Podróże

Moje 4 ulubione europejskie miasta z pysznym jedzeniem

  • 12 marca, 2023
  • 10 min read
Moje 4 ulubione europejskie miasta z pysznym jedzeniem


Czy kiedykolwiek chciałeś pojechać na wakacje wyłącznie w celu jedzenia? Ja mam! Dla mnie jedzenie jest integralną częścią każdego urlopu, równie ważną, a może nawet ważniejszą niż zakwaterowanie. Niektórzy ludzie planują swoje trasy wokół słynnych lub historycznych zabytków, ale smakosze wolą sprawdzić, w których miastach jest najlepsze jedzenie, aby poprawić ogólne wrażenia z podróży. Dla prawdziwych łowców smaków wyjazd na wakacje to idealna okazja, aby znaleźć naprawdę niezapomniane potrawy.

Europa jest domem dla tak wielu różnych kultur i kuchni oraz oferuje tak wiele niezwykle różnorodnych opcji kulinarnych, że wybór najlepszych miast wydaje się prawie niemożliwy. Na szczęście jest kilka miast, które się wyróżniają. Dużo się nad tym zastanawiałem i, w przypadkowej kolejności, dzielę się moimi ulubionymi miejscami do jedzenia w Europie. Więc zjedz swoje serce!


Bolonia, Włochy

Źródło zdjęcia: bellena / Shutterstock.com

1. Bolonia, Włochy

Mógłbym wypełnić całą tę listę włoskimi miastami. Ale w sercu Włoch znajduje się jeden z najlepiej strzeżonych sekretów kulinarnych w Europie: Bolonia. Włosi pieszczotliwie nazywają Bolonię La Grassa„Gruby”, więc zostaw swoją dietę w domu i przygotuj się na rozkosz…

Parmezan, Ocet Balsamiczny, Prosciutto I Ragu

W regionie znajduje się ponad 40 chronionych produktów Denominazione Origine Protetta (DOP), w tym mortadela, ser Parmigiano-Reggiano, ocet balsamiczny i szynka parmeńska. To zdecydowanie miejsce, w którym można zatrzymać się nad półmiskami antipasti z wędlinami i serami.


Kwintesencją bolońskich specjałów są tortellini, tagliatelli i mięsne ragu, które powszechnie określamy jako bolońskie (choć mieszkańcy Bolonii tego nie robią), a dzięki ponad 100 lodziarniom w mieście masz nieskończoną liczbę pysznych opcji do wyboru. Dzięki niezliczonym trattoriom serwującym tradycyjne makarony i wino tańsze niż woda, nic dziwnego, że Bolonia została ukoronowana gastronomiczną stolicą Włoch.

Spacerując po Bolonii, odkryjesz wiele sfoglin, kobiet, które ręcznie robią makaron. Tortellini al Ragu i Lasagna al Ragu to dwa z moich ulubionych dań, które tu jem. Ragu, wykonane z mieszanki wieprzowiny i wołowiny, jest gotowane godzinami z winem, warzywami i pomidorami, co daje pyszny, bogaty i aromatyczny sos.


Innym ulubionym jest Tortellini in Brood, małe kwadraty makaronu nadziewane nadzieniem wieprzowym i uformowane w mały makaronowy kształt przypominający kapelusz, który jest spożywany z bulionem na bazie mięsa i posypany parmezanem.

Mercato Di Mezzo: Obowiązkowy przystanek na kawę i Lardo Pesto

Mercato di Mezzo (Targ Środkowy) to zadaszony targ oferujący lokalne produkty spożywcze i wina w centrum Bolonii. Targ w tym miejscu istnieje od średniowiecza i jest otwarty codziennie. Rynek znajduje się w środku gęstej sieci wąskich deptaków zwanych Quadrilatero.


Wraz z rynkiem ten mniej więcej kwadratowy obszar był od wieków centrum handlu żywnością w Bolonii. Istnieje pozornie nieskończona ilość sklepów spożywczych do przeglądania, a także kawiarni i barów, w których można usiąść i spróbować lokalnych przekąsek, takich jak Lardo Pesto, kanapka z chleba tigelle (płaski chleb podobny do angielskiej muffinki) wypełniona smalcem, czosnkiem i rozmaryn — to o wiele lepsze, niż się wydaje!

Porada profesjonalisty: Możesz wybrać się na jednodniową wycieczkę do Modeny na degustację octu balsamicznego lub na wieś w pobliżu Parmy, aby zobaczyć, jak powstaje parmezan — polecam jedno i drugie!


