Zdrowie

Luki w nadzorze nad ptasią grypą budzą nowe obawy dotyczące pandemii

  • 1 lipca, 2024
  • 6 min read
Luki w nadzorze nad ptasią grypą budzą nowe obawy dotyczące pandemii


Naukowcy śledzący rozprzestrzenianie się ptasiej grypy są coraz bardziej zaniepokojeni, że luki w nadzorze mogą sprawić, że pozostaną kilka kroków w tyle za nową pandemią – wynika z wywiadów przeprowadzonych przez agencję Reuters z kilkunastoma czołowymi ekspertami w dziedzinie chorób.

Wiele z nich monitoruje nowy podtyp ptasiej grypy H5N1 u ptaków wędrownych od 2020 r. Jednak rozprzestrzenienie się wirusa na 129 stad mlecznych w 12 stanach USA sygnalizuje zmianę, która może przybliżyć wirusa do przenoszenia się między ludźmi. Zakażenia stwierdzono także u innych ssaków, od alpak po koty domowe. „Wygląda to prawie jak pandemia rozwijająca się w zwolnionym tempie” – powiedział Scott Hensley, profesor mikrobiologii na Uniwersytecie Pensylwanii. „W tej chwili zagrożenie jest dość niskie, ale może się to zmienić w mgnieniu oka”.

Im wcześniej ostrzeżenie o przeniesieniu wirusa na ludzi, tym szybciej globalni urzędnicy ds. zdrowia będą mogli podjąć kroki w celu ochrony ludzi poprzez rozpoczęcie prac nad szczepionką, szeroko zakrojonych testów i środków powstrzymujących. Federalny nadzór nad amerykańskimi krowami mlecznymi ogranicza się obecnie do testowania stad przed przekroczeniem granic stanowych. Wysiłki państwowych urzędników ds. testowania są niespójne, podczas gdy testowanie osób narażonych na kontakt z chorym bydłem jest skąpe, poinformowali Reutersa urzędnicy ds. zdrowia publicznego i eksperci ds. grypy pandemicznej.

„Musisz wiedzieć, które gospodarstwa są pozytywne, ile krów jest pozytywnych, jak dobrze wirus się rozprzestrzenia, jak długo te krowy pozostają zakaźne, jaka jest dokładna droga transmisji” — powiedział holenderski wirusolog grypy Ron Fouchier z Erasmus Medical Center w Rotterdamie. Dr Jeanne Marrazzo, dyrektor amerykańskiego Narodowego Instytutu Alergii i Chorób Zakaźnych, powiedziała, że ​​nadzór nad ludźmi jest „bardzo, bardzo ograniczony”.

Warto przeczytać!  Rewolucja w diecie mózgu: oto, jak wybory żywieniowe mogą kształtować zdrowie psychiczne i funkcje poznawcze | Zdrowie

Marrazzo opisała sieć nadzoru nad grypą u ludzi w amerykańskich Centrach Kontroli i Zapobiegania Chorobom jako „naprawdę pasywny mechanizm raportowania i prezentacji”. Departament Rolnictwa USA jest bardziej proaktywny w testowaniu krów, ale nie podaje do publicznej wiadomości, które gospodarstwa są dotknięte, powiedziała. Kilku ekspertów stwierdziło, że różne podejścia agencji ds. zdrowia zwierząt i ludzi mogą utrudniać szybszą reakcję.

„Gdybyś projektował system od podstaw, miałbyś jedną agencję” — powiedziała Gigi Gronvall, ekspert ds. bezpieczeństwa biologicznego w Johns Hopkins Center for Health Security. „To nie jest jedyny przykład, w którym mamy problemy środowiskowe lub zwierzęce, które powodują problemy u ludzi”. Rzecznik USDA powiedział, że agencja pracuje „całą dobę” z CDC i innymi partnerami w ramach „całorządowej reakcji”, dodając, że trwające badania pokazują, że „zapasy żywności w Ameryce pozostają bezpieczne, chore krowy zazwyczaj wracają do zdrowia po kilku tygodniach, a ryzyko dla zdrowia ludzi pozostaje niskie”.

