Gotowanie

Mięsa w aromatycznym sosie. 5 oryginalnych przepisów na obiad

  • 18 listopada, 2022
  • 7 min read
Mięsa w aromatycznym sosie. 5 oryginalnych przepisów na obiad


Na jesienne i zimowe chłody doskonale sprawdzą się mięsa z rozmaitymi sosami. Są to bowiem treściwe, sycące, a przede wszystkim gorące i aromatyczne dania. Nasze przepisy to propozycje dla tych, którzy nie lubią nudy w kuchni. To oryginalne potrawy z orientalną i egzotyczną nutą, owocami oraz aromatycznymi przyprawami, które sprawdzą się zarówno na niedzielny czy obiad, jak i rodzinne przyjęcie. Spróbuj, a będziesz zachwycona! 

Mięso w sosie, niezależnie jakiego gatunku, to zawsze doskonała propozycja na wyśmienity i aromatyczny obiad. Sos podkreśla smak i strukturę mięsa. Co jednak należy zrobić, aby potrawy mięsne z sosem rozpieszczały podniebienia? 

Jak zrobić idealne mięso w sosie?

Mięso z sosem to duet idealny, o ile jest prawidłowo dobrany. Każdy gatunek mięsa różni się smakiem oraz strukturą, dlatego kluczem do sukcesu jest dobranie odpowiedniego sosu do mięsa.  Delikatnym mięsom, takim jak drób, królik czy cielęcina wystarczy łagodny, subtelny sos, który podkreśli, a nie zdominuje smak potrawy. Z kolei mięsa wyraziste, jak wieprzowina, wołowina czy baranina świetnie będą smakować w towarzystwie bardzo aromatycznych, intensywnych w smaku sosów. 

Zazwyczaj sos do mięsa przygotowujemy z soku pozostałego po pieczeniu czy smażeniu mięsa, który następnie przyprawiamy i zagęszczamy. Ale nie musimy się ograniczać jedynie to tego „bezpiecznego” przepisu. Kuchnia lubi odważnych, więc nie bójmy się eksperymentować ze smakami. Do mięs świetnie pasują sosy przygotowane na  bazie alkoholu, np. wina czy piwa, warzyw, a nawet owoców, także tych egzotycznych. Wśród naszych propozycji znajdziesz dania z dodatkiem pomarańczy, ananasa czy żurawiny. Takie sosy nie tylko podkreślają smak mięsa, ale też dodają oryginalnego, orientalnego czy egzotycznego charakteru potrawie. W przygotowaniu takich dań nie możesz też zapomnieć o intensywnych, aromatycznych przyprawach!

Gulasz orientalny z curry 

Img44416-3-min
Gulasz orientalny z curry 
Fot. ARTURROGALSKI.PL

Składniki: 

  • 50 dag wołowiny 
  • kieliszek wina białego lub wody 
  • 3 ząbki czosnku 
  • cebula 
  • łyżeczka curry 
  • 1/2 łyżki mąki 
  • liść laurowy 
  • 3 łyżki oleju arachidowego 
  • sól 
  • pieprz 
  • 1/2 szklanki pasty pomidorowej 
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany
Warto przeczytać!  Łosoś na święta - przepisy Darii Ładochy

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w średniej wielkości kostkę. Oprósz mąką i wrzuć do oleju rozgrzanego na patelni (bez teflonu). Obsmaż ze wszystkich stron i przełóż do rondla.
  2. Na patelnię wlej wino lub wodę, wymieszaj i „zeskrob” smak. Aromatyczny płyn przelej do podsmażonego mięsa. Dodaj liść laurowy, przykryj i postaw na wolnym ogniu.
  3. Na teflonową patelnię wlej łyżkę oleju, wrzuć posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, wsyp curry. Rozprowadź przyprawę i zalej odrobiną wody, by oddała smak i aromat.
  4. Całość wymieszaj, przelej do rondla z mięsem, dopraw solą i pieprzem. Duś na małym gazie, w razie potrzeby podlej wodą.
  5. Po ok. 45 min dodaj pastę pomidorową lub pomidory z puszki. Duś dalej, aż mięso będzie całkiem miękkie. Do śmietany wlej łyżeczkę gorącego sosu i tak zahartowaną dodaj do garnka. Całość zagotuj.

Hinduski kurczak w pomidorach z ananasem i placuszkami naan

Img44414-2-min
Hinduski kurczak w pomidorach z ananasem i placuszkami naan
Fot. ARTURROGALSKI.PL

Składniki:

  • 4 udka kurczaka 
  • sól 
  • pieprz czerwony 
  • 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia 
  • cebula  3 ząbki czosnku 
  • 1/2 łyżeczki curry 
  • puszka pomidorów krojonych 
  • szklanka mleczka kokosowego 
  • papryczka chili 
  • 3 plastry ananasa 
  • 3 liście limonki 
  • kolendra do dekoracji

Placuszki naan: 

