Zdrowie

Najlepsi lekarze onkolodzy w Wielkiej Brytanii ujawniają 2 produkty spożywcze, które mogą powodować raka u osób poniżej 50. roku życia – w obliczu 25% wzrostu liczby przypadków zachorowań na raka we wczesnym stadium

  • 15 sierpnia, 2024
  • 6 min read
Najlepsi lekarze onkolodzy w Wielkiej Brytanii ujawniają 2 produkty spożywcze, które mogą powodować raka u osób poniżej 50. roku życia – w obliczu 25% wzrostu liczby przypadków zachorowań na raka we wczesnym stadium


To niepokojący schemat, który wprawia lekarzy na całym świecie w osłupienie: na raka zapada więcej osób poniżej 50. roku życia niż kiedykolwiek wcześniej.

Według międzynarodowej analizy z 2023 r. w ciągu ostatnich 30 lat liczba diagnoz wśród młodych ludzi wzrosła o 80 procent na całym świecie, a o 25 procent w Wielkiej Brytanii.

Chociaż przyczyna tego zjawiska nie jest jeszcze do końca jasna, brytyjscy eksperci od leczenia raka wyrazili swoje podejrzenia.

Profesor Charles Swanton, onkolog i główny klinicysta w Cancer Research UK, zwrócił uwagę na pojawiające się powiązania między „niepokojącym” wzorcem zachorowań na raka a rosnącym spożyciem śmieciowego jedzenia, czyli żywności wysoko przetworzonej, przez Brytyjczyków.

W przemówieniu wygłoszonym w ubiegłym roku na konferencji Amerykańskiego Towarzystwa Onkologii Klinicznej powiedział, że badania wykazały, iż niektóre wczesne postacie raka jelita grubego mogą być „wywoływane” przez bakterie w jelitach, które są powszechne u osób stosujących dietę ubogą w błonnik i bogatą w cukier.

„W niektórych badaniach obserwujemy, że w niektórych nowotworach u pacjentów z wczesnym rakiem jelita grubego występują mutacje, które mogą być inicjowane przez te gatunki drobnoustrojów” – powiedział.

Uważa się, że mutacje te osłabiają zdolność organizmu do zwalczania komórek przedrakowych.

Dr Cathy Eng, specjalistka od raka jelita grubego w Vanderbilt University Medical Centre w Nashville, zauważyła również, że wielu młodych pacjentów onkologicznych cierpi również na schorzenia związane ze stylem życia, które wynikają ze złej diety, takie jak wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu i cukrzyca.

Matthew Lambert, dietetyk i kierownik ds. informacji i promocji zdrowia w Światowym Funduszu Badań nad Rakiem (WCRF), powiedział portalowi Mail Online: „Radzimy, aby ludzie jedli mniej przetworzonej żywności, bogatej w tłuszcze nasycone, cukier i sól. Obejmuje to żywność taką jak ciasta, herbatniki, ciastka, chipsy, napoje słodzone cukrem i fast foody, takie jak pizza i burgery.

„Tego rodzaju żywność nie zawiera błonnika i praktycznie żadnych niezbędnych składników odżywczych, dlatego należy ją spożywać tylko okazjonalnie i w niewielkich ilościach”.

Dodaje, że nie jest jeszcze jasne, czy ryzyko leży w samym śmieciowym jedzeniu, czy w fakcie, że można go jeść w dużych ilościach, co zwiększa ryzyko przybrania na wadze.

Wiadomo jednak, że otyłość jest bezpośrednią przyczyną wielu różnych rodzajów nowotworów — według pana Lamberta jest ich aż 13.

U Kate Middleton zdiagnozowano raka w wieku 42 lat po operacji jamy brzusznej

U Kate Middleton zdiagnozowano raka w wieku 42 lat po operacji jamy brzusznej

Oprócz śmieciowego jedzenia, profesor Swanton przestrzegł Brytyjczyków przed regularnym spożywaniem jeszcze jednego podstawowego brytyjskiego produktu.

Ryzyko zachorowania na raka jelita grubego jest „znacznie wyższe” u osób spożywających codziennie czerwone lub przetworzone mięso, np. szynkę czy bekon – powiedział na konferencji poświęconej nowotworom Narodowego Instytutu Badań nad Rakiem (NCRI) w 2015 r.

