Technologia

Na targach CES® 2023 Samsung dzieli się wizją uspokojenia korzystania z podłączonych urządzeń – Samsung Newsroom Polska

• 10 stycznia, 2023

Samsung przedstawia strategię i zobowiązanie do spełnienia obietnicy połączonego doświadczenia i przyczynienia się do bardziej zrównoważonej przyszłości

JOHANNESBURG, Republika Południowej Afryki – 10 stycznia 2023 r – Firma Samsung Electronics Co., Ltd. podzieliła się swoją wizją spokojniejszego połączonego świata dzięki najnowocześniejszym technologiom, które poprawiają życie użytkowników, zapewniając inteligentniejsze i bardziej intuicyjne doświadczenia. Przemawiając na konferencji prasowej na targach CES® 2023, Samsung i jego kluczowi partnerzy zebrali się, aby przedstawić szczegóły dotyczące tego, jak planują zbudować lepiej połączony świat, przyczyniając się jednocześnie do bardziej zrównoważonej przyszłości.

Jong-Hee (JH) Han, wiceprezes, dyrektor generalny i szef działu DX (Device eXperience) w firmie Samsung Electronics otworzył obecność firmy na targach CES, podkreślając strategię firmy Samsung polegającą na spełnieniu obietnicy połączonego doświadczenia w kluczowych punktach styku w naszym życia – w naszych domach, samochodach i w pracy – jednocześnie pracując nad budowaniem bardziej zrównoważonej przyszłości. Strategia nakreślona podczas konferencji prasowej koncentruje się na celu firmy, jakim jest przywrócenie spokoju w naszym połączonym świecie, tak aby urządzenia i innowacje mogły naprawdę zapewniać lepsze, bardziej osobiste i intuicyjne doświadczenia. W tym celu Samsung koncentruje się na bezproblemowym łączeniu urządzeń i projektowaniu produktów, które sprawią, że codzienne korzystanie z technologii będzie bardziej zrównoważone.

„Zdajemy sobie sprawę, że nasza wizja jest duża” — powiedział dyrektor generalny JH Han. „Chodzi o rozwiązywanie rzeczywistych wyzwań już dziś i zrozumienie przyszłych potrzeb i aspiracji konsumentów. Będzie to wymagało czasu, innowacji i współpracy z partnerami na całym świecie. Ale jesteśmy zdeterminowani, aby to osiągnąć i już zaczynamy”.

Samsung uwzględnia zrównoważony rozwój na każdym poziomie

Aby sprostać bieżącym wyzwaniom naszej planety, firma Samsung podkreśliła, że ​​nadal priorytetowo traktuje środowisko poprzez połączenie celów w zakresie zrównoważonego rozwoju, innowacyjnego projektowania produktów i strategicznych partnerstw. W rezultacie do 2050 r. wszystkie przedsiębiorstwa Samsunga dostosują swoje zapotrzebowanie na energię elektryczną do energii odnawialnej i osiągną zerową emisję dwutlenku węgla netto. W bliższej perspektywie Dywizja DX przejdzie na 100-procentową energię odnawialną do 2027 r. i osiągnie zerową emisję dwutlenku węgla netto do 2030 r.

Aby osiągnąć cele firmy w zakresie zrównoważonego rozwoju, Samsung wyjaśnił, jak to zrobić Zrównoważony rozwój na co dzień – wbudowanie cech zrównoważonego rozwoju w najpopularniejsze produkty i usługi firmy – przyczyni się do zdrowszego środowiska. Obejmuje to tworzenie bardziej zrównoważonych produktów poprzez innowacyjne projektowanie materiałów i efektywność energetyczną.

Warto przeczytać!  Ogłoszono Insta360 Flow: stabilizator smartfona śledzący AI z wbudowanym kijkiem do selfie i statywem

„Wbudowując zrównoważony rozwój w doświadczenie produktu, my i wiele osób na całym świecie, które korzystają z naszych produktów, możemy przyczynić się do zdrowszej planety” — powiedział Inhee Chung, wiceprezes Corporate Sustainability Center w firmie Samsung. „W rezultacie niektóre z naszych najpopularniejszych produktów są teraz jednymi z naszych najbardziej zrównoważonych”.

Samsung ogłosił, że wiele jego telewizorów i smartfonów wykorzystuje materiały pochodzące z recyklingu, w tym tworzywa sztuczne pochodzące z recyklingu z wyrzuconych siatek wykończeniowych, podczas gdy sprzęt AGD, pamięć i chipsety sieci radiowej 5G przyczyniają się do oszczędności energii dla klientów. Ponadto usługi online firmy Samsung, takie jak SmartThings Energy i AI Energy Mode, również pomagają konsumentom oszczędzać energię i obniżać koszty, jednocześnie zmniejszając ich ogólny wpływ na klimat.

