Ministerstwo Zdrowia monitoruje przypadki ptasiej grypy, „sytuacja pod kontrolą”
Ministerstwo Zdrowia Indii zasugerowało wzmożenie nadzoru i monitorowania chorób grypopodobnych (ILI) w następstwie doniesień o wybuchu ptasiej grypy – w Indiach i na całym świecie – oraz rosnącej liczbie przypadków grypy sezonowej.
Za grupy najbardziej narażone na grypę sezonową uznano małe dzieci i osoby w podeszłym wieku cierpiące na choroby współistniejące.
Ministerstwo stwierdziło, że „monitoruje” sytuację zarówno w odniesieniu do grypy sezonowej, jak i ptasiej grypy; oraz „na razie sytuacja jest pod kontrolą”.
Wyżsi urzędnicy ministerstwa powiedzieli, że rządy stanowe zostały poproszone o zapewnienie szczepień pracownikom służby zdrowia zajmującym się przypadkami wirusa H1N1.
Obawy związane z ptasią grypą
W Indiach pojawiły się doniesienia o ogniskach ptasiej grypy w niektórych stanach, takich jak Jharkhand. W Ranchi, stolicy stanu, kwarantannie poddano dwóch lekarzy i sześciu pracowników regionalnej fermy drobiu. W ramach środka zapobiegawczego usunięto około 1745 kurczaków, 450 kaczek i 1697 jaj.
Przypadki wykryto w dwóch okręgach Alappuzah w Kerali.
Wysoce zjadliwa azjatycka grypa ptaków – zwana wirusem A(H5N1) – zakaża głównie ptaki, ale może być również przenoszona na ludzi. Główną drogą przenoszenia jest bliski kontakt z zakażonymi ptakami lub skażonym środowiskiem.
Według urzędników Ministerstwa Zdrowia Unii Europejskiej pojawiły się doniesienia o wykryciu wirusa ptasiej grypy u bydła i mleka w różnych stanach USA.
Po tym, w niedzielę odbyła się wideokonferencja pod przewodnictwem Dyrektora Generalnego Służby Zdrowia, w celu przeglądu obecnej sytuacji. Konferencja odbyła się z udziałem urzędników rządu stanu Maharasztra.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w niedawnym „raporcie wstępnym” stwierdziła, że chociaż od 2007 r. nie zgłoszono żadnego przypadku przeniesienia wirusa A(H5N1) z człowieka na człowieka, „chociaż mogą występować luki w badaniach”.
Trwają badania mające na celu zrozumienie ryzyka dla ludzi wynikającego ze spożycia mleka skażonego wirusem A(H5N1), jak stwierdziła WHO w swoim raporcie; dodając, że „zdecydowanie zaleca spożywanie wyłącznie mleka pasteryzowanego”.
Ministerstwo Zdrowia w swoim poradniku stwierdziło, że praktyki takie jak gotowanie mleka i właściwe gotowanie mięsa pomogłyby w zapobieganiu przenoszeniu wirusa na ludzi.
Sezonowa grypa
Z drugiej strony wytyczne dotyczące kategoryzacji pacjentów, protokołu leczenia i procedur dotyczących zarządzania wentylacją zostały przekazane Stanom/UT w celu postępowania w przypadkach grypy sezonowej.
„Ministerstwo Zdrowia Unii uważnie śledzi sytuację w zakresie grypy sezonowej w różnych stanach/UT za pośrednictwem sieci Programu Zintegrowanego Nadzoru Chorób (IDSP) w czasie rzeczywistym” – stwierdzono w oświadczeniu.
Podczas gdy grypa sezonowa jest ostrą infekcją dróg oddechowych wywołaną przez wirusy grypy; pierwszy przypadek grypy A lub H1N1 wykryto w 2009 roku.
Każdego roku w Indiach występują dwa szczyty zachorowań na grypę sezonową: jeden od stycznia do marca i drugi po porze monsunowej. „Jak dotąd nie odnotowano żadnego niepokojącego wzrostu liczby przypadków grypy sezonowej w żadnej części kraju” – stwierdził urzędnik.
To jest Twój ostatni darmowy artykuł.