Kopenhaga

Źródło zdjęcia: Sergii Figurnyi / Shutterstock.com

2. Kopenhaga, Dania

Kopenhaga to skromne miejsce na jedzenie. Miasto, znane z minimalistycznego stylu, wysokiego standardu życia i bycia jednym z najszczęśliwszych miejsc na ziemi, ma również niesamowicie tętniącą życiem scenę kulinarną. Kilka lat temu stolica Danii słynęła przede wszystkim z pomnika Małej Syrenki i pięknego położenia nad morzem, ale teraz jest na radarze smakoszy ze względu na 15 restauracji nagrodzonych gwiazdkami Michelin — niesamowita koncentracja kulinarnych talentów w takie małe miasto.

Nowy ruch nordycki

Reputacja Kopenhagi jako miejsca, w którym można zjeść wyśmienitą kuchnię, pojawiła się dopiero w ciągu ostatniej dekady, zwłaszcza gdy ruch New Nordic zmienił lokalną scenę restauracyjną.

W 2004 roku duński przedsiębiorca kulinarny Claus Meyer zebrał 12 wizjonerskich szefów kuchni z Danii, Szwecji, Norwegii, Islandii, Grenlandii, Wysp Owczych i Finlandii i wspólnie stworzyli manifest kulinarny, który miał kierować ich kuchnią, oparty na zaangażowaniu w ekologiczne, zrównoważone i lokalnych produktów. Prosty, ale innowacyjny styl szybko zyskał popularność. W ostatnich latach pojawiło się wiele niedrogich opcji New Nordic, dzięki którym możesz szukać pysznych lokalnych specjałów bez rozbijania banku.


Smorrebrod I Duńskie Hot-dogi

Na lunch poszukaj czegoś typowego dla Danii: kanapek z otwartą twarzą, znanych jako smorrebrod, zwykle podawanych na chlebie żytnim i zwieńczonych tęczowymi składnikami, takimi jak śledź, mięso lub warzywa. Alternatywnie, weź duńskiego hot doga, zwieńczonego smażoną cebulą i piklami. Mówi się, że najlepsze hot dogi na ulicach Kopenhagi pochodzą z DØP, ekologicznego stoiska z hot dogami.

Wienerbrød (AKA Danishes) i inne wypieki następnego poziomu

Scena cukiernicza w Kopenhadze to również wyższy poziom. Od Wienerbrød (zwanych w USA Duńskimi) wypełnionymi śmietaną i pokrytymi lukrem o smaku migdałów po bułeczki kardamonowe i bułeczki cynamonowe z polewą czekoladową, naprawdę nie można się pomylić z wypiekami w Danii.


Kopenhaska wycieczka kulinarna i rekomendacje restauracji

Jeśli szukasz naprawdę niezapomnianych doznań kulinarnych, dwie specjalne restauracje w Kopenhadze to Restaurant AOC i Geranium. Mogą być nieco mniej znane niż niektóre inne znakomite lokale gastronomiczne w mieście, ale obie oferują jedyne w swoim rodzaju doznania kulinarne.

Porada profesjonalisty: Możesz opanować sztukę duńskiego ciasta podczas 3-godzinnej wycieczki lub wybrać się na wycieczkę po najlepszych stoiskach z jedzeniem w Kopenhadze, gdzie możesz skosztować wielu duńskich i nordyckich specjałów.


Bouchon w Lyonie

Źródło zdjęcia: Danute Gudauskiene / Shutterstock.com

3. Lyon, Francja

Lyon jest często okrzyknięty gastronomiczną stolicą Francji. Było to centrum francuskiego ruchu nouvelle cuisine, zapoczątkowanego przez legendarnego szefa kuchni Paula Bocuse (1926–2018), którego celem było rozjaśnienie francuskiej kuchni, zarówno pod względem kalorii, jak i pozorów. Nieżyjący już szef kuchni był właścicielem kilku restauracji w Lyonie, z których najsłynniejsza to l’Auberge du Pont de Collonges, dwugwiazdkowa restauracja Michelin, w której nadal można zjeść, jeśli zarezerwuje się z odpowiednim wyprzedzeniem. Bocuse zainspirowało cały Lyon do wyższego standardu jedzenia, a tam są fantastyczne restauracje, w świetnych lokalizacjach, serwujące jedne z najlepszych potraw w regionie.

Autentyczne Bouchons Rue Saint-Jean

Jeśli chcesz zaszaleć, w Lyonie jest 21 restauracji wyróżnionych gwiazdką Michelin. Ale tradycyjne lokalne restauracje, tzw bouchony, oferują dużą wartość. Najlepsi są oficjalnie uznawani przez Izbę Handlową i łatwo ich rozpoznać po pieczęci w oknach. Bouchony nie przypominają typowych, dusznych, drogich francuskich restauracji. Tutaj możesz spodziewać się francuskich potraw wygodnych, takich jak zapiekanka, kiełbaski, francuska zupa cebulowa, lokalna wieprzowina i wołowina oraz tradycyjne sałatki. Jest tylko około 20 autentycznych bouchonów, z których najpiękniejsze można znaleźć na rue Saint-Jean — złap stolik przy dowolnym z nich i zamów coq au vin i cardon au gratin (cardon jest krewnym rodziny karczochów).


