Zdrowie

Możesz świadomie delektować się swoim ulubionym deserem; oto jak | Wiadomości o jedzeniu i winie

  • 26 maja, 2024
  • 4 min read
Możesz świadomie delektować się swoim ulubionym deserem;  oto jak |  Wiadomości o jedzeniu i winie


Deser obiecuje symfonię słodyczy w każdym kęsie, ale nadmiar nigdy nie jest dla ciebie dobry. Chociaż sporadyczne spożywanie deserów jest uważane za nieszkodliwe, należy pamiętać, że mogą one podnieść poziom cukru we krwi i spowodować szereg problemów zdrowotnych.

Według dr Richy Chatturvedi, starszej konsultantki endokrynologii w szpitalach Indraprastha Apollo: „Niektóre popularne desery, które powodują znaczny wzrost poziomu cukru we krwi, obejmują słodkie wypieki, takie jak ciasta, ciasteczka i ciastkaa także desery o dużej zawartości dodatku cukru, takie jak lody, koktajle mleczne i słodzone napoje.

Te desery są zazwyczaj bogate w proste węglowodany, które są szybko rozkładane i wchłaniane do krwioobiegu, co prowadzi do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi – mówi.

Desery, poziom cukru we krwi, ryzyko wysokiego poziomu cukru we krwi, węglowodany proste i złożone Dr Chatturvedi wyjaśnia, że ​​fizjologiczne powody, dla których niektóre desery mają bardziej wyraźny wpływ na poziom cukru we krwi, są związane z zawartością węglowodanów i rodzajem zawartych w nich węglowodanów. (Źródło: Freepik)

Dlaczego niektóre desery mają bardziej wyraźny wpływ na poziom cukru we krwi?

Dr Chatturvedi wyjaśnia, że ​​fizjologiczne powody, dla których niektóre desery mają bardziej wyraźny wpływ na poziom cukru we krwi, są związane z zawartością węglowodanów i rodzajem zawartych w nich węglowodanów.

Warto przeczytać!  IVI rozpoczyna transfer technologii uproszczonej doustnej szczepionki przeciw cholerze do firmy Biological E. z siedzibą w Hyderabadzie.

„Proste węglowodany, takie jak glukozę i fruktozę znajdujące się w dodanych cukrach, są szybko trawione i wchłaniane, powodując gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. I odwrotnie, złożone węglowodany znajdujące się w pełnych ziarnach, owocach i warzywach trawią się dłużej, co powoduje wolniejszy i bardziej stopniowy wzrost poziomu cukru we krwi” – ​​wspomina.

Najgorsi przestępcy za gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi?

Doktor Chatturvedi twierdzi, że głównymi czynnikami, które przyczyniają się do sklasyfikowania deseru jako jednego z najgorszych winowajców powodujących gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi, jest wysokie stężenie dodanych cukrów, rafinowanych węglowodanów (np. białej mąki) oraz brak błonnika, białka lub zdrowe tłuszcze, które mogą pomóc spowolnić wchłanianie cukrów.

Oferta świąteczna

Długoterminowe skutki zdrowotne spożywania deserów

Doktor Chatturvedi wyjaśnia: „Częste i długotrwałe podwyższone stężenie cukru we krwi może zwiększać ryzyko rozwoju insulinooporności, która jest prekursorem cukrzycy typu 2 i może przyczyniać się do zwiększone ryzyko otyłościchoroby układu krążenia i inne przewlekłe schorzenia związane ze źle kontrolowanym poziomem cukru we krwi.

Porada dla osób chorych na cukrzycę lub w stanie przedcukrzycowym, które nadal chcą cieszyć się deserami

Karishma Shah, dietetyk integracyjny i psycholog zdrowia mówi: „Jeśli chcesz zjeść deser, miej nad tym kontrolę. Jeśli jesz deser, jedz taki, który zamiast niego zawiera naturalny cukier słodycze lub czekoladki obiecują, że nie zawierają cukru. Żebyś nabrała psychicznej satysfakcji i przez tydzień nie jadła żadnego deseru.”

Warto przeczytać!  Liczba przypadków odry w Europie stale rośnie, narażając miliony dzieci na ryzyko

Dr Chatturvedi dodaje: „Wyczucie czasu rzeczywiście odgrywa rolę w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi podczas spożywania deserów. Generalnie zaleca się spożywanie deserów po posiłku, a nie na czczo, ponieważ obecność innych składników odżywczych może spowolnić wchłanianie cukrów.




Źródło