Jego komentarze opierały się na wynikach badań przedstawionych na konferencji, z których wynikało, że osoby spożywające codziennie czerwone i przetworzone mięso mają o 40 procent większe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego w porównaniu do osób spożywających je raz w tygodniu lub rzadziej.

U Dame Deborah James zdiagnozowano nieuleczalnego raka jelita grubego w 2016 r. w wieku 35 lat. Zmarła z powodu tej choroby w wieku 40 lat

U Dame Deborah James zdiagnozowano nieuleczalnego raka jelita grubego w 2016 r. w wieku 35 lat. Zmarła z powodu tej choroby w wieku 40 lat

Eksperci uważają, że zagrożenie wynika z substancji zwanych azotanami znajdujących się w mięsie. Łączą się one ze związkami chemicznymi w organizmie i powodują uszkodzenia komórek.

Badania wykazują, że zachorowania na raka jelit, piersi, gardła i prostaty najbardziej wzrosły u pacjentów poniżej 50. roku życia.

Warto jednak zauważyć, że wczesne wystąpienie nowotwory są nadal rzadkie. Około 90 procent wszystkich nowotworów nadal dotyka osoby powyżej 50 roku życia. W rzeczywistości 50 procent dotyka osoby powyżej 75 roku życia, chociaż jest toWedług Cancer Research UK stanowi on niewielką część całej populacji.

Ostrzeżenia dotyczące diety pojawiły się po tym, jak amerykański onkolog z Duke University w Karolinie Północnej ujawnił, że większość jego pacjentów ma obecnie mniej niż 45 lat.

Dr Nicholas DeVito obwiniany wzrost popularności diet opartych na śmieciowej żywności dla zmieniającej się grupy pacjentów.

Prawie 75 procent żywności spożywanej w USA uważa się za żywność wysoko przetworzoną.

Dr DeVito zaapelował do przedstawicieli różnych branż i partii politycznych o podjęcie większych działań w celu ochrony Amerykanów przed szkodliwymi produktami.

Lekarz napisał dla STAT News: „Chęć ochrony Amerykanów przed substancjami wywołującymi raka i inne choroby powinna wykraczać poza przynależność partyjną i motywacje polityczne, aby przezwyciężyć wysiłki lobbingu przemysłowego.

Dr Nicholas DeVito, onkolog z Duke University w Karolinie Północnej, twierdzi, że on i jego koledzy doświadczyli w ostatnich latach całkowitej zmiany demograficznej

Dr Nicholas DeVito, onkolog z Duke University w Karolinie Północnej, twierdzi, że on i jego koledzy doświadczyli w ostatnich latach całkowitej zmiany demograficznej

„Było to możliwe w przypadku tytoniu i jest możliwe w przypadku żywności”.

Dodał: „Oczywiście, będzie to wymagało od Amerykanów podejmowania innych decyzji dotyczących tego, co jedzą, aby stawiać swoje zdrowie ponad zyski korporacji, a czasem nawet własną wygodę”.

W latach 1990–2019 liczba zachorowań na raka wśród młodych ludzi na całym świecie wzrosła o 79 procent, a liczba zgonów o 28 procent.

Rok 2023 badanie w czasopiśmie Clinical Nutrition odkryto „istotny związek między przyjmowaniem UPF a ryzykiem zachorowania na raka całego organizmu i kilku rodzajów raka”, w tym raka jelita grubego, piersi i trzustki.

Odrębna metaanaliza wykazała również, że dieta bogata w UPF wiąże się z ponad 30 schorzeniami, w tym rakiem jelita grubego, odbytnicy i trzustki; otyłością, która zwiększa ryzyko zachorowania na raka, a także chorobami serca i cukrzycą.

Dr DeVito, który leczy pacjentów z nowotworami przewodu pokarmowego, np. jelita grubego i żołądka – dwoma nowotworami o najwyższym wskaźniku śmiertelności – powiedział, że żywność „może odgrywać kluczową rolę” w profilaktyce.

Onkolog napisał: „Jedzenie może odgrywać tutaj kluczową rolę, a wiedza na temat wpływu spożywanych pokarmów na organizm ma kluczowe znaczenie dla zmniejszenia zachorowań na raka”.


Źródło

Warto przeczytać!  Czy nadmierne spożycie suplementów witaminy D może zabić? Oto, co mówią lekarze - Aktualności Opieka zdrowotna