Biznes

MDH, Everest – Centrum testujące próbki po zakazie stosowania indyjskich marek przypraw w Hongkongu w Singapurze

  • 22 kwietnia, 2024
  • 4 min read
MDH, Everest – Centrum testujące próbki po zakazie stosowania indyjskich marek przypraw w Hongkongu w Singapurze


Akcja Centrum po zakazie stosowania indyjskich marek przypraw w Hongkongu w Singapurze

Źródła rządowe podają, że jeśli w indyjskich przyprawach zostaną wykryte szkodliwe substancje, zostaną podjęte rygorystyczne działania.

Nowe Delhi:

Jak podają źródła, rząd nakazał komisarzom ds. żywności pobranie próbek przypraw ze wszystkich zakładów produkcyjnych w kraju po tym, jak organy regulacyjne ds. żywności w Hongkongu i Singapurze oznaczyły czerwoną flagą składnik rakotwórczy w niektórych produktach dwóch popularnych indyjskich marek przypraw – MDH. i Everestu.

„Zaalarmowano wszystkich komisarzy ds. żywności w kraju. Rozpoczęto proces pobierania próbek przypraw. Zamówienie zostało wydane. Za trzy–cztery dni próbki zostaną pobrane ze wszystkich zakładów produkujących przyprawy w kraju” podają najważniejsze źródła rządowe.

„Nie tylko MDH i Everest, próbki zostaną pobrane od wszystkich firm produkujących przyprawy. Raport zostanie przesłany z laboratorium za około 20 dni” – dodali.

Co powiedział Hongkong i Singapur

Organy regulacyjne ds. żywności w Hongkongu i Singapurze przestrzegły ludzi przed używaniem czterech produktów tych dwóch marek przypraw w związku z rzekomą obecnością tlenku etylenu na „poziomach przekraczających dopuszczalny limit”. Tlenek etylenu został sklasyfikowany przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem jako „czynnik rakotwórczy grupy 1”.

Warto przeczytać!  Biedronka wprowadziła limit dzienny. Nie kupisz więcej niż 3 kg

Trzy produkty przyprawowe MDH – Madras Curry w proszku (mieszanka przypraw do Madras Curry), Sambhar Masala (mieszana masa w proszku) i Curry w proszku (mieszana masala w proszku) – wraz z Everest’s Fish Curry Masala zawierają „pestycyd, tlenek etylenu” , podało Centrum Bezpieczeństwa Żywności w Hongkongu (CFS) 5 kwietnia. Organ regulacyjny poinstruował sprzedawców, aby „zaprzestali sprzedaży i usunęli z półek produkty, których to dotyczy”.

Tymczasem Singapurska Agencja ds. Żywności (SFA) również nakazała wycofanie produktu Everest’s Fish Curry Masala ze względu na obecność tlenku etylenu na poziomie „przekraczającym dopuszczalny limit”. 18 kwietnia SFA zamieściła na swojej stronie internetowej komunikat, w którym stwierdziła, że ​​„wydała polecenie importerowi, firmie Sp Muthiah & Sons Pte. Ltd., o wycofaniu produktów. Wycofanie jest w toku.”

Zarówno MDH, jak i Everest Foods nie skomentowały jeszcze tych twierdzeń.

„Zostaną podjęte rygorystyczne działania”

W Indiach obowiązuje zakaz stosowania tlenku etylenu w produktach spożywczych.

„W przypadku wykrycia szkodliwych substancji w indyjskich przyprawach zostaną podjęte rygorystyczne działania. Przewiduje się również wszczęcie postępowania karnego” – podają źródła.

Rząd zaapelował do Rady ds. Przypraw podlegającej Ministerstwu Handlu i Przemysłu o szerzenie świadomości, że do produktów nie należy dodawać żadnych szkodliwych składników.

Warto przeczytać!  „Koszty przechowywania baterii muszą spaść do 1 rupii za jednostkę, aby umożliwić ich powszechne przyjęcie… możliwe od 2030 r.”: Devansh Jain | Wiadomości biznesowe

Źródła utrzymywały, że testowały próbki jeszcze przed incydentami w Hongkongu i Singapurze i stwierdziły: „Jak dotąd nie znaleziono żadnych szkodliwych elementów w przyprawach różnych marek dostępnych na rynku indyjskim”.

„To ciągły proces pobierania próbek. Tym razem próbki pobierzemy szybciej i w większej liczbie niż jakiekolwiek próbki, które pobieraliśmy wcześniej” – stwierdzili.

Co to jest tlenek etylenu?

Organizacja Spices Board definiuje tlenek etylenu jako „łatwopalny, bezbarwny gaz o temperaturze powyżej 10,7 stopnia Celsjusza. Służy jako „środek dezynfekujący, fumigant, środek sterylizujący i środek owadobójczy”.

Stosowany jest głównie do sterylizacji sprzętu medycznego oraz do ograniczania skażenia mikrobiologicznego przypraw.

Oprócz tego, że jest wytwarzany ze źródeł naturalnych, może być również wytwarzany z podmokłej gleby, obornika i osadów ściekowych.

Skutki zdrowotne tlenku etylenu

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) Światowej Organizacji Zdrowia klasyfikuje tlenek etylenu jako „czynnik rakotwórczy grupy 1”, co oznacza, że ​​ma „wystarczające dowody, aby stwierdzić, że może powodować raka u ludzi”.

Krótkotrwałe narażenie na czynnik rakotwórczy może wpływać na centralny układ nerwowy człowieka i powodować depresję oraz podrażnienie oczu i błon śluzowych, ale długotrwałe narażenie może podrażniać oczy, skórę, nos, gardło i płuca oraz uszkadzać mózg i układ nerwowy według amerykańskiej Agencji Ochrony Środowiska (EPA).

Warto przeczytać!  [24tp.pl] Nowe połączenia lotnicze z Balic


Źródło