Biznes

Najlepsze lodziarnie w Wadowicach. Polecane miejsca w sierpniu 2023

  • 5 sierpnia, 2023
  • 4 min read
Najlepsze lodziarnie w Wadowicach. Polecane miejsca w sierpniu 2023


Zobacz, gdzie się znajdują posiadające najlepszą ofertę lodziarnie w Wadowicach. Sezon letni na pewno większości z nas się z nimi kojarzy. Chyba nikt nie wyobraża sobie gorącego, słonecznego dnia bez orzeźwiającego deseru, jakim właśnie są lody. Zerknij do historii, aby sprawdzić jakie były ich początki. Zajrzyj do katalogu firm i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Wadowicach.

Jakie były pierwsze lody?

Po raz pierwszy w starożytnych Chinach wspominano o deserach z mleka, owoców i lodu. Tym wymyślnym rarytasem zajadali się też wybrańcy zamieszkujący starożytną Grecję i Rzym. Był to posiłek unikatowy i niezbyt prosty w wykonaniu z powodu konieczności sprowadzania lodu z gór.

W Renesansie włoski architekt i kucharz odkrył, że kiedy zamknięty pojemnik z kremem mleczno-jajecznym zostanie włożony do naczynia z solą i lodem zostanie on zamrożony. Pierwsza prawdziwa lodziarnia nosząca nazwę Cafe Procope pojawiła się we Francji w 1686 roku.

W naszym kraju najstarszy przekaz o sorbetach pochodzi z XVII wieku. Po raz pierwszy przepis na lody umieszczono w książce kucharskiej w 1783 roku. Wtedy przysmak ten był obecny jedynie na dworze królewskim, a po pewnym czasie na szlacheckich stołach.

Warto przeczytać!  Gdzie wymienić uszkodzony banknot? Jest specjalne zarządzenie NBP

Po wojnie zaczęto produkować lody na szeroką skalę. Lodziarze kręcili je w specjalnie stworzonych do tego maszynkach. Podawane były na waflach lub andrutach. Zaczęto sprzedawać również te na patyku. Lodziarnie w Wadowicach powstawały w centrum i przy najbardziej ruchliwych ulicach. Lody można było dostać tylko latem, dlatego był to deser, na który czekano cały rok i posiadał on duże zainteresowanie w sezonie.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Obecnie lody robi się z proszku z dodatkiem konserwantów i wzmacniaczy smaku. Możemy jednak spotkać w Wadowicach lodziarnie, w których podobnie, jak dawniej wykonuje się produkt z najwyższą starannością i dbałością o jakość, stosując przy tym tradycyjne receptury, oparte na naturalnych składnikach.

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Wadowicach, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Do wyrobu lodów włoskich używa się gotowych mieszanek w proszku łączonych z wodą. Powstała masa zostaje zamrożona. Podawane są w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania zostają napowietrzone, a ich temperatura jest nieco wyższa niż pozostałych lodów. Mają delikatną, kremową konsystencję. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale można też spotkać np. pistacjowe, malinowe, truskawkowe. Do tego możemy zażyczyć sobie polewę, także w różnych smakach.

Lody amerykańskie mają kremową, miękką konsystencję, bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Również są podawane w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania. Dlatego też ich wygląd jest nieco inny niż lodów włoskich, natomiast występują w podobnych smakach.

Lody wegańskie są inne niż pozostałe pod tym względem, że nie posiadają w swoim składzie mleka i śmietany. Są to zazwyczaj sorbety albo lody robione z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Mają takie same walory smakowe, jak te wykonane w sposób tradycyjny i na pewno są bardzo zdrowe.

To warto wiedzieć

Ile kalorii mają lody?

Gdy chcemy zjeść lody zastanawiamy się zapewne czy są kaloryczne i czy nie wpłyną negatywnie na naszą figurę. W zależności od rodzaju lodów porcja 100 g zawiera około 200 kcl. Jedna gałka lodów waniliowych dostarcza około 130 kcl. W porównaniu do innych deserów jest to niewielka ilość. Bez obaw możemy więc delektować się nimi podczas upałów.

Warto przeczytać!  Koniec Shopee Polska dlaczego gdzie kupować w internecie zyskuje Allegro

Z pewnością najbardziej zdrowe są lody domowej roboty. Przydadzą się do tego jogurt lub wodę, świeże owoce i dodatki, np. orzechy. Dodanie mniejszej ilości cukru lub zdrowszego zamiennika spowoduje, że kaloryczność będzie jeszcze niższa.

Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl


Źródło