśli chodzi o jedzenie? A które miejsca rozczarowały Twoje kubki smakowe? Powiedz nam w komentarzach lub wrzuć to do tego formularza Google.


Źródło