Gotowanie

NAJLEPSZA pieczeń garnkowa (wykonana na 3 sposoby!)

  • 10 stycznia, 2023
  • 9 min read
NAJLEPSZA pieczeń garnkowa (wykonana na 3 sposoby!)

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, abyśmy mogli dostarczać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę prywatności.

Delikatna, rozpływająca się w ustach pieczeń z delikatnymi ziemniakami i słodką marchewką w doskonale przyprawionym bulionie. Ten przepis jest bardzo prosty, ale sprawi, że poczujesz się, jakbyś spędził cały dzień na gotowaniu.

Nic tak nie uzupełnia niedzielnej pieczeni jak świeża posiekana sałatka i domowe bułeczki. Te idealne miękkie i maślane bułeczki lub naśladowcze bułki Texas Roadhouse powinny załatwić sprawę!

Rozpływająca się w ustach pieczeń duszona z delikatną marchewką i ziemniakami

Rozpływająca się w ustach pieczeń garnkowa

Ta rozpływająca się w ustach pieczeń jest nie tylko kwintesencją niedzielnego posiłku, ale jest również idealna na imprezę lub specjalną okazję! To takie proste. Przygotuj to, zrzuć to wszystko razem, a na koniec dnia masz idealną kolację do zasiadania, wystarczająco obfitą, aby zaspokoić każdy apetyt. Obficie przyprawione mięso w połączeniu z cebulą i warzywami otoczonymi pikantnym bulionem jest po prostu niebiańskie.

Jedną z najlepszych rzeczy w tej pieczeni jest to, że jest prawie lepiej następnego dnia. Jest idealny do resztek lub do kanapek, tacos lub innych obfitych pieczeni. To jedno z tych dań, które robi się raz i zwykle można użyć co najmniej dwa razy. Idealne na gorączkowy tydzień pracy, a cała rodzina to uwielbia! Wygraj wygraj! Połącz to z puree ziemniaczanym Instant Pot, aby uzyskać szybki i łatwy obiad, na punkcie którego rodzina oszaleje.

Składniki Pieczonego Garnka

Podałem ci trzy sposoby przyrządzenia pieczeni, ale wszystkie składniki są takie same. To jeden z tych obfitych posiłków, które gromadzą wszystkich wokół stołu na dobrą rozmowę i wspaniałe wspomnienia. Dokładne wymiary znajdują się poniżej w karcie receptury.

  • Oliwa z oliwek: Możesz użyć oleju rzepakowego, ale podoba mi się dodatkowy smak, jaki dodaje oliwa z oliwek.
  • pieczeń karkówkowa: Będziesz potrzebował 3-4 funtowej pieczeni. Jeśli twoja pieczeń jest znacznie większa, musisz dostosować przyprawy, aby uzyskać wystarczającą ilość smaku.
  • Sól i pieprz: To jest dla hojnie przyprawić pieczeń przed smażeniem.
  • Marchew: Użyj dużych marchewek, które musisz sam pokroić, mają o wiele lepszy smak niż młode marchewki.
  • Ziemniaki: Najlepsze ziemniaki do włożenia do pieczeni to ziemniaki żółte, złociste lub Yukon.
  • Cebula: Żółta lub biała cebula jest aromatyczna, ale wystarczająco łagodna, aby dodać smaku, ale nie przytłacza.
  • Rosół wołowy: Zrób sam lub kup gotowy bulion wołowy.
  • Czerwone wino: Alkohol odparuje, pozostawiając smak i delikatność. Możesz również zastąpić to sokiem jabłkowym, sokiem żurawinowym lub większą ilością bulionu wołowego.
  • Sos Worcestershire: Wzmacnia i intensyfikuje mięsisty smak.
  • Czosnek: Użyj świeżego mielonego czosnku, aby uzyskać najlepszy smak.
  • Cebula i czosnek w proszku: Dodaje najlepszego pikantnego smaku!
  • Sól i pieprz: To dodać do sosu.
Warto przeczytać!  Z czego zrobić wegetariańskie steki? 4 przepisy

Jak zrobić najdelikatniejszą pieczeń

Wspaniałą rzeczą w tym przepisie na pieczeń jest to, że możesz zrobić ją na trzy różne sposoby i skończyć z tym samym rezultatem w dowolny sposób. Sposób łączenia jest taki sam dla wszystkich trzech metod. Niezależnie od tego, czy używasz powolnej kuchenki, szybkowaru czy piekarnika, zawsze będzie się rozpadać.

