Gotowanie

Moczenie grzybów: po co, w jakiej wodzie i jak długo moczyć suszone grzyby? – Porady kulinarne

  • 22 grudnia, 2022
  • 6 min read
Moczenie grzybów: po co, w jakiej wodzie i jak długo moczyć suszone grzyby? – Porady kulinarne

moczenie grzybów fot. Adobe Stock, aleksakarina


Moczenie grzybów suszonych jest konieczne do odtworzenia ich struktury i powiększenia objętości. Poznaj tajniki moczenia grzybów do zupy, bigosu i na uszka, by tworzyć niesamowite potrawy z suszonymi grzybami. Moczenie grzybów w wodzie i mleku jest prostsze, niż ci się wydaje.

Spis treści:

  1. Moczenie grzybów – po co to robić?
  2. Jak długo moczyć suszone grzyby?
  3. Moczenie grzybów krok po kroku
  4. W jakiej wodzie moczy się grzyby?
  5. Moczenie grzybów w mleku?
  6. Co zrobić z wodą po moczeniu grzybów?
  7. Jak długo gotować grzyby po namoczeniu?

Moczenie suszonych grzybów pozwala na:

  • ponowne nabranie wody i objętości przez grzyby i uzyskanie struktury bardziej podobnej do grzybów świeżych;
  • zmiękczenie grzybów suszonych;
  • przygotowanie grzybów do gotowania;
  • uzyskanie esencjonalnego wywaru z moczenia grzybów suszonych, który można wykorzystać np. do zupy;
  • opłukanie suszonych grzybów z kurzu i ewentualnych zanieczyszczeń, które dostały się do nich podczas suszenia i przechowywania.

Wiele receptur na potrawy świąteczne z wykorzystaniem suszonych grzybów wymaga ich moczenia, by wykorzystać grzyby w przepisie. Upewnij się, że wstawisz grzyby do moczenia odpowiednio wcześnie. Przyspieszenie tego procesu odbija się na ich smaku.

Czy suszone grzyby trzeba moczyć do zupy i bigosu?

Suszone grzyby do zupy grzybowej lub do bigosu powinny być wcześniej zamoczone, jeśli chcesz, by w twojej potrawie znalazły się mięsiste kawałki grzybów. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby dodać ususzone grzyby bezpośrednio do potrawy np. do bigosu. W trakcie gotowania i przechowywania, po kontakcie z sokami, grzyby zmiękną. Pamiętaj jednak, że suszone grzyby moczące się w sosie z bigosu będą kwaśniejsze, niż gdyby moczyły się w wodzie przed dodaniem ich do potrawy.

Warto przeczytać!  Mrożone ciasteczka marchewkowe | Krytyk przepisów

Jeśli nie chcesz moczyć grzybów przed dodaniem ich do bigosu lub sosu, a zależy ci na grzybowym aromacie w potrawie, możesz skorzystać z innego triku: dodaj do swojego dania suszone grzyby zmielone na proszek. Proszek z suszonych grzybów wzmacnia smak potrawy, a grzyby nie wymagają moczenia. To dobre rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za miękką strukturą grzybów, a cenią ich posmak w potrawach.

moczenie grzybów suszonych
fot. Moczenie suszonych grzybów/ Adobe Stock, schankz

Suszone grzyby moczy się od 2 do 5 godzin. Jeśli zalewasz grzyby ciepłą wodą, możesz skrócić czas moczenia grzybów nawet do godziny.

Suszone grzyby należy moczyć odpowiednio długo, by nabrały objętości takiej, jaką miały przed ususzeniem. Dokładny czas moczenia grzybów zależy od:

  • wielkości kawałków suszonych grzybów;
  • rodzaju suszonych grzybów;
  • tego, czy będziesz gotować grzyby po ich wymoczeniu;
  • pożądanego efektu (niektórzy specjalnie dodają do potraw grzyby krótko moczone);
  • temperatury wody, w której grzyby będą się moczyć;
  • potrawy, do której dodajesz suszone, moczone grzyby.

Grzyby do uszek lub pierogów powinny moczyć się dłużej, niż grzyby do zupy grzybowej, które mogą nabierać płynu i objętości także podczas gotowania zupy.

Czy można moczyć grzyby całą noc?

Niektórzy uważają, że moczenie grzybów przez całą noc to odpowiedni czas. Oczywiście, możesz moczyć grzyby przez całą noc, by upewnić się, że nabrały wystarczająco dużo wody. Nie przetrzymuj jednak suszonych grzybów w wodzie dłużej, by nie uwolniły do roztworu całego aromatu.

