Podróże

Najlepsze miejsca na kawę podczas podróży międzynarodowych

  • 22 sierpnia, 2024
  • 7 min read
Najlepsze miejsca na kawę podczas podróży międzynarodowych


Najpierw kawa, a potem wszystko inne, prawda? Po wylądowaniu w nowym mieście po długim locie podróżni często mają w głowie tylko jedną rzecz: jak najszybsze zażycie kofeiny. Ale wybór kawiarni w nowym dla Ciebie mieście lub dzielnicy może być ryzykowny — zawsze istnieje szansa, że ​​Twój napój będzie trochę mdły Lub możesz znaleźć nowe ulubione miejsce, do którego będziesz wracać raz po raz.

Aby ułatwić Wam znalezienie dobrej kawiarni podczas Waszych letnich podróży i nie tylko, zwróciliśmy się do ekspertów ds. kawy, aby dowiedzieć się więcej na temat ich ulubionych kawiarni na całym świecie — miejsc, które serwują doskonałą kawę, a przy tym mają ciekawą kulturę i estetykę.

Oto kawiarnie, do których uwielbiają zaglądać eksperci od kawy podczas podróży. Uważaj, bo możesz po tym znaleźć się w sytuacji, w której będziesz musiał zarezerwować lot.

Właściciel kawiarni Ichiro Sekiguchi stoi przed swoim sklepem Cafe de L'Ambre w Tokio, 8 października 2014 r.

YOSHIKAZU TSUNO/AFP za pośrednictwem Getty Images

Właściciel kawiarni Ichiro Sekiguchi stoi przed swoim sklepem Cafe de L’Ambre w Tokio, 8 października 2014 r.

Cafe de L’ambre i Mocha Coffee w Tokio, Japonia

To kapsuła czasu. Klasyczny Kissaten w dzielnicy Ginza w Tokio. Skupiają się tam na leżakowanych kawach, które zawsze zamawiam. Leżakują kawę przez dziesięciolecia na miejscu. Przez lata miałem okazję spróbować brazylijskich kaw zbieranych w latach 50. i kolumbijskich kaw z lat 60. — to naprawdę wyjątkowe doświadczenie.

„Innym sklepem, do którego zawsze zaglądam w Tokio, jest Kawa Mocha w dzielnicy Daikanyama. To piękny sklep ze szklanymi ścianami i mnóstwem naturalnego światła, w którym serwuje się wyłącznie kawy z Jemenu. Lubię zamówić filiżankę kawy, którą poleca właściciel, i delektować się nią z kawałkiem jednego z ich ciast.” Miguel Meza, założyciel Paradise Coffee Roasters w Hilo na Hawajach

Boujou Coffee w Marsylii, Francja

To mała kawiarnia prowadzona przez kobietę w dzielnicy Malmousque w 7. dzielnicy. Uwielbiam ją, ponieważ oferują zmieniające się menu kawy filtrowanej od lokalnych palaczy i robią kawę parzoną metodą przelewową. Jest też minuta spacerem do oceanu i wzdłuż Corniche Kennedy, co jest przyjemnym, małym nadmorskim spacerkiem. Kawa i spacer to sposób, w jaki lubię zaczynać dzień.” — Gabriella Mann, założycielka Baba Cool w Brooklynie w Nowym Jorku

Ditta Artigianale we Florencji we Włoszech

„Poza Portoryko moją ulubioną kawiarnią jest Ditta Artigianale we Florencji we Włoszech. Linię kawy specjalistycznej Ditta Artigianale założyli w 2013 roku trzykrotny mistrz włoskich baristów Francesco Sanapo i prezes Caffè Corsini Patrick Hoffer. Ich kawa jest nie tylko pyszna, ale same lokalizacje kawiarni zdecydowanie są warte odwiedzenia. Lubię zamawiać espresso”. — Rebecca Atienza, producentka kawy specjalistycznej i założycielka Hacienda San Pedro w Jayuya i San Juan w Portoryko

Raggamuffin Cafe w Kingston, Jamajka

„Nie tylko jedzenie i kawa są na najwyższym poziomie, ale kawiarnia ma również niesamowitą misję zapewniania możliwości pracy osobom głuchym. Raggamuffin ściśle współpracuje z Deaf Can! Coffee, również zlokalizowanym w Kingston, i zapewnia zasoby i zatrudnienie młodzieży w ramach programu. Położony przy ruchliwej Lady Musgrave Road, jest to świetne miejsce do obserwowania ludzi, cieszenia się piękną pogodą Jamajki i skosztowania naprawdę niesamowitego jedzenia i napojów. Moimi ulubionymi rzeczami do zamówienia są wszelkie odmiany ich misek açaí i latte z mlekiem golden milk z dodatkową szczyptą kurkumy. Smakuje wspaniale i sprawia, że ​​czujesz się świetnie!” — Nikisha Bailey, założycielka Win Win Coffee w Filadelfii

