Maksymalizacja jakości kiszonki z kukurydzy: Kluczowe decyzje dla udanych zbiorów
Kiszonka z kukurydzy jest, miejmy nadzieję, tuż za rogiem, co oznacza, że trzeba podjąć pewne kluczowe decyzje, aby osiągnąć roczny sukces z tą uprawą. Znajomość sezonu wegetacyjnego z poprzedniego roku pomoże Ci podjąć właściwe decyzje tej jesieni, aby uzyskać wysokiej jakości plon kiszonki, który będzie karmiony w nadchodzącym roku.
Cięcie za wysokie czy nie?
Ilość opadów deszczu, jaką otrzymały rośliny kiszonkowe od momentu, gdy znalazły się w ziemi, do momentu, gdy kukurydza rozwinęła kłosy, pomaga przewidzieć znaczną część strawności włókien kiszonki. W latach z opadami deszczu powyżej średniej strawność roślin będzie niższa niż w roku suchszym. Tę tendencję można zaobserwować nawet w uprawach kukurydzy o brązowym nerwie głównym (BMR). Ten spadek strawności przypisuje się zwiększonej produkcji ligniny w roślinie, części ściany komórkowej, która jest niestrawna w żwaczu.
Biorąc pod uwagę tegoroczne warunki uprawy kukurydzy na kiszonkę, możesz zarówno przewidzieć jakość przyszłego plonu, jak i przeprowadzić właściwe rozmowy z doradcami na temat czynników, które można kontrolować, np. wysokości koszenia.
Wysokie cięcie ma dwa różne skutki dla jakości kiszonki z kukurydzy. Pierwszym jest to, że wpływa na stosunek łodygi do kolby, koncentrując ilość skrobi w zebranej kiszonce. Drugim potencjalnym skutkiem jest wzrost strawnego NDF (dNDF).
W przeglądzie przeprowadzonym w 2003 r. przez Wu i Rotha z Penn State przeanalizowano 11 opublikowanych badań dotyczących kiszonki z kukurydzy wysoko ciętej i stwierdzono 6% wzrost skrobi i 6,7% wzrost dNDF po zwiększeniu wysokości koszenia z 7 do 20 cali.
Jednak dalsze badania nad wysokim cięciem przeprowadzone przez University of Idaho i Pioneer wykazały, że skala wpływu jest w dużej mierze zależna od genetyki hybrydowej i, jak wspomniano, środowiska. Niektóre prace terenowe wykazały, że zwiększenie wysokości cięcia kiszonki kukurydzianej o 4 do 6 cali spowoduje spadek plonu o około 1 tonę przy 30% suchej masy. Skuteczność zwiększonej wysokości cięcia jest w dużym stopniu zależna od sezonu wegetacyjnego i genetyki, więc najlepszym sposobem na ustalenie, czy wysokie cięcie jest warte zmniejszonego plonu, jest ścięcie roślin po wiechach, na różnych wysokościach i wysłanie ich do analizy składników odżywczych.
Przeanalizuj wyniki i porozmawiaj ze swoim zespołem doradców, aby rozważyć stosunek straty plonu do wartości poprawy jakości.
Jednym ze scenariuszy, w którym wysokie cięcie nie ma sensu, jest kukurydza BMR. Ta uprawa będzie już miała poprawę o 6 do 10 punktów dNFD w porównaniu z kukurydzą non-BMR dzięki samej mutacji genetycznej.
Zdrowie roślin pod koniec sezonu
Innym czynnikiem mającym znaczący wpływ na jakość jest stan zdrowotny plonu kukurydzy w późnym sezonie. Jeśli pojawi się choroba, zje ona bardziej strawne części plonu kukurydzy, koncentrując niestrawne włókna (uNDF). Choroba eliminuje zdolność rośliny do fotosyntezy, co może spowolnić gromadzenie się skrobi, cennego składnika odżywczego, którego większość pragnie więcej.
Wreszcie, silna presja chorób może wpłynąć na czas zbiorów, ponieważ zmienia tempo wysychania w stosunku do normalnego wzorca predykcyjnego. W tym momencie sezonu wegetacyjnego silna presja chorób jest poza Twoją kontrolą, ale podczas zbiorów ważne jest monitorowanie pól pod kątem oznak choroby i omówienie z zespołem zarządzającym, co można zrobić w przyszłym roku.
Genetyka hybrydowa może mieć wpływ na zdolność uprawy do radzenia sobie z chorobami. W zależności od sezonu wegetacyjnego można rozważyć zastosowanie fungicydu w celu ograniczenia ryzyka wystąpienia chorób.
Udostępnianie skrobi
Dr Randy Shaver z University of Wisconsin oszacował, że gdy udoskonalimy kiszonkę kukurydzianą z odpowiednio przetworzonej na optymalnie przetworzoną, z dostępnej energii można wyprodukować prawie jeden litr mleka więcej.
Osiągnięcie doskonałego przetwarzania ziarna nie jest nowym konceptem, ale czasem jest pomijane w gorączce żniw. Ważne jest, aby poświęcić czas na potwierdzenie, że dobrze wykonujesz swoją pracę, udostępniając krowom energię, którą poświęciłeś na pielęgnację przez cały sezon wzrostu.
Patrząc na resztkową kiszonkę z zeszłego roku, poświęć chwilę na ocenę wydajności z zeszłego roku. Używając pojemnika o pojemności litra, weź trochę kiszonki i poszukaj całych lub połówek ziaren, starając się uzyskać liczbę poniżej czterech.
Ten sam proces można zastosować w trakcie zbiorów, aby upewnić się, że cele zostaną osiągnięte. Kiedy opóźniasz czas zbiorów, aby przechwycić więcej akumulacji skrobi w ziarnie, ważne jest, aby upewnić się, że masz prawidłowo skonfigurowaną jednostkę przetwarzania ziarna i że ma ona możliwość wykonywania swojej pracy.
Podstawowe wymagania dotyczące wysokiej jakości kiszonki pozostają takie same z roku na rok, jednak zrozumienie czynników, które je utrudniają, pozwoli na precyzyjne dostosowanie zarządzania i zapewni stałe źródło paszy dla stada bydła mlecznego, nie tylko przez cały rok, ale także w każdym kolejnym roku.
Odniesienia pominięto, ale są dostępne na żądanie po przesłaniu e-mail Do edytora.