Gotowanie

Majonez Sriracha domowej roboty | Krytyk receptury

  • 23 marca, 2023
  • 7 min read
Majonez Sriracha domowej roboty |  Krytyk receptury

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, abyśmy mogli dostarczać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę prywatności.

Sriracha mayo to przyprawa, którą będziesz chciał dodać do wszystkiego! Jest kremowy i pikantny, z przyprawami, które mają moc!

Domowe sosy są naprawdę najlepsze. Zwykle można je ubić za pomocą zaledwie kilku składników, które już masz w domu, i są wolne od grubych konserwantów i sztucznych aromatów! Kilka innych moich ulubionych do wypróbowania to sos mniam mniam, sos kolendrowy i sos naśladowczy Cane!

Bohaterski wizerunek łyżki majonezu sriracha.

Przepis Sriracha Mayo

Och, sriracha mayo, jak ja cię kocham. Nałożyłam go dosłownie na wszystko. Smażony ryż, kanapki, okłady, hamburgery, poke bowls, co tylko chcesz! Pozwolę mu się wyślizgnąć tylko ten jeden raz, jeśli jeszcze tego nie próbowałeś… ale naprawdę musisz! To NAJLEPSZE! Jeśli kochasz sosy, które są kremowe, pikantne i pikantne z odrobiną posmaku, to będzie twoje nowe dziecko.

Uwielbiam ten przepis, ponieważ do jego przygotowania potrzeba tylko kilku składników. Tak długo, jak masz trochę Sriracha pod ręką, jestem pewien, że będziesz miał wszystko, czego potrzebujesz, aby to zrobić! Wspaniałą rzeczą w robieniu sriracha mayo od podstaw jest to, że 1- smakuje lepiej niż kupiony w sklepie, a 2- możesz dostosować smak Tylko według twoich upodobań! Kiedy już spróbujesz, wiem, że będziesz miał taką samą obsesję jak ja. Zrozumiesz, dlaczego jest tak popularną przyprawą! To naprawdę doskonały pikantny sos!

Czego potrzebujesz, aby to zrobić

Ty technicznie Móc po prostu wymieszaj sos sriracha i majonez razem, ale lubię dodawać kilka dodatkowych składników, aby podnieść smak. Na tym polega piękno domowych sosów! Możesz je dostosować w dowolny sposób. Sprawdź poniższą kartę receptury, aby zobaczyć pomiary, których użyłem.

  • Sos Chili Sriracha: Ten pikantny czerwony sos jest gwiazdą serialu, dodając sosowi ciepła. Nie masz srirachy pod ręką? Zamiast tego spróbuj użyć ostrego sosu lub pasty chili!
  • majonez: Gładkie, kremowe i takie pyszne! Mayo to idealna baza do stworzenia srirachy. Szukasz wegańskiej lub lżejszej opcji? Zamiast tego możesz również użyć greckiego jogurtu lub wegańskiego majonezu na bazie awokado.
  • Miód: Dodaje odrobinę słodyczy do sosu. Możesz również użyć syropu z agawy lub nawet klonu. Jeśli chcesz, aby twój majonez sriracha był bardziej pikantny, całkowicie pomiń słodzik.
  • Sok z cytryny lub limonki: Odrobina kwaskowatości znacznie rozjaśni twój majonez. Niezależnie od tego, czy wolisz cytrynę, czy limonkę, oba dodadzą pikantnego smaku Twojemu sosowi.
  • Czosnek: Miłośnicy czosnku łączcie się! Dodaje pikantnego, aromatycznego akcentu pikantnemu majonezowi. Jeśli nie masz świeżego mielonego czosnku, możesz również użyć czosnku w proszku.
  • pieprz cayenne lub chili w proszku: Jeśli lubisz pikantne, podkręć majonez sriracha odrobiną pieprzu cayenne lub chili w proszku.
Warto przeczytać!  Surówki z młodej kapusty - 4 przepisy - Sałatki

Jak zrobić majonez Sriracha

To bardzo proste, nie potrzebujesz nawet przepisu, aby to zrobić. Po prostu wymieszaj wszystkie składniki razem i testuj smak w trakcie! W ten sposób możesz dostosować się do smaku i stworzyć idealną przyprawę. Zaufaj mi, będziesz chciał założyć to na wszystko. To jest po prostu dobre!