Samsung podzielił się również sceną z firmą Patagonia, światowym liderem w dziedzinie odzieży outdoorowej, aby omówić partnerstwo w walce z problemem mikrodrobin plastiku – maleńkich cząstek często znajdowanych w ubraniach i uwalnianych do oceanów, jezior i rzek poprzez pranie. Vincent Stanley, dyrektor ds. Filozofii w Patagonii, mówił na konferencji prasowej Samsunga o tym, jak obie firmy opracowały nową technologię prania o nazwie Cykl Mniej Mikrofibry[1]obecnie wprowadzane do pralek Samsung, które mogą zmniejszyć uwalnianie mikrodrobin plastiku o 54%[2] podczas cyklu prania. Podobnie jak w przypadku cyklu Mniej mikrofibry, firma Samsung i Patagonia opracowały niedawno nowy filtr Mniej mikrofibry,[3] co ogranicza uwalnianie mikroplastików, zapobiegając ich ucieczce do oceanu pod koniec cyklu prania.

Tymczasem James Kwon, Product Manager, ENERGY STAR for Consumer Electronics w Agencji Ochrony Środowiska Stanów Zjednoczonych (EPA) ogłosił, że rozwiązania Samsung SmartThings to pierwszy na rynku masowym inteligentny system zarządzania energią w domu, który uzyskał prestiżowy certyfikat ENERGY STAR SHEMS. Samsung kontynuuje również współpracę z różnymi zainteresowanymi stronami w swoich wysiłkach na rzecz zrównoważonego rozwoju. Na przykład Samsung połączył siły z Carbon Trust i innymi liderami technologicznymi, aby opracować pierwszą w branży specyfikację do pomiaru, rozliczania i dekarbonizacji emisji związanych z połączonymi urządzeniami podczas ich użytkowania przez klientów.

Połączony dom i połączone życie zbudowane na wygodzie

Firma Samsung szczegółowo planuje urzeczywistnić łączność dzisiaj iw przyszłości. Podczas konferencji prasowej firmy Jaeyeon Jung, wiceprezes wykonawczy i szef SmartThings, podkreślił, w jaki sposób funkcje, takie jak SmartThings Home Monitor i SmartThings Pet Care, zapewniają wygodę korzystania z sieci, monitorując i udostępniając alerty o wszelkich nietypowych zdarzeniach — dla ludzi i zwierząt domowych . Usługi te, zainspirowane przez Samsung Smart TV, to tylko niektóre z wielu sposobów, w jakie Samsung i połączona platforma SmartThings tworzą jeszcze inteligentniejszy dom.

Warto przeczytać!  Technologiczny tonik | Korzystanie z systemu Windows 11 na komputerze roboczym jest prawie niemożliwe

Kluczowym elementem tej wizji jest zwiększona interoperacyjność, umożliwiająca konsumentom podłączenie większej liczby urządzeń, niezależnie od tego, czy należą one do firmy Samsung, czy marki partnerskiej. Ponieważ branża chce wprowadzić nowy poziom kompatybilności dzięki standardowi inteligentnego domu Matter, firma Samsung zadeklarowała swoje zaangażowanie w tę filozofię partnerstwa. SmartThings była jedną z pierwszych marek, które wdrożyły Matter, a Samsung jest członkiem-założycielem Home Connectivity Alliance (HCA).

Ponadto na konferencji prasowej CES firma Samsung ogłosiła najnowszą innowację w zakresie inteligentnego domu, w postaci stacji SmartThings — pierwszego produktu, który od samego początku ma wbudowaną obsługę Matter. Jest to wygodny, nowy sposób na rozpoczęcie korzystania ze SmartThings w domu i ułatwienie interakcji z podłączonymi urządzeniami. Stacja SmartThings zamienia bezprzewodową ładowarkę Samsunga w inteligentne centrum domowe, które może bezproblemowo zmienić stan Twojego domu za naciśnięciem jednego przycisku[4].

