Nauka i technika

Maksymalizuj zyski mleczarskie dzięki nasieniu wołowemu

  • 2 stycznia, 2023
  • 8 min read
Maksymalizuj zyski mleczarskie dzięki nasieniu wołowemu


Udoskonalone technologie i praktyki hodowlane spowodowały, że wiele mleczarni otrzymuje więcej jałówek na wymianę, niż potrzebują. Aby zwiększyć wartość nadwyżek zwierząt, rolnicy mogą stosować nasienie wołowe na niektórych swoich krowach. Glenneis Kriel wyjaśnia, na czym polega ten proces oraz jak należy do niego podejść i jak go wdrożyć.

Maksymalizuj zyski mleczarskie dzięki nasieniu wołowemu
Nasienie Angus jest szczególnie poszukiwane ze względu na dobre właściwości mięsne i zróżnicowaną dostępność genetyczną.
Zdjęcie: Glenneis Kriel

Dwa niezwykłe osiągnięcia naukowe, a mianowicie seksowanie nasienia i ocena genomu (analiza DNA), okazały się w ostatnich latach niezwykle korzystne dla mleczarni dzięki sposobowi, w jaki poprawiają selekcję.

Rebekah Mast, zastępca wiceprezes ds. genetycznych rozwiązań mleczarskich i rozwoju talentów w World Wide Sires i Select Sires, wyjaśnia, że ​​oceny genomiczne poprawiają dokładność przewidywań genetycznych, przyspieszając w ten sposób zyski genetyczne, podczas gdy seksowane nasienie zapewnia lepszą kontrolę nad liczbą samic produkowane, umożliwiając rolnikom bardziej intensywny wybór.

Mast przemawiał na konferencji Dairy Management Consulting, która odbyła się w sierpniu w Durbanville w Western Cape.

Rzeczywiście, te techniki są tak skuteczne, że wiele mleczarni ma obecnie nadmiar jałówek, które następnie muszą zostać poddane ubojowi.

Według Masta użycie seksowanego nasienia krowy zwiększa jej szansę na urodzenie jałówki do 90%, w porównaniu z 50% w przypadku nasienia konwencjonalnego. Z kolei udoskonalone systemy odchowu cieląt sprawiają, że 90% tych jałówek dożywa pierwszej laktacji. W przypadku nasienia seksowanego przekłada się to na około 80 zastępczych jałówek w stadzie liczącym 100 krów, w porównaniu z zaledwie 40 w przypadku nasienia konwencjonalnego.

„Poprawiona wydajność stworzyła dla nas nowe problemy, ponieważ przeciętna mleczarnia ma obecnie wskaźnik uboju na poziomie 40%. W efekcie większość jałówek nie dożywa trzeciej laktacji, kiedy krowy stają się najbardziej opłacalne, ponieważ rolnicy chętnie wykorzystują nową genetykę wchodzącą do stada” — wyjaśnia.

Na szczęście rozwiązanie tego problemu już istnieje: strategiczne wykorzystanie nasienia bydlęcego u niektórych krów. Mast zwraca uwagę, że krzyżówki wołowo-mleczne są sprzedawane w Stanach Zjednoczonych w wieku od jednego dnia do tygodnia, a ich ceny wahają się od 50 USD (około 860 R) do 250 USD (4 300 R), w zależności od rynku, rodzaju krzyża i wymagania kupującego.

Warto przeczytać!  Błędna diagnoza rzadkiego dziedzicznego obrzęku naczynioruchowego zgłoszona u 2 mężczyzn | Opis przypadku pokazuje, że 2 pacjentów miało więcej typowych chorób

„Rolnicy muszą dołożyć wszelkich starań, aby odblokować ceny premium, które zazwyczaj wiążą się z większym wysiłkiem i formalnościami, aby zapewnić identyfikowalność. Kluczem jest określenie popytu i potencjału rynkowego, a najlepiej [secure] umowę na dostawę, zanim przystąpimy do produkcji krzyżyków wołowo-mlecznych” – mówi.