Rynki na świeżym powietrzu w Lyonie

Rynki na świeżym powietrzu oferują kolejną okazję do niedrogich posiłków. Stragany są ułożone w stosy ze wspaniałymi owocami i warzywami, pysznymi kiełbaskami i najświeższymi rybami. Wypróbuj Saint-Antoine na oldskulowy francuski dzień targowy lub Les Halles z 48 sprzedawcami rozmieszczonymi na trzech piętrach.

Lokalne specjały to m.in


  • Sałatka Lyonnaise (z boczkiem i jajkiem sadzonym)
  • owalne pierożki quenelle w sosie z owoców morza,
  • kiełbasy i wędliny, które wykorzystują każdy cal świni
  • Wino Beaujolais nouveau

Śmieszny fakt: Ze względu na swoje położenie geograficzne Lyon jest tyglem francuskiej gastronomii łączącej składniki z całej Francji. Z ponad 4000 restauracji w mieście, masz gwarancję dobrego jedzenia w Lyonie.

San Sebastián, Hiszpania

Źródło zdjęcia: Eo naya / Shutterstock.com

4. San Sebastián, Hiszpania

Bary Tapas I Gwiazdki Michelin

Niezależnie od tego, czy słyszałeś o San Sebastian, jedną rzeczą, którą zdecydowanie musisz wiedzieć o tym hiszpańskim nadmorskim mieście, jest to, że jego scena kulinarna jest niesamowita. Szczycące się 11 restauracjami nagrodzonymi gwiazdkami Michelin (z których trzy mają trzy gwiazdki) i niezliczonymi barami tapas, to północno-hiszpańskie miasto jest uważane za jedną z gastronomicznych stolic Europy i absolutny raj dla miłośników jedzenia.


Na górnym końcu spektrum znajduje się Mugaritz, konsekwentnie w pierwszej dziesiątce na liście 50 najlepszych restauracji na świecie i znana z wysoce eksperymentalnej kuchni molekularnej. Restauracja zazwyczaj jest zamykana na 4 miesiące w roku, aby jej zespół mógł naładować akumulatory i przygotować zupełnie nowe menu na następny sezon, więc jeśli chcesz tu zjeść, musisz zaplanować podróż z dużym wyprzedzeniem.

Kolejną, mniej znaną, ale nie mniej fantastyczną restauracją w San Sebastian jest Akelarre, jedna z nielicznych na świecie restauracji z trzema gwiazdkami Michelin, która posiada również własny hotel.


Batony Pintxos w stylu baskijskim

San Sebastian może mieć więcej gwiazdek Michelin na stopę kwadratową niż jakiekolwiek inne miasto w Europie, ale ci, którzy chcą bardziej swobodnych (i tańszych!) posiłków, nie muszą szukać dalej niż jeden z wielu uroczych barów pintxos w mieście. Pintxos to baskijski styl tapas i prawdziwa kulinarna sława regionu. Każdy mały kęs jest podawany na patyku, a zwyczajem jest ograniczenie się do zaledwie kilku przy jednym barze przed przejściem dalej.

Specjały Pintxos, lokalne w San Sebastian, obejmują


  • wolno gotowane policzki cielęce
  • pimientos di padron (smażona długa zielona papryka)
  • bacalao (solony dorsz)
  • gilda, zrobiona z sardeli, oliwek i ostrej papryki.

Większość barów ma również swoją własną specjalność, która często jest podawana na gorąco i przygotowywana na zamówienie, więc koniecznie sprawdź, co jedzą miejscowi lub zapytaj barmana, co jeszcze jest dostępne. Umyj swój wybór lokalnym musującym winem txakoli, które ma nuty cytrusów i zielonego jabłka: idealny dodatek do pięknych owoców morza z San Sebastian, prosto z Zatoki Biskajskiej.

Porada profesjonalisty: Kolejnym przeżyciem, którego nie można przegapić, jest wizyta w cydrze, gdzie napoje są zazwyczaj podawane wraz z ustalonym menu składającym się z omletu z solonego dorsza, dorsza z pieczoną papryką, starzonej wołowiny i lokalnego sera. Polecam Txirrita Sagardotegia w centrum San Sebastian.


Podążanie za żołądkiem nie zawsze jest najlepszą radą w życiu, ale wakacje skupione wokół jedzenia mogą być idealnym sposobem na poznanie kraju i kultury. Mam nadzieję, że wypróbujesz niektóre z moich sugestii podczas następnych wakacji w Europie. Aby uzyskać więcej inspiracji dla smakoszy, rozważ


Źródło

Warto przeczytać!  Zobacz: Najlepsze linie lotnicze publikują najpopularniejsze kierunki letnich podróży