Gotowanie

Makaron z kurkami: banalnie prosty przepis na szybki obiad z pieprznikiem. Zrobisz w 30 minut. Smakuje obłędnie!

  • 21 lipca, 2022
  • 3 min read
Makaron z kurkami: banalnie prosty przepis na szybki obiad z pieprznikiem. Zrobisz w 30 minut. Smakuje obłędnie!

Sezon na pyszne kurki właśnie się rozpoczął. Szukasz pomysłu na szybki, ale smaczny obiad bez mięsa? Brakuje ci czasu na długie przygotowania? Wypróbuj nasz przepis na aromatyczny makaron z kurkami. Smakuje bosko i zawsze się udaje.

W skrócie

Pierwsze grzyby pojawiły się już w polskich lasach. Pisaliśmy niedawno o mapie online, na której można sprawdzić, gdzie ich szukać. W sklepach można też już kupić kurki, niestety na razie w dość wysokich cenach. Są pyszne i aromatyczne. Do tego można je wykorzystać w kuchni na różne sposoby, np. jako dodatek do omletu. Kurki można gotować, smażyć, dusić, marynować, a także mrozić (muszą być wcześniej podgotowane).

Kurka, zwana jest też pieprznikiem jadalnym (Cantharellus cibarius Fr., w starszych grzybach jest wyczuwalny smak pieprzu), lisicą, liszką, lisiczką, lepiechą, stągiewką jadalną lub kurzymi nogami albo stópkami. Nazwę polską jako pierwszy wprowadził botanik Józef Jundziłł w 1830 r. Kurki to popularne grzyby występujące w naszych lasach liściastych i iglastych (w okresie od czerwca do października). Najczęściej można je znaleźć na piaszczystych, kwaśnych glebach, na mchu pod świerkami i sosnami.

Warto przeczytać!  Najczęściej błędnie pisane słowa dotyczące jedzenia, nawet przez profesjonalnych pisarzy kulinarnych

Warto pamiętać o tym, że kurki są niskokaloryczne – 100 g świeżych grzybów dostarcza około 60 kcal, dlatego świetnie sprawdzą się w lekkich daniach. Są źródłem:

  • wartościowego białka,
  • beta-karotenu,
  • błonnika,
  • witamin z grupy B, głównie witaminy B1.

Zawierają też związki fenolowe, które mają silne właściwości przeciwutleniające.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak zrobić makaron z kurkami:

Zobacz galerię(13 zdjęć)

(porcja dla dwóch osób, czas przygotowania: 30 min)

Do makaronu z kurkami idealnie pasuje białe wino, oczywiście tylko dla dorosłych.
Do makaronu z kurkami idealnie pasuje białe wino, oczywiście tylko dla dorosłych. msz

Składniki:

  • 120 g makaronu (dowolny rodzaj, ja wybrałam kokardki)
  • 200 g kurek
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 80 ml śmietanki 30%
  • parmezan do posypania
  • sól, pieprz
  1. Zacznij od dokładnego umycia i osuszenia kurek. Pokrój je na kawałki (nie za małe, żeby nie zrobiła się ciapa).
  2. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie, ja stawiam na al dente, więc zajęło mi to ok. 10 min.
  3. Pokrój drobno cebulę i czosnek. Podsmaż lekko na oliwie i maśle na patelni, żeby się zrumieniły. Mieszaj.
  4. Dodaj pokrojone kurki i mieszając podsmaż (przez około 2 min).
  5. Całość posól i popieprz.
  6. Dodaj posiekaną pietruszkę.
  7. Jak grzyby zrobią się miękkie na patelni, dodaj do nich śmietankę, podgotuj całość.
  8. Odcedź makaron i dodaj go do składników na patelni. Dokładnie wymieszaj, aż całość nieco zgęstnieje.
  9. Posyp startym parmezanem.
  10. Wyłóż na talerze i delektuj się smakiem dania.
Warto przeczytać!  Ciasto Truskawkowe (Szybkie i Łatwe!)

Makaron z kurkami gotowy. Opcjonalnie do potrawy można dodać też boczek, podsmażony z innymi składnikami na patelni. Życzymy smacznego.

Makaron z kurkami i pietruszką to doskonały pomysł na ekspresowy obiad bez mięsa. Zobacz, jak go zrobić krok po kroku. Kliknij w obrazek i przesuwaj zdjęcia strzałką lub gestem.

Makaron z kurkami: banalnie prosty przepis na szybki obiad z…

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl

Materiały promocyjne partnera

Źródło