Ostrzega, że ​​wykorzystanie nasienia bydła i ocena genomu nie jest odpowiednia dla każdego nabiału. Operacja powinna najpierw mieć solidne podstawy reprodukcji (dobre żywienie, zarządzanie, selekcja genetyczna i wykrywanie rui). W przeciwnym razie pełne korzyści i korzyści finansowe z tych technologii nie zostaną zrealizowane.

Wykorzystanie nasienia bydła powinno również pasować do większej strategii genetycznej mleczarni.

„Zadaj sobie pytanie: jaka jest moja idealna wielkość stada i krowa w przyszłości i jak to wpływa na liczbę jałówek wymaganych obecnie jako zwierzęta zastępcze? Posiadanie zbyt wielu jałówek nie powinno stanowić problemu dla rolnika, który znajduje się na krzywej wzrostu” — mówi Mast.

Następnie należy opracować szczegółową strategię hodowlaną, aby kierować przyszłymi selekcjami.

„Nie patrz na to, co robi twój sąsiad; wyznaczaj cele dla własnego stada w oparciu o to, co najlepsze w twoim systemie produkcyjnym iw twoich warunkach. Monitoruj wyniki i dostosuj swoją strategię do zmieniających się okoliczności i pojawiania się nowych informacji”.

W ramach tego rolnik musi wybrać samice będące biorcami nasienia wołowiny, najlepiej przy użyciu testów genomowych, ponieważ jest to najdokładniejsza metoda i dlatego najlepiej wskazuje potencjał genetyczny każdego zwierzęcia. Alternatywnie, selekcja może opierać się na wynikach stada i informacjach o rodzicach.

Użyteczną praktyką, zdaniem Mast, jest rezerwowanie nasienia seksowanego dla jałówek wysokiej rangi oraz krów w pierwszej i drugiej laktacji, a nasienia konwencjonalnego dla starszych krów wysokiego stopnia. Nasienie wołowe może być następnie użyte dla dolnej grupy zwierząt.

Rasy mięsne
Rolnik musi również zdecydować, jakiej rasy bydła mięsnego używać u krów. Mast mówi, że w USA jest wiele do wyboru, a Angus, Simmentaler, Wagyu i Limousin to najbardziej oczywiste wybory w tym kraju.

Warto przeczytać!  Enzym metabolizujący leki może odgrywać ważną rolę w kwestiach bezpieczeństwa związanych ze środkiem przeciwbólowym diklofenakiem

Według niej Angus, który jest tam bardzo popularny, oferuje szeroką gamę zwierząt do wyboru. Zajmuje również wysokie miejsce pod względem łatwości wycieleń, zapewnia maksymalny wzrost wszystkich ras i ma wysoką marmurkowatość.

Wagyu jest również dobrze oceniany pod względem łatwości wycieleń i jest bardzo poszukiwany jako marmurkowatość na rynkach z wyższej półki. Jednak Wagyu ciąża trwa dłużej, a wychowanie cielęcia zajmuje więcej czasu.
Simmentaler oferuje dobry wzrost i dodatkową masę mięśniową, podczas gdy Limousin dobrze wypada pod względem wykorzystania paszy i ma najwyższą ocenę mięśni.

Niektóre z tych ras osiągają wyższe dochody niż inne, a popyt różni się w zależności od stanu w USA.

Mast ostrzega jednak, że nie cena, jaką uzyskuje to potomstwo, jest ważna, ale wpływ wykorzystania tego nasienia na wydajność krów, aw dłuższej perspektywie opłacalność produkcji mleka.

„Pamiętaj, że produkcja mleka jest Twoim głównym dochodem. Produkcja żywca wołowego to tylko dodatek.”