  • 25 dag mąki 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron 
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Udka zluzuj, pokrój na kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju kokosowego. Na gorącym tłuszczu obsmaż mięso z każdej strony.
  2. Na drugiej patelni również rozgrzej łyżkę oleju, następnie wsyp i przesmaż drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dorzuć pokrojony czosnek. Wsyp curry, po chwili dodaj pomidory, wymieszaj.
  3. Zalej mleczkiem kokosowym. Zagotuj i przelej do obsmażonego mięsa. Dopraw posiekaną papryczką chili. Wrzuć pokrojonego ananasa oraz liście limonki. Przykryj i duś do miękkości. Podawaj z orientalnymi placuszkami. Na talerzu udekoruj świeżą kolendrą.
  4. Placuszki hinduskie naan: Mąkę wsyp do miski. Dodaj proszek do pieczenia i sól. Wlej mleko i olej. Posłodź, wymieszaj. Rękoma wyrób ciasto. Przykryj i odstaw na 15 minut.
  5. Z ciasta uformuj kilka okrągłych placuszków (można pomóc sobie wałkiem). Ułóż na wyłożonej papierem blasze piekarnikowej i wstaw do pieca rozgrzanego do 230 st. C. Placuszki będą gotowe, gdy się zrumienią.
Warto przeczytać!  Czy Wigilia jest dniem wolnym od pracy? Kto nie musi pracować 24 grudnia? Sprawdzamy, co mówią przepisy!

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowym

Img44412-min
Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowym
Fot. ARTURROGALSKI.PL

Składniki: 

  • 80 dag polędwiczek wieprzowych 
  • 2 pomarańcze 
  • łyżka masła 
  • szklanka białego wina 
  • łyżeczka mielonego imbiru 
  • ząbek czosnku 
  • 2 łyżeczki miodu 
  • sól 
  • pieprz 
  • 40 dag kaszy gryczanej 
  • łyżka oliwy 
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczki lekko posól, obsmaż na maśle na dość ostrym ogniu. Miód rozetrzyj z 1/4 szklanki wina, imbirem, cienko startą skórką pomarańczową, wyciśniętym czosnkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Miodową marynatą natrzyj polędwiczki i włóż do żaroodpornego naczynia – natłuszczonego olejem (np. arachidowym).
  2. Na patelnię, na której obsmażane było mięso, wlej resztę wina, lekko podgrzej, po czym polej płynem polędwiczki.
  3. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 st. C. Podczas pieczenia polędwiczki obracaj od czasu do czasu i polewaj sosem. Piecz do miękkości.
  4. Kaszę przesmaż na oliwie. Zalej wodą (2 palce nad poziomem kaszy), posól i ugotuj (ok. 10 minut).
  5. Polędwiczki podawaj z kaszą gryczaną (polaną sosem spod mięsa) i filetami z pomarańczy. Udekoruj natką pietruszki.

Pulpety cielęce w sosie śmietanowo-koperkowym

Img44410-min
Pulpety cielęce w sosie śmietanowo-koperkowym
Fot. ARTURROGALSKI.PL 

Składniki: 

  • 60 dag cielęciny 
  • cebula 
  • łyżka masła 
  • jajko 
  • bułka tarta 
  • mąka do obtoczenia 
  • 3 szklanki wywaru jarzynowego 
  • 2 szklanki śmietanki 30% 
  • pęczek koperku 
  • sól 
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na złoto na maśle. Mięso przepuść przez maszynkę do mielenia. W połowie mielenia wrzuć do maszynki złocistą cebulę i miel dalej. Jajko roztrzep widelcem i dodaj do mięsnej masy, dopraw solą i pieprzem, wlej 1-2 łyżki wywaru jarzynowego, dosyp garść bułki tartej i wyrób masę. 
  2. Mięso podziel na 10 części i uformuj kulki. Każdą obtocz w mące i ułóż na desce.
  3. Do dużego rondla wlej wywar jarzynowy. Gdy się zagotuje, wrzuć delikatnie mięsne kulki – tak, by nie przywarły do dna. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Zalej śmietanką i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
  4. Odkryj, dodaj garść posiekanego koperku i jeszcze przez chwilę podgrzewaj – by sos zgęstniał i nabrał koperkowego smaku. Zdejmij z ognia i dodaj resztę koperku.
Warto przeczytać!  Ciasta na lato - sprawdzony zbiór przepisów na letnie dni - Książki kucharskie

Indyk w wermucie z sosem i owocami

Img44411-2-min
Indyk w wermucie z sosem i owocami
fot. ARTURROGALSKI.PL 

Dzięki dodaniu do potrawy plastrów ananasa, mięso staje się bardziej kruche i nabiera słodkawego smaku. Jeżeli mięso przed obróbką skropisz sokiem z cytryny, zyska na kruchości.

Składniki: 

  • 1,5 kg piersi indyczej 
  • 100 ml białego wermutu 
  • 3 łyżki masła 
  • 10 dag boczku 
  • 3 liście laurowe 
  • łyżeczka tymianku 
  • 20 dag suszonych śliwek kalifornijskich 
  • 10 dag suszonych moreli 
  • sól 
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Piersi natrzyj solą i tymiankiem, dopraw pieprzem. Obsmaż ze wszystkich stron na maśle. Śliwki i morele opłucz. Boczek pokrój na plastry. Na dnie żaroodpornego naczynia ułóż połowę plasterków boczku, na nich filety. Przykryj pozostałym boczkiem i liśćmi laurowymi.
  2. Winem wymyj smak z patelni i przelej do naczynia z mięsem. Przykryj. Piecz 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Dodaj śliwki i morele. Piecz w tej samej temperaturze przez 1/2 godziny.
  3. Sos spod mięsa odparuj, przelej do sosjerki. Indycze piersi pokrój na plastry i podawaj z sosem, upieczonymi owocami oraz żurawiną. To danie możesz też podać z ryżem ugotowanym na sypko. 

 


Źródło