CDC w oświadczeniu stwierdziło, że „USDA oraz stanowe i lokalne departamenty zdrowia w całym kraju przygotowywały się na pojawienie się nowego wirusa grypy przez prawie dwie dekady i stale monitorują pod kątem nawet najmniejszych zmian w wirusie”. „UWAGA OSTROŻNOŚCI”

Niektóre pandemie, w tym COVID-19, pojawiają się z niewielkim ostrzeżeniem. Podczas ostatniej pandemii grypy, wywołanej przez H1N1 w 2009 r., wirus i jego poprzednicy rozprzestrzenili się najpierw wśród zwierząt przez kilka lat, powiedział Hensley, ale większy nadzór pomógłby służbom zdrowia przygotować się. Trzy osoby w USA uzyskały pozytywny wynik testu na ptasią grypę H5N1 od końca marca po kontakcie z krowami, doświadczając łagodnych objawów. Jedna osoba w Meksyku została zarażona oddzielnym szczepem H5, którego wcześniej nie obserwowano u ludzi i nie miała żadnego znanego kontaktu ze zwierzętami. Inne przypadki zgłoszono w Indiach, Chinach i Australii, wywołane przez różne szczepy.

Warto przeczytać!  Letnia dieta żywieniowa: 5 niezbędnych składników odżywczych, które musisz dodać do swojej diety latem

Światowa Organizacja Zdrowia twierdzi, że ryzyko zakażenia H5N1 dla ludzi jest niskie, ponieważ nie ma dowodów na przenoszenie wirusa przez człowieka. Jeśli to się zmieni, dostępne będą pewne narzędzia, w tym ograniczone ilości istniejącej szczepionki H5N1 i leków przeciwwirusowych, takich jak Tamiflu. Istnieją mechanizmy umożliwiające, jeśli zajdzie taka potrzeba, uruchomienie produkcji testów, terapii i szczepionek na większą skalę, powiedział szef agencji ONZ ds. grypy Wenqing Zhang.

Inni eksperci stwierdzili, że istnieje wystarczający powód do obaw, aby zacząć przygotowywać się na potencjalne rozprzestrzenianie się wirusa wśród ludzi, chociaż czynniki wyzwalające podjęcie działań różnią się w zależności od roli odgrywanej w reakcji, powiedział Richard Hatchett, dyrektor generalny Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI). Jego organizacja wcześnie podjęła działania w zakresie finansowania rozwoju szczepionki przeciwko COVID i obecnie prowadzi rozmowy z partnerami badawczymi na temat H5N1. CEPI ma na celu stworzenie biblioteki prototypowych szczepionek przeciwko patogenom o potencjale pandemicznym. Pomogłoby to producentom leków rozpocząć produkcję na dużą skalę i dystrybuować zastrzyki w razie potrzeby w ciągu 100 dni od wybuchu epidemii.

Warto przeczytać!  Poza moskitierami: metoda Wolbachii w walce z dengą

Niektóre kraje podejmują kroki w celu ochrony ludzi przed H5N1. Stany Zjednoczone i Europa zabezpieczają dawki szczepionki przeciw grypie „przedpandemicznej”, która mogłaby być stosowana w przypadku grup wysokiego ryzyka, w tym pracowników gospodarstw rolnych lub laboratoriów. Oczekuje się, że Finlandia stanie się pierwszym krajem, który zaszczepi pracowników ferm futrzarskich i drobiu, a także pracowników służb reagowania na potrzeby ochrony zdrowia zwierząt. Rozszerzenie dostępu do szczepionek jest również skomplikowane, powiedziała Zhang z WHO. Producenci potencjalnych szczepionek przeciw grypie pandemicznej produkują szczepionki przeciw grypie sezonowej i nie mogą produkować obu jednocześnie, powiedziała.

Ponieważ większość szczepionek przeciw grypie jest wytwarzana przy użyciu wirusa hodowanego w jajach, wyprodukowanie szczepionek pandemicznych może zająć do sześciu miesięcy. USA prowadzą rozmowy z Moderną w sprawie wykorzystania ich szybszej technologii mRNA do szczepionek przeciw grypie pandemicznej. Wszyscy eksperci przyznali, że konieczne jest znalezienie równowagi między szybkim działaniem w celu uniknięcia zagrożenia a nadmierną reakcją.

„Chcemy zachować ostrożność” – powiedziała Wendy Barclay, wirusolog z University College London, która dla brytyjskiej Agencji Bezpieczeństwa Zdrowia prowadzi badania nad ptasią grypą, „nie mówiąc, że świat wkrótce się skończy”.

(Ta historia nie została edytowana przez zespół Devdiscourse i została wygenerowana automatycznie na podstawie kanału informacyjnego.)


Źródło