Zdrowie

Na te rodzaje nowotworów największy wpływ ma dieta

  • 26 sierpnia, 2024
  • 8 min read
Na te rodzaje nowotworów największy wpływ ma dieta


Niedawne badanie przeprowadzone przez American Cancer Society (ACS) dostarcza szokujących spostrzeżeń na temat związku między dietą a rakiem. Podczas gdy czynniki ryzyka dietetycznego mogą statystycznie wydawać się odgrywać niewielką rolę w ogólnym ryzyku raka — będąc powiązane z 4,2% wszystkich przypadków raka i 4,3% wszystkich zgonów z powodu raka — ich wpływ na konkretne rodzaje raka jest o wiele bardziej znaczący. W rzeczywistości niezdrowe nawyki żywieniowe mogą być powiązane z nawet 35% niektórych rodzajów raka.

Przykładem może być fakt, że podczas gdy niski poziom błonnika pokarmowego może odpowiadać jedynie za 0,9% wszystkich przypadków raka u kobiet, ten czynnik ryzyka odpowiada za aż 11,8% przypadków raka jelita grubego. U mężczyzn niskie spożycie owoców i warzyw powoduje zaledwie 2% wszystkich przypadków raka, a mimo to jest głównym czynnikiem ryzyka stojącym za oszałamiającymi 30,7% przypadków raka krtani.

Badanie opublikowane w CA: A Cancer Journal for Clinicians podkreśla wpływ spożycia owoców i warzyw, spożycia czerwonego i przetworzonego mięsa, błonnika pokarmowego i wapnia na ryzyko zachorowania na raka. Pomimo pominięcia słodkich napojów, spożycia tłuszczów nasyconych i trans oraz spożycia soli w analizie czynników ryzyka, wyniki są przekonujące i sugerują, że nowotwory związane z dietą są rzeczywistością, której można zapobiec.

Rak jelita grubego: związek między dietą a rakiem, którego nie można ignorować

Spośród wszystkich typów raka, rak jelita grubego ma najsilniejszy związek z czynnikami dietetycznymi. Badanie ACS wykazało, że aż 54,2% przypadków raka jelita grubego można zapobiec poprzez zmianę stylu życia, przy czym dieta odgrywa najważniejszą rolę. Co ciekawe, 35% wszystkich przypadków raka jelita grubego jest bezpośrednio związanych z wyborami dietetycznymi.

Przetworzone mięso zajmuje pierwsze miejsce na liście czynników ryzyka dietetycznego, odpowiadając za 12,8% wszystkich przypadków raka jelita grubego i 14,6% przypadków raka jelita grubego u mężczyzn. W przypadku kobiet, niskie spożycie błonnika pokarmowego jest największym czynnikiem przyczyniającym się do tego, stanowiąc 11,8% przypadków. Czerwone mięso i niskie spożycie wapnia również odgrywają znaczącą rolę, przyczyniając się odpowiednio do 7,3% i 4,2% przypadków.

W 2019 r. rak jelita grubego był drugą najczęstszą przyczyną zgonów z powodu raka związanego z dietą u mężczyzn po 30. roku życia i trzecią u kobiet. Związek między dietą a rakiem jelita grubego jest tak silny, że niektóre badania, takie jak opublikowane w The BMJ, wykazały, że mężczyźni spożywający duże ilości żywności ultraprzetworzonej mieli o 29% większe prawdopodobieństwo zachorowania na ten typ raka.

Ale są i dobre wieści.

„Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym nowotworem na świecie i drugim najbardziej śmiertelnym. Jednak w wielu przypadkach można zapobiec rakowi jelita grubego” — mówi Guido Baechler, dyrektor generalny Mainz Biomed (NASDAQ: MYNZ), twórca ColoAlert — szybkiego domowego testu przesiewowego na raka jelita grubego, który jest obecnie rozpatrywany przez FDA w celu uzyskania statusu Breakthrough Device dla nieinwazyjnego produktu na raka jelita grubego nowej generacji.

Baechler uważa, że ​​zmiana diety społeczeństwa na bogatą w dodatki i konserwanty może przyczynić się do wzrostu zachorowań na raka jelita grubego i wzywa Amerykanów do rozważenia zmian w diecie, które będą bardziej przypominać dietę śródziemnomorską.

„Przejście na dietę roślinną bogatą w produkty pełnoziarniste, owoce, warzywa, owoce morza, fasolę i orzechy może pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na raka” – mówi Baechler.

„Wczesne wykrycie jest kluczowe — wskaźniki przeżywalności przekraczają 90%, jeśli rak jelita grubego zostanie wykryty wcześnie. Rozważ nieinwazyjne domowe testy DNA kału, takie jak ColoAlert, zaczynając od 45. roku życia”.

Górny odcinek przewodu pokarmowego Raki: siła owoców i warzyw

Niskie spożycie owoców i warzyw jest najważniejszym czynnikiem ryzyka dietetycznego związanym z zapadalnością i zgonem na wszystkie rodzaje nowotworów, stanowiącym 1,4% wszystkich nowotworów i 2,2% wszystkich zgonów z powodu nowotworów. W przypadku nowotworów górnego odcinka przewodu pokarmowego wpływ tego czynnika ryzyka na zapadalność i zgon na nowotwory znacznie wzrasta.

