Najlepsze miejsca na kawę podczas podróży międzynarodowych
Najpierw kawa, a potem wszystko inne, prawda? Po wylądowaniu w nowym mieście po długim locie podróżni często mają w głowie tylko jedną rzecz: jak najszybsze zażycie kofeiny. Ale wybór kawiarni w nowym dla Ciebie mieście lub dzielnicy może być ryzykowny — zawsze istnieje szansa, że Twój napój będzie trochę mdły Lub możesz znaleźć nowe ulubione miejsce, do którego będziesz wracać raz po raz.
Aby ułatwić Wam znalezienie dobrej kawiarni podczas Waszych letnich podróży i nie tylko, zwróciliśmy się do ekspertów ds. kawy, aby dowiedzieć się więcej na temat ich ulubionych kawiarni na całym świecie — miejsc, które serwują doskonałą kawę, a przy tym mają ciekawą kulturę i estetykę.
Oto kawiarnie, do których uwielbiają zaglądać eksperci od kawy podczas podróży. Uważaj, bo możesz po tym znaleźć się w sytuacji, w której będziesz musiał zarezerwować lot.
Cafe de L’ambre i Mocha Coffee w Tokio, Japonia
„To kapsuła czasu. Klasyczny Kissaten w dzielnicy Ginza w Tokio. Skupiają się tam na leżakowanych kawach, które zawsze zamawiam. Leżakują kawę przez dziesięciolecia na miejscu. Przez lata miałem okazję spróbować brazylijskich kaw zbieranych w latach 50. i kolumbijskich kaw z lat 60. — to naprawdę wyjątkowe doświadczenie.
„Innym sklepem, do którego zawsze zaglądam w Tokio, jest Kawa Mocha w dzielnicy Daikanyama. To piękny sklep ze szklanymi ścianami i mnóstwem naturalnego światła, w którym serwuje się wyłącznie kawy z Jemenu. Lubię zamówić filiżankę kawy, którą poleca właściciel, i delektować się nią z kawałkiem jednego z ich ciast.” — Miguel Meza, założyciel Paradise Coffee Roasters w Hilo na Hawajach
Boujou Coffee w Marsylii, Francja
„To mała kawiarnia prowadzona przez kobietę w dzielnicy Malmousque w 7. dzielnicy. Uwielbiam ją, ponieważ oferują zmieniające się menu kawy filtrowanej od lokalnych palaczy i robią kawę parzoną metodą przelewową. Jest też minuta spacerem do oceanu i wzdłuż Corniche Kennedy, co jest przyjemnym, małym nadmorskim spacerkiem. Kawa i spacer to sposób, w jaki lubię zaczynać dzień.” — Gabriella Mann, założycielka Baba Cool w Brooklynie w Nowym Jorku
Ditta Artigianale we Florencji we Włoszech
„Poza Portoryko moją ulubioną kawiarnią jest Ditta Artigianale we Florencji we Włoszech. Linię kawy specjalistycznej Ditta Artigianale założyli w 2013 roku trzykrotny mistrz włoskich baristów Francesco Sanapo i prezes Caffè Corsini Patrick Hoffer. Ich kawa jest nie tylko pyszna, ale same lokalizacje kawiarni zdecydowanie są warte odwiedzenia. Lubię zamawiać espresso”. — Rebecca Atienza, producentka kawy specjalistycznej i założycielka Hacienda San Pedro w Jayuya i San Juan w Portoryko
Raggamuffin Cafe w Kingston, Jamajka
„Nie tylko jedzenie i kawa są na najwyższym poziomie, ale kawiarnia ma również niesamowitą misję zapewniania możliwości pracy osobom głuchym. Raggamuffin ściśle współpracuje z Deaf Can! Coffee, również zlokalizowanym w Kingston, i zapewnia zasoby i zatrudnienie młodzieży w ramach programu. Położony przy ruchliwej Lady Musgrave Road, jest to świetne miejsce do obserwowania ludzi, cieszenia się piękną pogodą Jamajki i skosztowania naprawdę niesamowitego jedzenia i napojów. Moimi ulubionymi rzeczami do zamówienia są wszelkie odmiany ich misek açaí i latte z mlekiem golden milk z dodatkową szczyptą kurkumy. Smakuje wspaniale i sprawia, że czujesz się świetnie!” — Nikisha Bailey, założycielka Win Win Coffee w Filadelfii