  1. Dodaj składniki do miski: Do średniej wielkości miski dodaj majonez, sos sriracha, sok z cytryny, miód, czosnek i pieprz cayenne.
  2. Mieszać: Mieszaj do połączenia, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  3. Sklep: Przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce, aż będzie gotowy do użycia.
  4. Używać: Ciesz się sosem do maczania wszystkiego, co smażone, lub połącz z sushi, rybą lub dowolnym daniem inspirowanym kuchnią azjatycką!
Kolaż składający się z 3 zdjęć mieszanych składników sosu.

Sposoby użycia Sriracha Mayo

Tutaj nie ma portiera! Ten post nie byłby kompletny, gdybym nie podała Ci kilku moich ulubionych przepisów na wykorzystanie majonezu sriracha. Szczerze mówiąc, ten sos jest tak wszechstronny, że zasadniczo można go używać ze WSZYSTKIM, ale jest to nokautujący sos i mżawka do dań inspirowanych kuchnią azjatycką. Jeśli nie wiesz, z czym go używać, to świetne miejsce, aby zacząć! Ten sos może również służyć jako dressing i świetnie nadaje się do robienia wykwintnych kanapek i burgerów. Zasadniczo, do każdego pikantnego dania, które mogłoby użyć odrobiny kremowej, pikantnej, dobroci… wyrwij majonez sriracha. To NAJLEPIEJ mieć pod ręką!

Warto przeczytać!  Przepis na cytrynę Posset | Krytyk receptury

Rekomendacja krytyka przepisu

Idealna hermetyczna butelka na sosy!

Butelka do wyciskania GoodCook Ready 12 uncji

Tak więc, skoro już wiem, że będziesz chciał polać tym sosem wszystko… oto najlepsza rzecz, aby go zatrzymać! Ta butelka nie tylko zapewnia idealną mżawkę, ale jest szczelna i pomaga zachować świeżość domowego majonezu sriracha!

Zbliżenie sriracha mayo w zielonej misce.

Jak długo trwa domowa majonez Sriracha?

Ponieważ nie zawiera konserwantów, domowy majonez sriracha wytrzyma w lodówce tylko około 5-7 dni. Jednak dzięki temu, jak łatwo jest to zrobić, możesz po prostu ubić kolejną porcję, gdy się skończy!

  • W lodówce: Przechowywać w hermetycznym pojemniku, butelce lub słoiku przez około 1 tydzień. Składniki mogą się osadzać, więc przed użyciem szybko je potrząśnij lub zamieszaj.
Warto przeczytać!  Te przekąski będą hitem wakacyjnych imprez! Sprawdź przepisy prosto od Masterchefa

Maczanie smażonych krewetek w majonezie sriracha.


  • Do średniej wielkości miski dodaj majonez, sos sriracha, sok z cytryny, miód, czosnek i pieprz cayenne.

  • Mieszaj do połączenia, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

  • Przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce, aż będzie gotowy do użycia.

  • Ciesz się sosem do maczania wszystkiego, co smażone, lub połącz z sushi, rybą lub dowolnym daniem inspirowanym kuchnią azjatycką!



Serwuje: 8

Porcja2łyżka stołowaKalorie150kcal (8%)Węglowodany2G (1%)Białko0,3G (1%)Tłuszcz16G (25%)Tłuszcz nasycony2G (10%)Tłuszcz wielonienasycony9GTłuszcze jednonienasycone4GTłuszcze trans0,04Gcholesterol9mg (3%)Sód305mg (13%)Potas19mg (1%)Błonnik0,1GCukier2G (2%)Witamina A50j.m (1%)Witamina C6mg (7%)Wapń3mgŻelazo0,1mg (1%)

Wszystkie informacje o wartości odżywczej oparte są na obliczeniach osób trzecich i są jedynie szacunkowe. Każdy przepis i wartość odżywcza będą się różnić w zależności od używanych marek, metod pomiaru i wielkości porcji na gospodarstwo domowe.

Kurs przyprawa, dip, sos

Kuchnia jako sposób gotowania Azjata Amerykanin

Słowo kluczowe sriracha majonez, przepis na sriracha majonez


Źródło