Podróże

Mama’s Fish House, jedno z najtrudniejszych miejsc na Hawajach do rezerwacji

  • 26 lutego, 2023
  • 6 min read
Mama’s Fish House, jedno z najtrudniejszych miejsc na Hawajach do rezerwacji


Nigdy nie miałem tyle szczęścia, żeby dostać rezerwację w Mama’s Fish House, wielokrotnie nagradzanej hawajskiej restauracji z owocami morza, położonej na North Shore na Maui. Dzieje się tak dlatego, że wymaga to dużo wcześniejszego planowania: rezerwacje są przyjmowane nawet na rok i są rezerwowane z dużym wyprzedzeniem od czterech do sześciu miesięcy.

„Zwykle mówię:„ Zarezerwuj lot, zarezerwuj hotel, a potem zarezerwuj wizytę u mamy. Jeśli jest zarezerwowany, użyj alertów OpenTable. Wiele osób odnosi z tym sukcesy”, mówi SFGATE właścicielka Karen Christenson.

Jedzenie i atmosfera mają być warte wysiłku. Mama’s Fish House słynie ze świeżych ryb, łowionych przez lokalnych rybaków, którzy codziennie pływają małymi łódkami. Rybacy są ważni u Mamy od pierwszego dnia — niektórzy łowią dla Mamy od ponad trzech pokoleń — a ich nazwiska są nawet codziennie drukowane w menu, aby goście wiedzieli więcej o tym, gdzie złowiono rybę.

Talerz hawajski w Mama's Fish House na Maui zawiera świeże ryby złowione codziennie.

Talerz hawajski w Mama’s Fish House na Maui zawiera świeże ryby złowione codziennie.

Tish D. przez Yelp

Szef kuchni, Perry Bateman, który pracuje w Mama’s od 35 lat, łączy lokalne smaki i składniki, aby stworzyć menu, z przystawkami takimi jak mahi mahi z grzybami Hamakua, ahi w cieście z ryżem sezamowym z warzywami Kula i smażonym ryżem ze świni Kalua, oraz hawajskie kanpachi z homarem i krabem w cieście z orzechów makadamia.

Christenson jest córką Floyda Christensona i jego żony Doris (lub Mamy), która założyła restaurację w 1973 roku. W tym roku przypada 50. rocznica powstania restauracji i pierwszy rok bez obojga jej założycieli. Doris zmarła w 2021 roku w wieku 84 lat, a Floyd zmarł w listopadzie ubiegłego roku w wieku 88 lat.

„To przeszło ich wszelkie marzenia i oczekiwania. Byli bardzo dumni, bardzo dumni” — mówi Christenson — „a jedną z ich największych pasji były podróże, więc wszędzie, dokąd podróżowali, zawsze mówili:„ Hej, wiesz, że jesteśmy właścicielami tej małej restauracji na Maui i dziewięć razy na 10, ktokolwiek to mówił, mówił: „Co? Mama?’ jakby już o tym słyszeli, wiesz. To było naprawdę urocze.

Floyd i Doris Christenson otworzyli Mama's Fish House na Maui w 1973 roku.

Floyd i Doris Christenson otworzyli Mama’s Fish House na Maui w 1973 roku.

Dzięki uprzejmości Mamaʻs Fish House/Illustration by SFGATE

Choć dziś popularne, nie zawsze tak było. Kiedy po raz pierwszy został otwarty w 1973 roku, Mama’s Fish House był uważany za znajdujący się w dziwnym miejscu, z dala od kurortów. Christenson mówi, że był to również dom rybny w czasach, gdy większość restauracji na Maui to były steki. Ale Dom Rybny Mamy spotkał się z pozytywnym odzewem i stał się powszechną rekomendacją przez hotelowe stanowiska konsjerża dla gości wracających z Drogi do Hany.

„Czuję, że poczta pantoflowa, wykładniczo przez ponad 50 lat, naprawdę doprowadziła do popularności, a ponadto cały zespół Mama pracuje wyjątkowo ciężko, aby zapewnić kwintesencję polinezyjskiego doświadczenia” — dodaje Christenson.

