Zdrowie

Łyżka oliwy z oliwek dziennie może zmniejszyć ryzyko śmierci spowodowanej demencją o 28%: ScienceAlert

  • 8 maja, 2024
  • 3 min read
Łyżka oliwy z oliwek dziennie może zmniejszyć ryzyko śmierci spowodowanej demencją o 28%: ScienceAlert


Coraz więcej dowodów sugeruje, że dodanie zaledwie łyżki oliwy z oliwek do codziennej diety może przynieść ogromne korzyści zdrowotne. Nowe badanie przeprowadzone w USA sugeruje, że obejmuje to ochronę przed demencją.

Chociaż zdrowa dieta „śródziemnomorska” zazwyczaj zawiera odrobinę oliwy z oliwek, naukowcy twierdzą, że sam składnik wyróżnia się swoimi korzystnymi właściwościami.

„Zazwyczaj ludzie, którzy używają oliwy z oliwek do gotowania lub jako dressing, mają lepszą ogólną jakość diety, ale co ciekawe, odkryliśmy, że związek ten występuje niezależnie od tego czynnika” – powiedziała Kaitlin Vogel, dietetyczka z Uniwersytetu Harvarda Anne-Julie Tessier, Kaitlin Vogel w Healthline.

Tessier i współpracownicy połączyli wyniki ankiet przeprowadzonych wśród pielęgniarek i pracowników służby zdrowia przeprowadzonych w latach 70. i 80. XX wieku. Kiedy w 1990 r. w badaniach po raz pierwszy wprowadzono pytania dotyczące spożycia oliwy z oliwek, wszyscy byli wolni od chorób serca i raka. W kolejnych latach 4751 z 92 383 wybranych uczestników zmarło z przyczyn związanych z demencją.

Naukowcy odkryli, że ryzyko śmierci z powodu chorób związanych z demencją u dorosłych, którzy regularnie spożywali więcej niż 7 gramów oliwy z oliwek dziennie (około pół łyżki stołowej) było o 28% mniejsze w porównaniu z osobami, które nigdy lub rzadko spożywały oliwę z oliwek.

Warto przeczytać!  Dodaj ogórek do swojej codziennej letniej diety, aby osiągnąć te korzyści

„Oliwa z oliwek może wywierać działanie przeciwzapalne i neuroprotekcyjne ze względu na wysoką zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i innych związków o właściwościach przeciwutleniających, takich jak witamina E i polifenole” – wyjaśnia Tessier i zespół w swoim artykule.

Badania na zwierzętach sugerują, że określone rodzaje tłuszczów, takie jak jednonienasycone kwasy tłuszczowe występujące w oliwie z oliwek, mogą mieć działanie ochronne na zdrowie, a polifenole mogą pomóc w zapobieganiu powstawaniu płytek amyloidowych związanych z chorobą Alzheimera.

„Istnieją… pewne dowody wskazujące, że za pozytywne efekty odpowiedzialna jest kombinacja wszystkich tych różnych związków, a nie tylko jeden element” – powiedział Robby’emu Bermanowi w Medical News Today neurolog z Temple University, Domenico Praticò, który nie był zaangażowany w badanie. w 2023 r.

Uczestnicy badania byli głównie rasy białej i wykształceni, co oznacza, że ​​wyników nie można jeszcze uogólniać na różne populacje. Co więcej, ponieważ było to badanie obserwacyjne, naukowcy nie mogą na razie bezpośrednio powiązać wyników z oliwą z oliwek.

Jednak wcześniejsze badania sugerowały również, że u osób regularnie spożywających oliwę z oliwek ryzyko śmierci z powodu choroby neurodegeneracyjnej jest o około 30% mniejsze.

Warto przeczytać!  Mikroplastiki zawierają toksyczne substancje chemiczne, które mogą być wchłaniane przez skórę

W obliczu stale rosnącej na całym świecie liczby przypadków demencji, na którą nie ma lekarstwa, środki zapobiegawcze w postaci diety oraz ćwiczeń fizycznych i umysłowych stanowią największą szansę na złagodzenie tych chorób, które obecnie dotykają ponad 55 milionów ludzi na całym świecie.

Oliwa z oliwek jest prawdopodobnie kluczowym składnikiem niezmiennie pozytywnych skutków zdrowotnych diety śródziemnomorskiej. Jednak nie każdy ma taki sam dostęp do pełnej diety, więc zrozumienie, które jej części mają największy wpływ na zdrowie, może w dużym stopniu pomóc naszym najbardziej bezbronnym osobom poprawić ich zdrowie.

Badanie to zostało opublikowane w Sieć JAMA otwarta.


Źródło