Rozrywka

Nagradzana szefowa kuchni z Portland, Naomi Pomeroy, zmarła w wieku 49 lat

  • 15 lipca, 2024
  • 5 min read
Nagradzana szefowa kuchni z Portland, Naomi Pomeroy, zmarła w wieku 49 lat


Naomi Pomeroy, szefowa kuchni z Portland, autorka książek kucharskich i uczestniczka programu „Top Chef Masters”, która pracowała nad nową restauracją w południowo-wschodnim Portland, utonęła w sobotę późnym wieczorem, dryfując po rzece Willamette. Potwierdzili to w poniedziałek bliscy przyjaciele i współpracownicy.

Pomeroy miał 49 lat.

Według raportu KEZI.com, Biuro Szeryfa Hrabstwa Benton poinformowało, że niezidentyfikowana kobieta była jedną z trzech osób dryfujących w kierunku Michael’s Landing około 100 jardów w górę rzeki Mary’s River po godzinie 20:00, kiedy ich pontonowe pontony, które były ze sobą związane, natrafiły na przeszkodę. Kobieta, która nie miała na sobie kamizelki ratunkowej, zanurkowała i nie wypłynęła na powierzchnię, poinformowało Biuro Szeryfa.

Przyjaciele zidentyfikowali kobietę jako Pomeroy. Biuro szeryfa hrabstwa Benton nie odpowiedziało na wiele telefonów i e-maili w poniedziałek.

Łodzie patrolowe z biura szeryfa i straży pożarnej Corvallis wysłane około 8:25 wieczorem w sobotę zauważyły ​​ciało Pomeroya pod wodą. Silny prąd uniemożliwił im wydobycie ciała.

Poszukiwania wznowiono w niedzielę z dodatkową pomocą Linn County Sheriff’s Office Dive Team. Plan zakłada, że ​​łodzie będą na wodzie do czasu wydobycia ciała.

Pozostałe dwie osoby znajdujące się na platformie, w tym mąż Pomeroy, Kyle Linden Webster, przeżyły.

Warto przeczytać!  Dakota Johnson wygląda swobodnie i stylowo podczas przemówienia na Women at Sundance Celebration

Z Websterem nie udało się nawiązać kontaktu w poniedziałek.

Pomeroy, która urodziła się w Oregonie, zaczęła gotować jako małe dziecko, zainspirowana przez swoją matkę, która mieszkała w Rouen we Francji, i babcię, która pochodziła z Nowego Orleanu. Jej samouwielbiające podejście rozszerzyło się na restauracje — jej pierwsza, Ripe Supper Club, zaczęła się jako proto-pop-up organizowany w jej własnym domu. Niewiele było w mieście bardziej gorących biletów. Wkrótce Pomeroy i jej ówczesny partner Michael Hebb otworzyli serię restauracji, w tym Gotham Building Tavern i Clarklewis, przyciągając uwagę duetu zarówno ze strony błyszczących magazynów krajowych, jak i programów kulinarnych w telewizji kablowej.

Kiedy grupa Ripe upadła, Pomeroy podniosła się i otworzyła Beast, nową restaurację ze wspólnymi miejscami do siedzenia i klimatem salonu, która miała zdefiniować kuchnię w Portland do początku lat 2010. Wraz z Le Pigeon, Beast została nazwana współrestauracją roku The Oregonian w 2008 roku. W kolejnym roku Pomeroy została nazwana jedną z najlepszych nowych szefowych kuchni Food & Wine, a w 2014 roku zdobyła nagrodę Jamesa Bearda dla najlepszej szefowej kuchni w Pacyficznym Północnym Zachodzie.

W 2013 roku Pomeroy nawiązała współpracę z Webster, aby otworzyć Expatriate, słabo oświetlony bar koktajlowy z wontonami i świetnym burgerem barowym tuż po drugiej stronie ulicy od Beast, który utrzymuje miejsce w naszym przewodniku po najlepszych restauracjach w Portland. W tym samym roku Pomeroy wzięła udział w „Top Chef Masters”, wersji All Star popularnego reality show Bravo TV o gotowaniu. A w 2016 roku opublikowała swoją pierwszą książkę kucharską, „Smak i technika: przepisy, które ulepszą Twoją domową kuchnię.”

Warto przeczytać!  Śledztwo w sprawie śmierci Matthew Perry'ego ujawnia, że ​​aktor był manipulowany przez „pijawki” w swoim najbliższym otoczeniu

Beast przetrwał do pandemii. W tym momencie Pomeroy znów zmieniła nazwę, odzyskując starą nazwę i otwierając nową hybrydę restauracji/rynku, Ripe Cooperative, z makaronami i artykułami spiżarnianymi. Zaangażowała się również w orędownictwo na rzecz swojej branży jako współzałożycielka krajowej Independent Restaurant Coalition. Przed śmiercią Pomeroy właśnie otworzyła Krem kornetowysamodzielny sklep z lodami o dużej zawartości żółtka, które ona i jej wieloletnia prawa ręka Mika Paredes po raz pierwszy serwowały w Ripe Cooperative i pracowały nad nowe bistro na Southeast Division Street.

Wspomnienia od przyjaciół i współpracowników zaczęły napływać w poniedziałkowy wieczór.

W oświadczeniu kongresmen Rep. Earl Blumenauer, który współpracował z Pomeroyem nad ustawodawstwem mającym na celu ratowanie niezależnych restauracji podczas pandemii, opłakiwał „tragiczną śmierć” szefa kuchni.

„Jaka strata” – napisał Blumenauer. „Naomi nie była tylko wspaniałą szefową kuchni i przedsiębiorcą, ale także niesamowitą osobą. Jej wpływ wykroczył daleko poza Portland, pomagając nam ustanowić nasze przywództwo i reputację doskonałości kulinarnej. Będzie nam jej bardzo brakować”

Założyciel Meriwether Group, David Howitt, poznał Pomeroya po raz pierwszy na jednym z pierwszych wydarzeń Ripe Supper Club.

Warto przeczytać!  O której godzinie premiera 3 sezonu „Sanditon” w „Masterpiece” w PBS i PBS Passport?

„Uważałam, że to było po prostu tak zakłócające i istotne” – powiedziała Howitt o kolacji. „Miała umysł nie tylko do artystycznego jedzenia, ale także silne poczucie wspólnoty… Zawsze była w moim bardzo małym obozie przyjaciół, na których mogłam liczyć, jeśli chodzi o prawdę. I będzie mi tego bardzo brakowało”.

Howitt, który został inwestorem w projektach Pomeroy, dowiedział się o jej śmierci od Webstera w niedzielę.

„Wszyscy czytaliśmy historie o rzecznych spływach, które poszły nie tak” – powiedział. „Natura jest piękna, ale też dzika. Ostatecznie spotkała swój koniec przez dzikość”.

Jest to pilna wiadomość, która będzie aktualizowana.

— Michael Russell; mrussell@oregonian.com

Nasze dziennikarstwo potrzebuje Twojego wsparcia. Zostań subskrybentem już dziś na OregonLive.com/subskrybuj


Źródło