  1. Przypalić: W przypadku piekarnika i powolnej kuchenki rozgrzej olej na średnim ogniu na żeliwnej patelni lub ciężkiej patelni. Następnie obficie posolić i popieprzyć pieczeń. Gdy olej zacznie dymić, smaż pieczeń z każdej strony przez 2-3 minuty, aby uzyskać ładną ciemnobrązową skórkę. Jeśli używasz garnka błyskawicznego, użyj przycisku smażenia. Poczekaj, aż pojawi się napis „gorący”, zanim dodasz olej, a gdy zacznie dymić, obsmaż pieczeń ze wszystkich stron. Następnie wyjąć pieczeń z garnka instant.
  2. Gromadzić się: W wolnej kuchence, garnku błyskawicznym lub dużym naczyniu żaroodpornym umieść na dnie marchewkę, ziemniaki i cebulę. Następnie ułóż mięso na wierzchu. W małej misce połącz bulion wołowy, czerwone wino, sos Worcestershire, czosnek, cebulę, czosnek w proszku oraz sól i pieprz. Następnie polać pieczeń.
  3. Kucharz: W wolnej kuchence gotuj pieczeń na niskim poziomie przez 10 godzin lub do miękkości. W garnku błyskawicznym gotuj na wysokim poziomie przez 60 minut, aby uzyskać naturalne uwalnianie. W przypadku piekarnika przykryj szczelnie folią lub dopasowaną bezpieczną pokrywą piekarnika i gotuj w temperaturze 425 TYLKO 30 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 300 na 4-5 godzin.
Kolaż składający się z 3 zdjęć pieczeni i warzyw dodawanych do powolnej kuchenki.

Wskazówki dotyczące najlepszej pieczeni

Oto kilka dodatkowych wskazówek, które sprawią, że o Twoim pieczeniu będzie głośno w okolicy! Ta domowa pieczeń jest tak delikatna i pyszna, że ​​może to być Twoja nowa niedzielna tradycja!

  • Wszystko o wołowinie: Ta super delikatna pieczeń zaczyna się od kawałka mięsa. Chcesz cięcia, które ma dużo marmurkowatości. Co oznacza, że ​​biegnie przez nią wiele prążków tłuszczu. Daje to niesamowitą teksturę. Idealnie nadaje się pieczeń z karkówki, ale mostek to kolejne mocno marmurkowe mięso. Dolne lub górne okrągłe pieczenie są chudsze i nie będą tak delikatne.
  • Przypalić: Nie pomijaj tego niezbędnego kroku. Smażenie mięsa w wysokiej temperaturze wydobywa z mięsa najwięcej smaku poprzez karmelizację naturalnych cukrów i wydobywa pikantny smak wołowiny z jej bogatą brązową skórką. Uszczelni również te niesamowite soki. Upewnij się, że patelnia jest GORĄCA. Jeśli twoja patelnia nie jest wystarczająco gorąca, ugotujesz mięso, co może sprawić, że będzie twarde.
  • Uproszczać: Możesz przyspieszyć poranne przygotowania, przygotowując warzywa poprzedniego wieczoru. Umieść w szczelnym pojemniku lub torbie w lodówce do rana.
  • Rozmiar: Wielkość mięsa i warzyw ma znaczenie. Jeśli twoja pieczeń jest zbyt duża, aby pomieścić patelnię, garnek lub kuchenkę, możesz ją przyciąć, aby się zmieściła. Obsmaż pokrojone kawałki pojedynczo przed dodaniem. Pokrój wszystkie warzywa na mniej więcej ten sam rozmiar, aby równomiernie się ugotowały. Posiekaj cebulę, nie drobno siekaj. Uważam, że wydzielają więcej smaku i nie zamieniają się w papkę.
  • Niski i wolny: Aby osiągnąć idealną delikatność, zawsze najlepiej jest piec długo i nisko. Zapewni to najlepszy smak i konsystencję.
Warto przeczytać!  30-minutowy przepis na makaron z różowym sosem

Widok z góry na pieczeń i warzywa w powolnej kuchence.

