Podróże

Najlepsze międzynarodowe miasta na wyśmienitą kuchnię

  • 19 kwietnia, 2023
  • 8 min read
Najlepsze międzynarodowe miasta na wyśmienitą kuchnię


Global Tastemakers to nasze pierwsze w historii nagrody czytelników przyznawane za najlepsze miejsca kulinarne w Stanach Zjednoczonych i za granicą. Czytelnicy F&W głosowali na podstawie podróży odbytych w ciągu ostatnich trzech lat, w kategoriach obejmujących restauracje i bary, miasta, hotele, lotniska, linie lotnicze i rejsy wycieczkowe. Ze względu na ograniczenia związane z podróżami związanymi z pandemią, tegoroczni zwycięzcy konkursu Global Tastemakers odzwierciedlają mniejszą część globu. W wielu kategoriach dołączamy wybór redaktora, aby wykrzyczeć więcej kulinarnych miejsc w miejscach, których nie możesz przegapić. Zobacz wszystkich zwycięzców na foodandwine.com/globaltastemakers.

Niektórzy podróżują, aby zobaczyć sztukę i architekturę, zrobić zakupy lub zrelaksować się na plaży. Są też tacy z nas, którzy podróżują w poszukiwaniu jedzenia — a nasi czytelnicy z pewnością należą do tego obozu. Czytelnicy Food & Wine planują całe wycieczki po pożądanych rezerwacjach w restauracjach, badają najbardziej autentyczne trattorie i bistra oraz wyszukują najlepsze uliczne jedzenie w odwiedzanych miejscach. Więc kiedy poprosiliśmy Cię o głosowanie na swoje ulubione miasta na wyśmienitą kuchnię na całym świecie, spełniłeś swoje zadanie. Miasta na tej liście reprezentują miejsca z listy życzeń, które wszyscy miłośnicy jedzenia powinni odwiedzić przynajmniej raz w życiu.

Warto przeczytać!  Uwolnienie się od konwencjonalnego życia: dlaczego Van Lifers kochają życie w drodze

Sporą część zestawienia zajmują europejskie stolice, które zajmują miejsca nr 5, 6, 7, 8 i 10, ale są też małe miasta, które pod względem kulinarnym przewyższają swoją wagę. Hiszpania i Meksyk mają po dwa miasta na liście, co dowodzi wiecznego uroku kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej. Stolica Japonii zajęła 2. miejsce, podczas gdy Bliski Wschód jest reprezentowany przez najbardziej kosmopolityczną metropolię Izraela na 4. miejscu. Poniżej pełna lista dziesięciu najlepszych miast na świecie pod względem wykwintnej kuchni.


Meksyk

Arpada Benedeka / Getty Images



Nie powinno dziwić, że tętniąca życiem stolica Meksyku zajęła pierwsze miejsce w naszych inauguracyjnych nagrodach Global Tastemakers. W końcu restauracje w Meksyku zdominowały listę najlepszych międzynarodowych restauracji, z pięcioma zwycięzcami, w tym na pierwszym miejscu. Miejska scena kulinarna staje się coraz lepsza, z restauracjami, które obejmują całą gamę od spektakularnych straganów ulicznych po warte popisu menu degustacyjne w restauracjach takich jak Pujol i wielu miejscach, które zainspirowały, w tym Quintonil. Podczas gdy eleganckie restauracje w mieście serwowały dania kuchni europejskiej, nowa fala meksykańskich szefów kuchni celebruje własne tradycje kulinarne dzięki hiperregionalnej, skoncentrowanej na składnikach kuchni.



Tokio

Tada Haruka / EyeEm / Getty Images



Widoki, dźwięki, zapachy, a może przede wszystkim smaki Tokio sprawiają, że jest to jedno z najbardziej czarujących miast na świecie. Jeśli chodzi o restauracje, miasto ma nieskończenie olśniewający wybór, od maleńkich sklepików z ramenem po oszałamiające menu degustacyjne omakase z najlepszym sushi, jakie kiedykolwiek jadłeś. Tokio to miasto, które szczyci się największą liczbą restauracji wyróżnionych gwiazdkami Michelin na świecie, z 203 restauracjami, które zdobyły co najmniej jedną gwiazdkę. To miasto, w którym będziesz chciał dokładnie zaplanować swoje posiłki, aby uzyskać jak najwięcej kulinarnych przysmaków.



San Sebastian

Matteo Colombo / Getty Images



Jako najbardziej ukochane miejsce turystyczne w Kraju Basków w Hiszpanii, San Sebastián ma reputację kulinarną, która znacznie przewyższa jego niewielki rozmiar. Latem miasto naprawdę ożywa dzięki odwiedzającym, którzy przybywają tam ze względu na piękne plaże, swobodną kulturę i niesamowite jedzenie. Będąc w San Sebastián, koniecznie trzeba spróbować pintxos (baskijskiej wersji tapas) w wielu barach w historycznym centrum miasta, gdzie są one ułożone na ladzie jak klejnoty. Region Basków jest także domem dla największej na świecie koncentracji restauracji wyróżnionych gwiazdką Michelin na jednego mieszkańca. Sugerujemy mieszankę high-low łączącą pełzanie barów pintxo i wyśmienitą kuchnię.



