Biznes

Międzynarodowa agencja znalazła rakotwórcze substancje chemiczne w popularnych indyjskich markach przypraw

  • 21 kwietnia, 2024
  • 5 min read
Międzynarodowa agencja znalazła rakotwórcze substancje chemiczne w popularnych indyjskich markach przypraw


Niedawno raport opublikowany na oficjalnej stronie internetowej organu regulacyjnego ds. żywności w Hongkongu: Centrum Bezpieczeństwa Żywności (CFS) w dniu 5 kwietnia wspomniało, że trzy produkty przyprawowe w Indiach zawierają rakotwórcze chemikalia, które zawierają pestycyd znany jako Tlenek etylenu. Oto wszystko, co musisz wiedzieć o tym szokującym raporcie.

spi 1

Raport
regulatory żywności w Hongkongu i Singapurze opublikowały w pierwszym tygodniu kwietnia raport, w którym przestrzegły masy, aby unikały dodawania przypraw z Indii, ponieważ są one testowane na obecność substancji rakotwórczych, tlenku etylenu. Na liście przypraw znajdują się trzy produkty przyprawowe dwóch dużych indyjskich firm MDH i jeden z Everestu, które przekroczyły dopuszczalny limit chemikaliów. Spółki nie odpowiedziały jednak na zgłoszenie o poziomach przekraczających dopuszczalne normy.

spi 2

Przyprawy i substancje rakotwórcze
The Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zaklasyfikował tlenek etylenu jako „czynnik rakotwórczy grupy 1”. Organ regulacyjny Hongkongu ds. żywności stwierdził, że trzy produkty przyprawowe MDH – Madras Curry w proszku (mieszanka przypraw do Madras Curry), Sambhar Masala (mieszana masa w proszku) i Curry w proszku (mieszana masa w proszku) – wraz z Everest’s Fish Curry Masala zawiera pestycyd, tlenek etylenu.
Zobacz także:Zalety indyjskich przypraw
Badanie to przeprowadzono w ramach rutynowego programu nadzoru żywności; CFS pobrał produkty z trzech punktów sprzedaży detalicznej w Hongkongu. „Wyniki testu wykazały, że próbki zawierały pestycyd, tlenek etylenu” – powiedział rzecznik CFS.

HK, Singapur – organy regulacyjne dotyczące żywności z czerwoną flagą – „rakotwórczy” składnik niektórych przypraw MDH i Everest

W raporcie IANS wspomniano, że organ regulacyjny poinstruował sprzedawców, aby „zaprzestali sprzedaży i usunęli z półek produkty, których to dotyczy”.
„Według Pozostałości pestycydów w rozporządzeniu w sprawie żywności (Cap. 132CM) żywność przeznaczona do spożycia przez ludzi zawierająca pozostałości pestycydów może być sprzedawana tylko wtedy, gdy spożycie tej żywności nie jest niebezpieczne lub szkodliwe dla zdrowia. Sprawca podlega karze grzywny w maksymalnej wysokości 50 000 dolarów i sześciu miesięcy pozbawienia wolności po skazaniu” – powiedział rzecznik CFS.
Przeczytaj także: 7 przypraw stosowanych w południowoindyjskich potrawach i ich zalety
AS per CFS zauważyło, że „dochodzenie jest w toku” i mogą zostać podjęte „odpowiednie działania” w tej sprawie. Tymczasem Singapurska Agencja ds. Żywności (SFA) również nakazała wycofanie produktu Everest’s Fish Curry Masala ze względu na obecność tlenku etylenu na poziomie „przekraczającym dopuszczalny limit”.
18 kwietnia SFA zamieściła na swojej stronie internetowej komunikat, w którym stwierdziła, że ​​„wydała polecenie importerowi, firmie Sp Muthiah & Sons Pte. Ltd., o wycofaniu produktów. Wycofanie jest w toku.”
SFA wspomniało w raporcie, że tlenek etylenu nie nadaje się do spożycia, ale „jest używany do fumigacji produktów rolnych w celu zapobiegania skażeniu mikrobiologicznemu”. Jednakże zgodnie z singapurskimi przepisami dotyczącymi żywności tlenek etylenu może być „stosowany do sterylizacji przypraw”.
Wspomniano również, że spożywanie żywności o niskiej zawartości tlenku etylenu nie wiąże się z bezpośrednim ryzykiem, jednak rakotwórcze właściwości tego pestycydu mogą w przypadku długotrwałego spożycia wywołać komórki nowotworowe, co w dłuższej perspektywie może prowadzić do zagrożeń dla zdrowia. Zgodnie z SFA, zauważając, że narażenie na „substancję powinno być minimalizowane w jak największym stopniu”.
Przeczytaj także: Ta przyprawa ma więcej korzyści zdrowotnych niż mięso i warzywa

Warto przeczytać!  Problemy narodowego championa. Ciążą mu opóźnienia kluczowego projektu




Źródło