Mama’s Fish House otrzymała wiele wyróżnień od momentu otwarcia, co tylko przyczyniło się do jej rozwoju. Przede wszystkim znalazła się na liście 100 najlepszych restauracji OpenTable w Ameryce w 2022 r. — jedna z zaledwie sześciu restauracji na Hawajach, które znalazły się na liście wyselekcjonowanej na podstawie 13 milionów recenzji — a także została uznana za drugą najpopularniejszą restaurację w USA w 2015 r. W 2018 r. był półfinalistą James Beard Award.

Mama's Fish House na Maui słynie ze świeżych ryb, które występują w daniach takich jak smażone ono.

Mama’s Fish House na Maui słynie ze świeżych ryb, które występują w daniach takich jak smażone ono.

Jason B. przez Yelp

Wszystko to sprawiło, że Mama’s Fish House jest dla wielu restauracją z listą życzeń. No i samo miejsce: restauracja na świeżym powietrzu oferuje widoki na plażę w zatoce Kuau, a jej wystrój w stylu Pacyfiku składa się z boazerii, bambusowych akcentów, artefaktów w szklanych gablotach, kajaków z wysięgnikiem wiszących nad głową, obrazów przedstawiających krajobrazy wysp i zdjęć rodzina Christensonów.

„Wiesz, niektórzy mówią, że to jak Disneyland, a ja mówię, że nie, to nieprawda” — mówi Christenson. „U mamy jest autentyczny. Jesteś na plaży, palmy, rozbijające się fale, obrus w tapetę i patrzysz na muszle, po które ja lub moi rodzice pojechaliśmy na Tahiti albo przywieźli z żeglarskiego rejsu. Artefakty i rzeczy w restauracji są autentyczne.”

Widok ze stołu w Mama's Fish House wychodzi na zatokę Kuau na Maui.

Widok ze stołu w Mama’s Fish House wychodzi na zatokę Kuau na Maui.

Stacy H. przez Yelp

Wiele z nich jest inspirowanych przygodami rodziny w oceanie. W latach 60. Doris i Floyd wraz ze swoim 2-letnim synem Keithem opuścili Kalifornię i wyruszyli w podróż przez Pacyfik, mieszkając na pokładzie swojej łodzi przez cztery lata. Spędzili miesiące na Markizach, ponad rok na Tahiti (gdzie urodził się Christenson), następnie udali się do Tonga i Nowej Zelandii, zanim osiedlili się w Lahaina na hawajskiej wyspie Maui, gdzie ich marzeniem było otwarcie restauracji.

Dziewięć lat później kupili posiadłość, która miała stać się Domem Rybnym Mamy. Kiedy windsurfing w North Shore zyskał na popularności i więcej osób odwiedzało Hookipa Beach i Paia Town, Mama’s Fish House otworzyła The Inn at Mama’s Fish House, który oferuje 12 apartamentów i domków do rezerwacji — i również należy je rezerwować z dużym wyprzedzeniem.

„Jeśli nie potrzebujesz wszystkich udogodnień kurortu, myślę, że pobyt w takiej społeczności jest inny” — mówi Christenson. „Mówię ludziom, że jeśli podoba ci się widok podczas kolacji, powinieneś zobaczyć go podczas śniadania. Rano jest tam naprawdę ładnie”.

Widok z Mama's Fish House na Maui jest piękny o zachodzie słońca, ale właścicielka Karen Christenson mówi, że rano jest jeszcze lepszy.

Widok z Mama’s Fish House na Maui jest piękny o zachodzie słońca, ale właścicielka Karen Christenson mówi, że rano jest jeszcze lepszy.

Grant O. przez Yelp

Chociaż Mama’s Fish House jest jedną z najtrudniejszych do rezerwacji restauracji na Hawajach, nie ma planów otwarcia drugiej lokalizacji. Z pomocą syna i siostrzeńca Christenson przejęła stery, zobowiązując się do kontynuowania dziedzictwa swoich rodziców i restauracji, którą zbudowali.




Źródło

Warto przeczytać!  Gdzie najlepiej podróżować w lipcu