Nauka i technika

Mamutowe klopsiki: australijski startup ujawnia mięso hodowane w laboratorium wykonane z DNA zaginionego gatunku

  • 28 marca, 2023
  • 4 min read
Mamutowe klopsiki: australijski startup ujawnia mięso hodowane w laboratorium wykonane z DNA zaginionego gatunku


(CNN) Szczątki mamuta włochatego, z wciąż nienaruszonym futrem i tkanką, są regularnie znajdowane w wiecznej zmarzlinie Arktyki. Ich odkrycie pozwoliło naukowcom zsekwencjonować genom mamuta i poznać intrygujące szczegóły dotyczące życia tych wymarłych gigantów z epoki lodowcowej.

Teraz niektóre z tych informacji są wykorzystywane do wyhodowania w laboratorium przybliżonego mięsa mamuta.

Vow, australijski start-up zajmujący się hodowlą mięsa, stworzył coś, co określa mianem gigantycznego klopsika. Projekty Według firmy celem jest zwrócenie uwagi na potencjał hodowanego mięsa, aby nawyki żywieniowe były bardziej przyjazne dla planety. We wtorek klopsiki dołączą do kolekcji Rijksmuseum Boerhaave — muzeum nauki i medycyny w Holandii.

„Musimy zacząć od nowa zastanawiać się, w jaki sposób pozyskujemy naszą żywność. Moją największą nadzieją związaną z tym projektem jest… to, że dużo więcej ludzi na całym świecie zacznie słyszeć o hodowanym mięsie” – powiedział James Ryall, dyrektor naukowy Vow.



Australijski startup stworzył hodowane w laboratorium klopsiki z DNA mamuta.

Tworzenie „mięsa mamuta”

Cudownie zwariowany chwyt reklamowy, klopsiki nie są przeznaczone do spożycia przez ludzi. Nawet nazywanie stworzenia mięsem mamuta jest trochę naciągane. To bardziej jak laboratoryjna jagnięcina zmieszany z niewielką ilością DNA mamuta.

Warto przeczytać!  Naukowcy robią kolejny krok w kierunku stworzenia lepszego środka przeciwbólowego

Naukowcy pracujący nad projektem nie mieli dostępu do zamrożonej tkanki mamuta, na której mogliby oprzeć swoje wysiłki. Zamiast tego skupili się na białku występującym u ssaków zwanym mioglobiną, które nadaje mięsu teksturę, kolor i smak, identyfikując sekwencję DNA wersji mamuta w publicznie dostępnej bazie danych genomów.

Uzupełnili luki w sekwencji DNA mioglobiny mamuta, wykorzystując informacje z genomu słonia afrykańskiego. Naukowcy wprowadzili zsyntetyzowany gen do komórki mięśniowej owcy, którą następnie hodowano lub hodowano w laboratorium.

Ostatecznie zespołowi udało się wyprodukować około 400 gramów mięsa mamuta.

„Z genomowego punktu widzenia mamut to tylko jeden gen spośród wszystkich innych genów owiec” – powiedział Ernst Wolvetang, profesor i starszy lider grupy w Australijskim Instytucie Bioinżynierii i Nanotechnologii na Uniwersytecie w Queensland, który był częścią z projektu. „To jeden gen na 25 000”.

Ryall powiedział, że mamutowa mioglobina zmieniła fizyczny wygląd komórek mięśniowych owiec. Chociaż nasi przodkowie z epoki kamiennej polowali na mamuta i przypuszczalnie jedli je, Ryall i Wolvetang powiedzieli, że nie próbowali klopsików.

„Normalnie próbowalibyśmy naszych produktów i bawiliśmy się nimi. Ale wahaliśmy się, czy od razu spróbować, ponieważ mówimy o białku, które nie istniało od 5000 lat. Nie mam pojęcia, jaka jest potencjalna alergenność może pochodzić z tego konkretnego białka” – powiedział Ryall.

Warto przeczytać!  Zrozumienie czynników i wczesnych objawów

„To jeden z powodów, dla których nie oferujemy tego jako produktu. Nie trafi on do sprzedaży, ponieważ nie mamy pojęcia o profilu bezpieczeństwa tego konkretnego produktu” – dodał.



James Ryall jest dyrektorem naukowym w Vow.

Kulturalny kontra prawdziwy

Zwolennicy mają nadzieję, że hodowane mięso zmniejszy potrzebę uboju zwierząt na żywność i pomoże w walce z kryzysem klimatycznym. System żywnościowy odpowiada za około jedną trzecią światowych emisji gazów cieplarnianych, z których większość pochodzi z hodowli zwierząt.

Vow ma nadzieję, że wkrótce uzyska zgodę organów regulacyjnych w Singapurze, pierwszym kraju, który zatwierdził hodowane mięso, na sprzedaż opracowanego przez siebie mięsa przepiórczego produkowanego w laboratorium. W Stanach Zjednoczonych FDA stwierdziła, że ​​kurczak hodowany w laboratorium jest odpowiedni do spożycia przez ludzi.



DNA mamuta wprowadzono do komórek owczych, które następnie hodowano w laboratorium.

Zwłoki mamutów, które wymarły około 5000 lat temu, są tak dobrze zachowane w wiecznej zmarzlinie, że w ich żyłach wciąż płynie krew.

Love Dalén, profesor genomiki ewolucyjnej w Centrum Paleogenetyki Uniwersytetu Sztokholmskiego, która zsekwencjonowała najstarsze na świecie DNA mamuta, wie, jak naprawdę smakuje mięso mamuta.

Warto przeczytać!  Jak szlaki handlowe i migracje ukształtowały dziedzictwo genetyczne roślin strączkowych

Podczas wycieczki nad rzekę Janę na Syberii w 2012 roku Dalén powiedział, że spróbował małego kawałka zamrożonego mięsa pobranego z częściowej tuszy małego mamuta. Chociaż powiedział, że nie widzi wielkiej wartości naukowej w projekcie klopsików, gdyby kiedykolwiek trafiły do ​​​​sprzedaży, Dalén powiedział, że na pewno spróbuje jednego.

„Bez wątpienia chciałbym tego spróbować!” powiedział. „To nie może smakować gorzej niż prawdziwe mięso mamuta”.


Źródło