Marketing

Mix Food Borneo, lodziarnia w Sibu, używająca lokalnych składników

  • 16 maja, 2023
  • 5 min read
Mix Food Borneo, lodziarnia w Sibu, używająca lokalnych składników


Po uzyskaniu dyplomu ze sztuki kulinarnej w Kuala Lumpur, Eric Lau zdecydował się na dalsze studia w Irlandii, gdzie uzyskał tytuł licencjata w dziedzinie sztuki kulinarnej.

Od tego momentu zaczął pracować jako szef kuchni w eleganckiej restauracji Dewakan, która na początku tego roku otrzymała gwiazdkę Michelin.

Jednak w czerwcu 2018 roku zdecydował się założyć własny lokal, Mix Food Borneo, biznes internetowy z siedzibą w Sarawak. Biznes zaczynał od sprzedaży chipsów ziemniaczanych z solonymi jajkami, które wtedy były modne.

Minęło pięć lat od założenia marki i wiele się zmieniło. Po pierwsze, Mix Food Borneo ma teraz punkt sprzedaży w Sibu, Sarawak, a ich głównym towarem nie są już frytki.

Źródło zdjęcia: Mix Food Borneo

Mieszanie rzeczy

Chociaż solone chipsy ziemniaczane były genezą Mix Food Borneo, zespół szybko odkrył, że lody są produktem bardziej przyjaznym dla mas.

Nie odeszli jednak zbytnio od swojej pierwotnej inspiracji i postanowili stworzyć lody o smaku solonych jajek.

Od tego momentu zespół zaczął badać i eksperymentować z różnymi smakami lodów, z których najbardziej pamiętne są inspirowane smakami Bornean.

Warto przeczytać!  Marketing w mediach społecznościowych w gospodarce w dół

„Ponieważ znajdujemy się w Sarawak na Borneo, zainspirowaliśmy się do wykorzystania lokalnych składników do wytwarzania naszych produktów” — powiedział Icey, który jest odpowiedzialny za marketing w Mix Food Borneo.

„Mamy nadzieję, że dzięki naszym produktom będziemy promować smaki, smak i kulturę Sarawak wśród turystów lub osób spoza Sarawak”.

Źródło zdjęcia: Mix Food Borneo

Koncentrując się na wykorzystywaniu unikalnych składników przez ponad cztery lata, firma Mix Food Borneo była w stanie otworzyć własny sklep fizyczny w Sibu, który został uruchomiony w grudniu 2022 r. Sam Eric pochodzi z Sibu, więc powrót do domu był zamierzony.

Poza rzemieślniczymi lodami kawiarnia serwuje wypieki, takie jak mini ciasta, tarty, gofry, ciasteczka i rogaliki. Jeśli chodzi o napoje, kawiarnia serwuje różnorodne kawy, napoje orzeźwiające, herbaty, napoje mieszane Yakult, napoje mieszane z lodem i wiele innych.

Pojedyncza gałka lodów w Mix Food Borneo kosztuje 7 RM za filiżankę i 9 RM za rożek, a podwójna miarka to 12 RM (filiżanka) i 14 RM (stożek).

Gofry i rogaliki z podwójną gałką kosztują 15,90 RM, a ciastka 13,90 RM. Ogólnie rzecz biorąc, naliczane ceny mieszczą się w średniej z cenami, które można znaleźć w innych kawiarniach z deserami.

Warto przeczytać!  Rynek pamięci masowych nowej generacji będzie świadkiem silnej ekspansji do 2029 r

Smak Borneo

Jak wspomniano, celem Mix Food Borneo jest promowanie smaków Borneo. Aby to zrobić, muszą używać świeżych lokalnych składników.

„Główne składniki, których używamy do naszych lodów i wyrobów cukierniczych, są w większości pozyskiwane lokalnie lub można je znaleźć tylko w Sarawak/Borneo lub są one znane” — zauważył Icey.

Źródło zdjęcia: Mix Food Borneo

Na przykład lodziarnia wykorzystała składniki, takie jak owoce dabai, durian z Borneo, gula apong, czekolada z Borneo, Teh C special (herbata trójwarstwowa) i wiele innych.

„Inne składniki, takie jak liście pandanu, owoc smoka, marakuja i tak dalej, są również wysyłane świeże przez lokalnych dostawców i lokalne farmy” – powiedział Icey.

Niedawno Mix Food Borneo współpracowało również z lokalną farmą kóz o nazwie The Shepherd Farm Sarikei, aby stworzyć lody z mleka koziego przy użyciu świeżego mleka koziego z tej farmy. Lody można znaleźć zarówno na farmie, jak iw kawiarni.

Icey wierzy, że skupienie się na świeżych, lokalnych składnikach i smakach odróżnia je od innych lodziarni w Sarawak.

To powiedziawszy, w Sarawak jest wielu małych lokalnych producentów lodów, którzy koncentrują się na lokalnych smakach, a mianowicie słynnych lodach gula apong.

Warto przeczytać!  Jak stworzyć silną strategię marketingową w handlu elektronicznym
Źródło zdjęcia: Mix Food Borneo

Jednak firma Mix Food Borneo wykazała się zdolnością do zmiany na przestrzeni lat i ciągłego wprowadzania nowych produktów i innowacyjnych smaków.

I oczywiście, ponieważ Eric ma kulinarną wiedzę, szczególnie pasjonuje go poszukiwanie większej liczby lokalnych smaków, aby nadal wydobywać smak Borneo.

Wymyślanie nowych rzeczy

W zeszłym miesiącu w kwietniu firma Mix Food Borneo dołączyła do wystawy Food&HotelAsia w Singapurze na zaproszenie Sarawak Trade and Tourism Office Singapore (STATOS).

Źródło zdjęcia: Mix Food Borneo

W przyszłości Mix Food Borneo planuje kiedyś rozszerzyć działalność na Miri, Kuching, Bintulu, a nawet Kuala Lumpur.

Jeśli jednak rozgałęzią się na Zachodnią Malezję, jednym z ich wyzwań może być pozyskiwanie świeżych składników borneańskich, ale być może jest to dla nich wyzwanie, nad którym muszą się zastanowić, kiedy nadejdzie czas.

  • Dowiedz się więcej o Mix Food Borneo tutaj.
  • Przeczytaj inne artykuły, które napisaliśmy o malezyjskich startupach tutaj.

Wyróżniony obraz: Mix Food Borneo




Źródło