Skupienie się na połączonych doświadczeniach rozszerzyło się również na ujawnienie nowych partnerstw, w tym ogłoszenie rozszerzonej współpracy z Philips Hue. Jasper Vervoort, starszy wiceprezes i dyrektor generalny Philips Hue, omówił nowy sposób synchronizacji treści z telewizorów Samsung z oświetleniem Philips Hue za pośrednictwem aplikacji Philips Hue Sync TV, którą można pobrać ze sklepu z aplikacjami na telewizory Samsung. To pierwsze rozwiązanie do synchronizacji oświetlenia i treści z telewizorów Samsung bez dodatkowego sprzętu.

Przy większej liczbie podłączonych urządzeń niż kiedykolwiek Samsung szczegółowo opisał również, w jaki sposób innowacje w zakresie bezpieczeństwa i prywatności będą kluczem do budowania ekosystemów połączonych urządzeń. Firma przenosi swoje doświadczenia w zakresie bezpieczeństwa urządzeń na wyższy poziom dzięki nadchodzącemu rozwiązaniu, Samsung Knox Matrix, które będzie wygodnie i bezpiecznie synchronizować dane uwierzytelniające między urządzeniami, jednocześnie chroniąc poufne informacje poprzez wielowarstwowe wzajemne monitorowanie, które umożliwia prywatna technologia blockchain.

Połączone wrażenia rozciągają się również na Twoje dojazdy do pracy. Marcus Futterlieb z firmy Harman przedstawił plany firm Samsung i Harman dotyczące wprowadzenia nowego poziomu inteligencji, personalizacji i wygody do kabiny (ICX). Centralnym elementem tych wysiłków jest Harman Ready Care, który wykorzystuje algorytm uczenia maszynowego do gromadzenia i przetwarzania danych z czujników samochodu w celu pomiaru senności i rozproszenia uwagi kierowcy, zapewniając dostosowane interwencje w celu ograniczenia ryzyka i poprawy samopoczucia kierowcy.

Warto przeczytać!  BMW X5M (E70) | Odważna pigułka

Wizja przyszłości

Firma zaprezentowała również innowacje i technologie nowej generacji wykorzystujące najnowszą sztuczną inteligencję (AI). Doświadczenia możliwe dzięki Spatial AI – jak w JetBot AI+ – kładą podwaliny pod lepsze doświadczenia w domu, specyficzne dla wymiarów i środowiska Twojej przestrzeni. Samsung przedstawił również zapowiedź trybu Relumino, który pojawi się w wybranych telewizorach Samsung Neo QLED 8K i 4K 2023 w tym roku, aby umożliwić oglądanie treści osobom z wadami wzroku.

Tryb Relumino podkreśla kontury oraz poprawia kontrast i kolory, dzięki czemu zawartość jest wyraźniejsza i łatwiejsza do oglądania[5]. Ponadto Samsung zaprezentował także nową parę okularów Relumino, które po raz pierwszy zadebiutowały na targach CES 2018 w ramach programu akceleracji start-upów projektu C-Lab, a także aplikację mobilną, która sprawia, że ​​wrażenia wizualne są przyjemniejsze i spersonalizowane na każdym ekran.

Więcej informacji można znaleźć na stronie Samsung.com.

Poniżej znajduje się również łącze do raportu zawierającego uwagi firmy Samsung dotyczące ostatecznej wersji roboczej specyfikacji ENERGY STAR dla telewizorów:

Samsung z dumą wspiera kandydaturę firmy Busan na World Expo 2030.

[1] Jest już dostępny dla pralek Samsung w Europie, a w lutym zostanie rozszerzony na Koreę i wkrótce w USA.
[2] Testowano z 2-kilogramowymi bluzami wykonanymi w 100% z poliestru, porównując cykl Syntetyki w pralce Samsung Konwencjonalny model europejskiej pralki WW4000T i cykl Mniej mikrofibry w WW7000B. Rezultaty mogą się różnić w zależności od ubrania i otoczenia. Przetestowane przez Ocean Wise Plastics Lab.
[3] Będzie dostępny w pierwszej połowie tego roku w Europie.
[4] Dostępne z aplikacją SmartThings na urządzeniach z systemem Android lub iOS. Wymagane jest połączenie Wi-Fi.
[5] Tryb Relumino jest przeznaczony dla osób cierpiących na poważną utratę ostrości wzroku (Źródło: WHO, World report on vision, 2019) i objawy niewyraźnego widzenia. Niektóre funkcje mogą być obsługiwane w innym czasie, a dostępność usługi może nie być dostępna w momencie zakupu tego produktu. Tryb Relumino jest stosowany w modelach telewizorów QN80C, QN90C, QN800C, QN900C i działa tylko na źródłach dostarczanych przez DTV i HDMI. Tryb nie działa na innych źródłach, OTT itp.