Myślisz, że umiarkowane picie zwiększa długowieczność, obniża ryzyko chorób serca? Nowe badanie mówi… – Firstpost
Nowe badanie oceniło wiarygodność badań sugerujących korzyści płynące z umiarkowanego spożycia alkoholu (Zdjęcie: Reuters)
Badania sugerujące, że picie alkoholu w umiarkowanych ilościach wydłuża życie i zmniejsza ryzyko problemów z sercem i chorób przewlekłych w porównaniu z osobami powstrzymującymi się od picia alkoholu, opierają się na „wadliwych badaniach naukowych” – wykazało nowe badanie.
Opublikowane na przestrzeni lat badania tego typu doprowadziły do powszechnego przekonania, że alkohol może być zdrowy, jeśli spożywa się go z umiarem, wypijając od jednego drinka tygodniowo do dwóch dziennie.
Naukowcy odkryli, że badania te koncentrowały się głównie na umiarkowanym piciu alkoholu wśród osób starszych i porównywali je z osobami „abstynentami” i „osobami pijącymi okazjonalnie” — w obu tych grupach znajdowały się również osoby starsze, które rzuciły lub ograniczyły picie z powodu problemów zdrowotnych.
„To sprawia, że osoby, które nadal piją, wyglądają na znacznie zdrowsze w porównaniu do innych” – powiedział główny badacz Tim Stockwell, naukowiec z Kanadyjskiego Instytutu Badań nad Użyciem Substancji Psychoaktywnych na Uniwersytecie w Victorii.
Zatem, nie biorąc pod uwagę nawyków picia alkoholu przez całe życie, badania „cierpią na podstawowe wady projektowe”, jak twierdzą autorzy. Wyniki opublikowano w czasopiśmie Journal of Studies on Alcohol and Drugs.
„Po prostu nie ma całkowicie bezpiecznego poziomu spożycia alkoholu” – powiedział Stockwell.
Zespół zidentyfikował 107 opublikowanych badań dotyczących związku między nawykami picia a długowiecznością.
Łącząc wszystkie dane, naukowcy stwierdzili, że u osób pijących niewielkie lub umiarkowane ilości alkoholu ryzyko zgonu w okresie objętym badaniem było o 14 proc. niższe w porównaniu z osobami powstrzymującymi się od alkoholu.
Jednak po dokładniejszej analizie danych odkryli, że w badaniach „wyższej jakości” — analizujących nawyki związane z piciem alkoholu wśród osób mających średnio mniej niż 55 lat i upewniających się, że osoby pijące w przeszłości lub okazjonalnie nie są zaliczane do „abstynentów” — umiarkowane spożycie alkoholu nie wiązało się z dłuższym życiem.
„Zgodnie z przewidywaniami, badania przeprowadzone na młodszych grupach wiekowych oraz oddzielenie byłych i okazjonalnych pijących od abstynentów wykazały podobne ryzyko śmiertelności (pomiędzy) osobami pijącymi niewielkie ilości alkoholu (i) abstynentami” – napisali autorzy.
Zamiast tego, jak twierdzą autorzy, badania „gorszej jakości”, obejmujące osoby starsze i nierozróżniające osób pijących w przeszłości i osób, które przez całe życie nie piły alkoholu, wykazały związek między umiarkowanym poziomem picia a dłuższą żywotnością.
„Jeśli przyjrzymy się najsłabszym badaniom, to właśnie tam dostrzeżemy korzyści zdrowotne” – powiedział Stockwell.
Z powodu tych błędów w doborze próby badania mogą tworzyć mylące powiązania między piciem alkoholu a korzyściami zdrowotnymi i „mogą mylić komunikację na temat zagrożeń dla zdrowia” – stwierdzili autorzy.
Uważa się, że związek między umiarkowanym spożyciem alkoholu a korzyściami zdrowotnymi został po raz pierwszy opublikowany w 1926 r. w książce amerykańskiego biologa Raymonda Pearla zatytułowanej „Alcohol and Longevity”. W ostatnich latach liczne badania wykazały, że nie istnieje coś takiego jak „bezpieczny poziom spożycia alkoholu”.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w styczniu 2023 r. opublikowała oświadczenie w czasopiśmie The Lancet Public Health: „Jeśli chodzi o spożycie alkoholu, nie ma bezpiecznej ilości, która nie miałaby wpływu na zdrowie”.
Znajdź nas na YouTube
Subskrybuj