Pergamino Cafe w Medellin, Kolumbia

Spędzając rozsądną ilość czasu na podróżowaniu do krajów produkujących kawę, mam to szczęście, że mogę odwiedzać wiele kawiarni w drodze. Bardzo lubię wpadać do Pergamino Cafe, gdy jestem w Medellin w Kolumbii. Znajduje się w dzielnicy El Poblado i uwielbiam klimat okolicy, a także tę konkretną kawiarnię. Świetna kawa i jedzenie, a także świetne miejsce, aby usiąść i obserwować codzienne życie, popijając pyszną kolumbijską kawę. — Jeremy Perkins, właściciel French Press Coffee Roasters na wyspie Vancouver

Anthracite Coffee w Jeju, Korea Południowa

„Natknąłem się na Kawa antracytowagdzie znalazłem najnowocześniejszy sprzęt do warzenia piwa w środku stara fabryka skrobi zamieniona w kawiarnięwciąż pokryte mchem i kamiennymi podłogami. Moje ulubione zamówienie? V60 pour-over z ich Ethiopian Natural Bean.” — Roland Horne, założyciel i dyrektor generalny WatchHouse Coffee w Wielkiej Brytanii i Nowym Jorku

„Podczas moich podróży do Etiopii, delektowałem się świeżo paloną i parzoną etiopską kawą na ulicach Addis Abeby. Jeśli jesteś w Addis Abebie, odwiedź Fendika Cultural Center I Haile Resort w Arba Minch na ceremonię etiopskiej kawy, Dukamo Coffee w Awassa na filiżankę dobrej etiopskiej kawy. W Fendika i Haile Resort wybiorę kawę Jebena, kawę parzoną na etiopski sposób w glinianym dzbanku do kawy. W Dukamo Coffee zawsze wybiorę filtrowane ziarna etiopskie z farmy Daye Bensa.” — Eskedar Tilahun, założyciel Eskedar Coffee w Wilnie na Litwie

Café La Manchuria w Kartagenie w Kolumbii

„Zwykle nie szukam konkretnych sieci kawiarni, ale powiedziałbym, Kawiarnia La Manchuria w Cartagenie w Kolumbii. Przypadkowo natknęliśmy się na ich sklep podczas spaceru po mieście, szukając wytchnienia od upału. Niestety, gdy weszliśmy, nie było prądu i jedyną opcją było mrożone cold brew. Sklep jest superfajny, a obsługa bardzo gościnna. Kiedy podróżuję do regionów produkujących kawę, zawsze staram się nawiązać kontakt z rolnikami. Kiedy wspomnieliśmy, że następnego dnia jedziemy do Medellín, skontaktowali nas z kimś, kto miał zorganizować wycieczkę po farmie, która miała odbyć się kilka godzin poza miastem. Skończyło się na tym, że pojechaliśmy około 3 i pół godziny w góry, aby zwiedzić farmę. Będąc tam, zrobiliśmy cupping i kilka razy pour-over (moja ulubiona metoda parzenia), aby naprawdę poczuć zawiłości ich kaw.” —Colin Princi, założyciel i główny palacz kawy w Corberosa Coffee w hrabstwie San Luis Obispo w Kalifornii

Caffé Terzi w Bolonii we Włoszech

Mają kilka bardzo innowacyjnych napojów, niesamowity wybór opcji espresso i bardzo doświadczonych baristów. Właściciel, Manuel Terzi, jest niezwykle pasjonatem rzemiosła i sztuki kawy.” — Jay Isais, wiceprezes ds. kawy i zaopatrzenia w The Coffee Bean & Tea Leaf w Kalifornii

La Fabrica w Gironie, Katalonia, Hiszpania

La Fabrica to świetna kawiarnia należąca do byłego zawodowego kolarza i jego żony, która ma świetną atmosferę, kawę i jedzenie. Ma również piękne patio na świeżym powietrzu i sprawia wrażenie ukrytej w mieście. Moim ulubionym zamówieniem jest cortado i coś pysznego do jedzenia. Wśród społeczności kolarskiej jest to jedna z najlepszych kawiarni z doskonałą kawą, jedzeniem i lokalizacją.” — Aaron Olson, właściciel Handlebar Coffee w Santa Barbara w Kalifornii

Kawiarnia 96B w Ho Chi Minh City, Wietnam




Źródło