Według badań ACS, niskie spożycie owoców i warzyw przyczynia się do 30,7% zachorowań na raka jamy ustnej, przełyku, gardła i krtani, a także do 30,7% wszystkich zgonów z powodu tych typów nowotworów.

Wyniki te wskazują, że związki ochronne zawarte w owocach i warzywach mogą odgrywać istotną rolę w zmniejszaniu ryzyka zachorowania na raka.

Amerykański Instytut Badań nad Rakiem twierdzi, że specjalne związki roślinne zawarte w warzywach krzyżowych mogą chronić organizm przed nowotworami jamy ustnej, gardła, krtani i przełyku.

Kolejne badanie, przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Bristolu i Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC), którego wyniki opublikowano w ten Europejskie czasopismo żywieniowe wykazano, że spożywanie o 10% więcej żywności wysoko przetworzonej (UPF) może wiązać się z 23% wyższym ryzykiem zachorowania na raka górnego odcinka przewodu pokarmowego (w tym jamy ustnej, gardła i przełyku).

Badanie ACS ujawnia, że ​​83,7-89,9% przypadków raka jamy ustnej, przełyku, gardła i krtani można by zapobiec poprzez zdrowszy styl życia. Oprócz zwiększenia spożycia owoców i warzyw, wpływ zmniejszenia spożycia UPF jest oczywisty.

Dr Helen Croker, zastępca dyrektora ds. badań i polityki w World Cancer Research Fund, mówi: „Związek między wyższym spożyciem UPF a zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka górnego odcinka przewodu pokarmowego potwierdza nasze zalecenia dotyczące profilaktyki raka, aby spożywać zdrową dietę bogatą w produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce i fasolę”.

Rak piersi: różnorodne zagrożenia związane z dietą

Chociaż w badaniu ACS nie podkreślono związku między dietą a rakiem piersi, znaczna część badań wskazuje na wpływ czynników dietetycznych na ryzyko zachorowania na raka piersi.

Według artykułu opublikowanego w Contemporary Oncology, dieta może wpływać na rozwój i progresję raka piersi na wiele sposobów. Na przykład żelazo w diecie może powodować stres oksydacyjny i uszkodzenia DNA, potencjalnie zwiększając ryzyko, a niektóre tłuszcze, a także niskie spożycie kwasu foliowego są powiązane z wyższym ryzykiem raka piersi. Badanie opublikowane w czasopiśmie Frontiers ujawnia, że ​​każdy 10% wzrost spożycia UPF wiąże się z 5% wyższym ryzykiem raka piersi, co podkreśla znaczenie wyborów żywieniowych w profilaktyce.

Stwierdzono, że spożycie owoców i warzyw zmniejsza ryzyko raka piersi, przy czym ryzyko wystąpienia niektórych typów raka piersi jest o 27% niższe u osób spożywających duże ilości warzyw. Fitoestrogeny i witamina D są również znane ze swoich potencjalnych efektów ochronnych.

Szerszy obraz: dieta, styl życia i rak

Łączny wpływ nadmiernej masy ciała, spożycia alkoholu i braku aktywności — w połączeniu z dietą — ma najsilniejszy związek ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka w porównaniu ze wszystkimi innymi czynnikami ryzyka, którym można zapobiec. Ta grupa łączonych czynników ryzyka odpowiada za 15,3% przypadków zachorowań na raka u mężczyzn (drugie miejsce po paleniu i biernym paleniu) i 22,5% przypadków zachorowań na raka u kobiet (następne miejsce zajmuje palenie i bierne palanie), co skutkuje ponad 17% wszystkich zgonów związanych z rakiem, zgodnie z badaniem ACS.

Rosnące wskaźniki otyłości w połączeniu ze spadkiem spożycia owoców i warzyw podkreślają potrzebę szeroko zakrojonych inicjatyw w zakresie zdrowia publicznego. Strategie takie jak zwiększanie dostępu do niedrogiej, pożywnej żywności, zakładanie targów rolniczych i promowanie programów edukacyjnych mogą mieć znaczący wpływ na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka w różnych populacjach. Wczesne wykrywanie jest również kluczowe.

Dr Farhad Islami, starszy dyrektor naukowy ds. badań nad dysproporcjami w zachorowaniach na raka w American Cancer Society i główny autor badania zauważa: „Potrzebujemy również więcej badań wdrożeniowych w celu szerokiego zastosowania znanych interwencji, zwłaszcza w przypadku nadmiernej masy ciała, niezdrowej diety, spożycia alkoholu i braku aktywności fizycznej, a także w celu zidentyfikowania dostosowanych i wzajemnie wzmacniających się interwencji, ponieważ mają one większe szanse na złagodzenie tych czynników ryzyka, zwłaszcza w historycznie zmarginalizowanych populacjach”.

Chociaż sama dieta może nie być jedynym czynnikiem w zapobieganiu nowotworom, jest ona potężnym narzędziem w walce z tą śmiertelną chorobą. Poprzez dokonywanie świadomych wyborów żywieniowych ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów może zostać znacznie zmniejszone.


Źródło

Warto przeczytać!  Co stanie się z Twoim organizmem, jeśli codziennie będziesz pił piwo?