Przechowywanie i zamrażanie

Pieczeń duszona to NAJLEPSZE resztki. Pokochasz mieć je pod ręką, aby się rozgrzać i cieszyć przez cały tydzień!

  • W lodówce: Ostudzić pieczeń i warzywa i przechowywać w szczelnym pojemniku do 4 dni.
  • W zamrażarce: Zamroź pieczeń w hermetycznym pojemniku lub torebce do zamrażania na okres do 2 miesięcy. Rozmrażaj przez noc w lodówce i ponownie podgrzej na patelni w sosie lub kuchence mikrofalowej.

Rozdrobniona pieczeń i warzywa podawane w białej misce.


Aby zrobić w powolnej kuchence:

  • Na dużej żeliwnej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu, aż zacznie dymić. Sól i pieprz z każdej strony pieczeni i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony, aby uzyskać ciemnobrązową skórkę.

  • W wolnowarze o pojemności 5 litrów dodaj marchewkę, ziemniaki i cebulę. Umieść pieczeń na wierzchu. W małej misce połącz bulion wołowy, czerwone wino, sos Worcestershire, czosnek, cebulę, czosnek w proszku, sól i pieprz. Wylać na wierzch pieczeni.

  • Gotuj na niskim poziomie przez 10 godzin lub do miękkości.

Warto przeczytać!  Przepis na Sałatkę Zielonej Bogini | Krytyk receptury

Aby zrobić w Instant Pot:

  • Naciśnij przycisk smażenia na garnku instant i poczekaj, aż powie „GORĄCE”. Dodaj oliwę z oliwek. Posolić i pieprzyć wołowinę i pokroić wołowinę na pół, jeśli nie pasuje. Pracując partiami, smaż z każdej strony przez 2-3 minuty.

  • Umieść marchewki, ziemniaki i cebulę na dnie garnka instant. Połóż mięso na wierzchu. W małej misce połącz bulion wołowy, czerwone wino, sos Worcestershire, czosnek, cebulę, czosnek w proszku, sól i pieprz. Wylać na wierzch pieczeni.

  • Gotuj pod wysokim ciśnieniem przez 60 minut, a następnie wykonaj naturalne uwalnianie.

Do pieczenia w piekarniku:

  • Rozgrzej piekarnik do 425 stopni. Na dużej żeliwnej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu, aż zacznie dymić. Sól i pieprz z każdej strony pieczeni i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony, aby uzyskać ciemnobrązową skórkę.

  • W dużym naczyniu żaroodpornym dodaj marchewki, ziemniaki i cebulę. Umieść pieczeń na wierzchu. W małej misce połącz bulion wołowy, czerwone wino, sos Worcestershire, czosnek, cebulę, czosnek w proszku, sól i pieprz. Wylać na wierzch pieczeni. Zamknij szczelnie i piecz przez 30 minut. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 300 stopni i piecz przez 4-5 godzin.


Pierwotnie opublikowane 20 września 2020 r
Zaktualizowano 9 stycznia 2023 r

Serwuje: 6

Kalorie566kcal (28%)Węglowodany22g (7%)Białko47g (94%)Tłuszcz31g (48%)Tłuszcz nasycony12g (60%)cholesterol156mg (52%)Sód987mg (41%)Potas1377mg (39%)Włókno3g (12%)Cukier4g (4%)Witamina A6823j.m (136%)Witamina C20mg (24%)Wapń82mg (8%)Żelazo6mg (33%)

Wszystkie informacje o wartości odżywczej oparte są na obliczeniach osób trzecich i są jedynie szacunkowe. Każdy przepis i wartość odżywcza będą się różnić w zależności od używanych marek, metod pomiaru i wielkości porcji na gospodarstwo domowe.

Kurs Obiad, danie główne

Kuchnia jako sposób gotowania amerykański

Słowo kluczowe pieczeń duszona, przepis na pieczeń duszoną


Źródło