  1. Wypłucz suszone grzyby pod bieżącą wodą.
  2. Przełóż grzyby do garnka lub miski.
  3. Zalej grzyby letnią wodą, by je przykryła i odstaw do namoczenia (na 1-5 godzin).
  4. Odlej wodę z moczenia grzybów i przelej ją przez sitko, by pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń. Pozostaw wodę do wykorzystania w kuchni.
  5. Zalej grzyby nową wodą lub wodą z moczenia i gotuj 30-60 minut.
Warto przeczytać!  Kiszonki na odporność zimą. Jakie warzywa warto włożyć do słoika? Nie tylko kapustę. Te przysmaki sprawdzą się na święta

Grzyby najlepiej moczyć dłużej w zimnej wodzie, wtedy ich aromat i smak pozostają głównie we wnętrzu grzybów. W zimnej (i letniej) wodzie najlepiej moczyć grzyby na uszka, na pierogi i do bigosu.

Dostosuj ilość wody do moczenia grzybów tak, by woda jedynie przykrywała suszone grzyby.

Jak przyspieszyć moczenie grzybów?

Moczenie grzybów w ciepłej wodzie lub wrzątku powoduje, że grzyby nabierają objętości szybciej, ale większa część ich aromatu uwalnia się do roztworu wodnego. Grzyby w ciepłej i wrzącej wodzie dobrze moczyć, gdy będziesz korzystać z powstającego wywaru, np. przy przygotowaniu grzybów na zupę grzybową.

jaka woda do moczenia grzybów
fot. Woda do moczenia grzybów powinna być letnia/ Adobe Stock, Tetiana

Niektórzy praktykują także moczenie grzybów w mleku, twierdząc, że nadaje im to dodatkowego aromatu i powoduje, że są delikatniejsze w smaku. Moczenie grzybów w mleku to dobry sposób na przygotowanie grzybów do zabielanej zupy grzybowej, albo innych potraw wigilijnych.

Grzyby moczy się w mleku z dodatkiem soli  (szczypta soli na 250 ml mleka) przez ok. 5 godzin lub całą noc. Niektórzy twierdzą, że moczenie grzybów w mleku pozwala skrócić czas potrzebny do ugotowania grzybów.

Nie wylewaj wywaru wodnego po moczeniu grzybów! Jest pełen smaku umami i aromatu. Wodę po moczeniu grzybów możesz wykorzystać:

  • do ugotowania w niej grzybów suszonych i odmoczonych;
  • dolać ją do zupy grzybowej lub wigilijnego barszczu;
  • do podlewania risotto;
  • jako dodatek do bulionu lub rosołu;
  • dodać do ciasta na pierogi zamiast wody, by wzmocnić grzybowy smak pierogów na wigilię.
Warto przeczytać!  Gulasz wieprzowy z fasolką na obiad. Jak zrobić miękki gulasz wieprzowy? Oto 3 niezawodne zasady


Grzyby po namoczeniu należy gotować możliwie krótko, by nie utraciły jędrności i aromatu. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj grzyby na małym ogniu przez 20-60 minut, do osiągnięcia pożądanej miękkości. Modyfikuj czas gotowania grzybów po moczeniu w zależności od tego, jak dużymi kawałkami grzybów dysponujesz i do jakiej potrawy wykorzystasz grzyby. Czas gotowania grzybów może być jeszcze krótszy, jeśli to gatunki grzybów, które można jeść na surowo. W trakcie gotowania suszonych grzybów po namoczeniu zbieraj regularnie wydzielającą się pianę.

Czy grzyby gotować w tej samej wodzie, w której się moczyły?

Grzyby możesz gotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, jednak najlepiej wcześniej przecedzić ją przez sito, by pozbyć się zanieczyszczeń z suszonych grzybów.


Czytaj także:Wartości odżywcze grzybów – co zawierają i ile mają kalorii?Jak obierać grzyby? Zobacz, jak oczyścić grzyby krok po krokuJak najlepiej przygotować grzyby dla diabetyka? Wszystko o grzybach w cukrzycyŹródło naturalnej witaminy D o wiele lepsze niż mleko. Rosną w całej Polsce za darmo, wystarczy po nie sięgnąć10 najpopularniejszych mitów o grzybach w diecie. Czy wierzysz w nie tak, jak większość Polaków?


Źródło