Met Gala zakazała 3 potraw ze swojego menu – oto dlaczego Anna Wintour ich „nie lubi”
Jedzenie picie
Kwiaty na wiosnę mogą być przełomowyale niektóre rośliny kwitnące nie.
W poniedziałek podczas Met Gala 2024 uczczono debiut nowej wystawy Metropolitan Museum of Art „Śpiące królewny: przebudzenie mody” pod hasłem „Ogród czasu”.
Jednak globalna dyrektor redakcyjna Vogue’a, Anna Wintour, ujawniła niedawno – co w tym roku jest nieco ironiczne, biorąc pod uwagę temat – że w menu Met Gala zakazano trzech roślin kwiatowych: czosnku, cebuli i szczypiorku.
„To trzy rzeczy, które niezbyt mi się podobają” – powiedziała 74-letnia guru mody, która nadzoruje to wydarzenie, odkąd została współprzewodniczącą w 1995 r., powiedziała Jennie Bush Hager w „The Today Show”.
Wintour doskonale dba o każdy aspekt wydarzenia, od ręcznie wybranej listy gości po jedzenie podawane podczas kolacji zasiadanej, która jest częścią wewnętrznej uroczystości, której fani nie mają okazji zobaczyć.
Josh Jackson, szef kuchni i właściciel firmy Great Taste Catering w Los Angeles, spekuluje, że Wintour osobiście zdecydowała się na zakazanie niektórych produktów spożywczych.
„Nie chce, aby jedzenie wpływało na oddech sławnych gości. Ponadto kilka osób jest faktycznie uczulonych na rośliny cebulowe z rodziny allium, co jest rzadkie, ale możliwe” – Jackson powiedział Parade. Do czosnku zaliczają się trzy wcześniej wspomniane rośliny, a także szalotka, por i szalotka.
„Ale to może być nadużycie” – kontynuował Jackson. „Prawdziwym powodem musi być to, że nie chce widzieć szczypiorku w zębach gości. To jest do zrozumienia.”
Żadnego oddechu czosnku na czerwonym dywanie te A-listerzy!
Wintour ma również od dawna zakaz spożywania pietruszki – ponieważ może łatwo utknąć w zębach – a także bruschetty, ponieważ brudzi i może zrujnować czyjś strój.
Tegoroczne supertajne menu opracowane przez firmę cateringową Oliviera Chenga zostało stworzone tak, aby posiłek był „trochę romantyczny i eteryczny, a jednocześnie skupiał się na najlepszych sezonowych składnikach” – powiedział Vogue.
„Czerpiąc inspirację z bujnych ogrodów i pałaców fantastycznego świata Śpiącej Królewny, naprawdę chcieliśmy stworzyć własną bajkę wielkości kęsa”.
Wśród pozycji menu, jak ujawnił Vogue:
- Pierwszym daniem była wiosenna sałatka jarzynowa z pianką z kwiatów czarnego bzu, winegretem malinowym i kruszonką z oliwek, która miała przypominać ziemię i ozdobiona godnymi ogrodu grzankami w kształcie motyli.
- Głównym wydarzeniem był filet wołowy ochrzczony różą tortellini; prezentacja polegała na „pływaniu wołowiny na igle sosnowej i grzybowej «fosie»” – ujawnił Cheng.
- Jeśli chodzi o deser, było to „niezbyt trujące jabłko” – aromatyczny ukłon w stronę słynnego baśniowego punktu w „Śniegu” Biały” – relacjonuje Vogue. Zawierał on „migdałowy cremeux uformowany w kształt miniaturowego jabłka, pokryty jaskrawoczerwoną lustrzaną glazurą i wykończony poprzez umieszczenie go na „liściu” o smaku orzecha włoskiego” – z dumą oznajmił Chen.
Współgospodarzami tegorocznej Gali Met byli Zendaya, Jennifer Lopez, Bad Bunny i Chris Hemsworth.
Załaduj więcej…
{{#isDisplay}}
{{/isDisplay}}{{#isAniviewVideo}}
{{/isAniviewVideo}}{{#isSRVideo}}
{{/isSRVideo}}