Tel Awiw

Obrazy Getty’ego



Stosunkowo młode miasto Tel Awiw w dużej mierze pojawiło się na mapie jako cel podróży kulinarnych. I chociaż przewodnik Michelin nie obejmuje jeszcze Izraela, Tel Awiw ma sześć wpisów na liście 50 najlepszych restauracji Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Miłośnicy jedzenia odwiedzający miasto znajdą wszystko, od niesamowitego hummusu i falafela w knajpach po wyśmienite restauracje, w których izraelscy szefowie kuchni reinterpretują tradycyjne przepisy.



Madryt

Danny’ego Lehmana / Getty Images



Stolica Hiszpanii staje się jednym z najlepszych miejsc do picia i spożywania posiłków w kraju — i na świecie — przyciągając uwagę Barcelony. Jest tu coś na każdy gust i każdą kieszeń, od bajecznych targowisk i barów tapas, przez świątynie dla smakoszy, po gastronomię znanych szefów kuchni, takich jak Paco Roncero i Ramón Freixa. Odwiedzający Madryt powinni koniecznie udać się do tradycyjnego baru z wermutem i na niektóre targowiska, takie jak Mercado San Miguel, na tapas, a także do ekskluzywnych restauracji prowadzonych przez najbardziej utalentowanych szefów kuchni w mieście.



Paryż

Sylvaina Soneta / Getty Images



Żadna lista najlepszych na świecie miast, w których można zjeść wyśmienitą kuchnię, nie byłaby kompletna bez Miasta Świateł. Francuska stolica jest synonimem kulinarnej doskonałości, która jest widoczna wszędzie, od piekarni produkujących najdelikatniejsze, najbardziej maślane croissanty, jakie kiedykolwiek zjesz, po restauracje wyróżnione gwiazdką Michelin, w których wykwintna kuchnia jest formą sztuki — i wszystko pomiędzy. Paryskie restauracje zdobyły trzy pożądane miejsca na naszej liście najlepszych międzynarodowych restauracji, głosowanej przez czytelników. Hemingway nazwał to miasto „ruchomą ucztą”, a nie było go nawet w pobliżu, aby zobaczyć ruch nowoczesnej bistronomii — wyobraź sobie, co by teraz powiedział.



Kopenhaga

Alexander Spatari / Getty Images



Jest rzeczą oczywistą, że miasto, które dało początek ruchowi kulinarnemu New Nordic, jest obowiązkowym miejscem dla poważnych miłośników jedzenia. I choć Noma w przyszłym roku na dobre zamknie swoje podwoje, to jej wpływ na fine dining będzie trwał wiecznie. Absolwenci Noma otworzyli fantastyczne restauracje w Kopenhadze i poza nią, a nawet szefowie kuchni, którzy nigdy tam nie pracowali, czerpali inspirację z etosu restauracji, polegającego na rygorystycznym pozyskiwaniu lokalnych składników i przesuwaniu granic techniki. Ale poza wyśmienitą kuchnią, Kopenhaga ma doskonałą scenę piwną i mnóstwo mniej wychwalanych, ale równie smacznych specjałów do spróbowania, takich jak smørrebrød i kanelsnegel (bułki cynamonowe).



Lizbona

Alexander Spatari / Getty Images



Stolica Portugalii jest bez wątpienia jednym z najlepszych miejsc w Europie na wypad do miasta, dzięki pięknej architekturze, atrakcjom kulturalnym, sklepom rzemieślniczym i pysznemu jedzeniu. Od piekarni, które produkują słynne pasteis de nata (tarty z kremem jajecznym), po restauracje serwujące menu degustacyjne dla smakoszy, możesz znaleźć spektakularne jedzenie w niewiarygodnej cenie. Podróżni odwiedzający Lizbonę powinni spróbować tradycyjnych portugalskich potraw, takich jak bacalhau (solony dorsz), grillowane sardynki i cataplana de marisco (gulasz z owoców morza) w jednej z tawern w mieście, ale jest też wielu szefów kuchni gotujących pomysłowe i eleganckie dania kuchni portugalskiej.



San Miguel de Allende

Obrazy Getty’ego



To małe miasto w meksykańskim stanie Guanajuato jest popularnym celem podróży dla turystów, którzy chcą rozkoszować się czarującą artystyczną atmosferą miasta. A jak na małe miasto ma niesamowity wachlarz ofert kulinarnych. Najlepsze restauracje w mieście w pełni wykorzystują okoliczne farmy, rancza, winnice i sady. Podróżni z pewnością będą mogli zaopatrzyć się w mezcal i margarity, a także tradycyjne specjały, takie jak tacos, tostadas, enchiladas i chilaquiles.



Rzym

Alexander Spatari / Getty Images



Pizza, makarony i lody to trzy doskonałe powody, by wybrać się do Rzymu, ale Wieczne Miasto ma o wiele więcej kulinarnych asów w rękawie. Niektórzy najlepsi szefowie kuchni w mieście wymyślają tradycyjne przepisy, oferując kreatywne wersje klasycznych potraw, takich jak carbonara i cacio e pepe. Oczywiście, będąc w Rzymie, nie można nie odwiedzić najlepszych trattorii, aby spróbować panteonu kultowych rzymskich makaronów — amatriciana i la gricia, a także wspomnianej carbonary i cacio e pepe — oprócz tradycyjnych potraw, takich jak carciofi alla romana (karczochy po rzymsku) i saltimbocca (cienko pokrojona cielęcina gotowana z prosciutto i szałwią).



Źródło