Cele produkcyjne
Jakie więc powinny być cele przy wyborze rasy i konkretnych zwierząt? Mast mówi, że pierwszym celem powinna być maksymalna płodność.

„Krowa powinna począć i urodzić cielę jak najszybciej po wyczerpaniu, ponieważ mleczarnia traci pieniądze za każdy dodatkowy dzień, w którym nie jest w laktacji. Ideałem byłoby, gdyby co roku rodziła jedno cielę”.

Łatwość wycielenia powinna być drugim priorytetem. „Koszulki zawsze były łatwe [calvers] i poczyniliśmy duże postępy w przypadku holsztynów, jeśli chodzi o łatwość wycielenia. Nie chcesz tego zmienić [by] używając nasienia bydła na niektórych swoich krowach. Nikt nie lubi ciągnąć łydek [out] w środku nocy.”

Mast mówi, że badania wykazały, że krowy otrzymujące pomoc weterynaryjną przy wycieleniu produkowały około 2 kg mleka dziennie mniej podczas laktacji niż krowy, u których nie wystąpiły żadne komplikacje porodowe. Wykorzystanie nasienia wołowego, które powoduje komplikacje porodowe, zniweczy zatem korzyści płynące z stworzenia krzyżówki wołowo-mlecznej zamiast mlecznego cielęcia.

Warto przeczytać!  Dlaczego to takie ważne, że naukowcy zmodyfikowali „płciową” muszkę owocową tak, aby była bezpłciowa?

Należy również wziąć pod uwagę długość ciąży, ponieważ długi okres zasuszenia doprowadzi do nadmiernej kondycjonowania i braku równowagi metabolicznej, co z kolei zwiększy ryzyko chorób, takich jak ketoza i gorączka mleczna.

Posiadanie większej liczby zwierząt w okresie suszy może również prowadzić do przepełnienia suchych kojców. Zwiększa to ryzyko wystąpienia dwóch czynników: stresu cieplnego, który negatywnie wpływa na nienarodzone cielęta, oraz wydłużenia okresu wycielenia, co może być problematyczne w gospodarstwie stosującym sezonowy system wycielenia. Wraz z tym każdy dodatkowy dzień ciąży zwiększa masę urodzeniową dziecka o 0,09 kg/dobę do 0,36 kg/dobę, a ryzyko powikłań porodowych rośnie z każdym dniem.

Mast zwraca uwagę, że średnia ciąża holsztynów na całym świecie wynosi 279 dni, podczas gdy w przypadku dżersejów 283 dni. Średnia ciąża dla Angusa wynosi 281 dni, podczas gdy dla Brangusa jest to 287 dni, dla Limousin i Charolais 289, a dla Hereforda 288.

Szacowane wartości hodowlane
Aby uniknąć zgadywania przy podejmowaniu decyzji, Mast radzi rolnikom, aby korzystali z nasienia bydła pochodzącego od dostawców, którzy zapewniają wartości hodowlane, gdy bydło mięsne jest wykorzystywane w hodowli zwierząt mlecznych. Dzieje się tak, ponieważ ekspresja genetyki wołowiny na genetyce wołowiny różni się od ekspresji genetyki wołowiny na genetyce mleczarstwa.

Najważniejszymi wartościami hodowlanymi dla hodowców bydła mlecznego byłyby zatem łatwość bezpośredniego wycielenia, masa urodzeniowa i masa po odsadzeniu, aby zapewnić zgodność selekcji ze strategią produkcji mleczarskiej, oraz cechy mięsa, takie jak masa tuszy, marmurkowatość i powierzchnia żeber, aby zapewnić, że cielęta cieszą się dużym zainteresowaniem na rynku.

Mast sugeruje użycie kalkulatora genetycznego do ilościowego określenia wpływu różnych genów, a tym samym pomocy w podejmowaniu decyzji.

Wyślij e-mail do Rebekah Mast na adres [email protected]lub Chris Fourie o godz [email protected].




Źródło