Pergamino Cafe w Medellin, Kolumbia
„Spędzając rozsądną ilość czasu na podróżowaniu do krajów produkujących kawę, mam to szczęście, że mogę odwiedzać wiele kawiarni w drodze. Bardzo lubię wpadać do Pergamino Cafe, gdy jestem w Medellin w Kolumbii. Znajduje się w dzielnicy El Poblado i uwielbiam klimat okolicy, a także tę konkretną kawiarnię. Świetna kawa i jedzenie, a także świetne miejsce, aby usiąść i obserwować codzienne życie, popijając pyszną kolumbijską kawę. — Jeremy Perkins, właściciel French Press Coffee Roasters na wyspie Vancouver
Anthracite Coffee w Jeju, Korea Południowa
„Natknąłem się na Kawa antracytowagdzie znalazłem najnowocześniejszy sprzęt do warzenia piwa w środku stara fabryka skrobi zamieniona w kawiarnięwciąż pokryte mchem i kamiennymi podłogami. Moje ulubione zamówienie? V60 pour-over z ich Ethiopian Natural Bean.” — Roland Horne, założyciel i dyrektor generalny WatchHouse Coffee w Wielkiej Brytanii i Nowym Jorku
„Podczas moich podróży do Etiopii, delektowałem się świeżo paloną i parzoną etiopską kawą na ulicach Addis Abeby. Jeśli jesteś w Addis Abebie, odwiedź Fendika Cultural Center I Haile Resort w Arba Minch na ceremonię etiopskiej kawy, Dukamo Coffee w Awassa na filiżankę dobrej etiopskiej kawy. W Fendika i Haile Resort wybiorę kawę Jebena, kawę parzoną na etiopski sposób w glinianym dzbanku do kawy. W Dukamo Coffee zawsze wybiorę filtrowane ziarna etiopskie z farmy Daye Bensa.” — Eskedar Tilahun, założyciel Eskedar Coffee w Wilnie na Litwie
Café La Manchuria w Kartagenie w Kolumbii
„Zwykle nie szukam konkretnych sieci kawiarni, ale powiedziałbym, Kawiarnia La Manchuria w Cartagenie w Kolumbii. Przypadkowo natknęliśmy się na ich sklep podczas spaceru po mieście, szukając wytchnienia od upału. Niestety, gdy weszliśmy, nie było prądu i jedyną opcją było mrożone cold brew. Sklep jest superfajny, a obsługa bardzo gościnna. Kiedy podróżuję do regionów produkujących kawę, zawsze staram się nawiązać kontakt z rolnikami. Kiedy wspomnieliśmy, że następnego dnia jedziemy do Medellín, skontaktowali nas z kimś, kto miał zorganizować wycieczkę po farmie, która miała odbyć się kilka godzin poza miastem. Skończyło się na tym, że pojechaliśmy około 3 i pół godziny w góry, aby zwiedzić farmę. Będąc tam, zrobiliśmy cupping i kilka razy pour-over (moja ulubiona metoda parzenia), aby naprawdę poczuć zawiłości ich kaw.” —Colin Princi, założyciel i główny palacz kawy w Corberosa Coffee w hrabstwie San Luis Obispo w Kalifornii
Caffé Terzi w Bolonii we Włoszech
„Mają kilka bardzo innowacyjnych napojów, niesamowity wybór opcji espresso i bardzo doświadczonych baristów. Właściciel, Manuel Terzi, jest niezwykle pasjonatem rzemiosła i sztuki kawy.” — Jay Isais, wiceprezes ds. kawy i zaopatrzenia w The Coffee Bean & Tea Leaf w Kalifornii
La Fabrica w Gironie, Katalonia, Hiszpania
„La Fabrica to świetna kawiarnia należąca do byłego zawodowego kolarza i jego żony, która ma świetną atmosferę, kawę i jedzenie. Ma również piękne patio na świeżym powietrzu i sprawia wrażenie ukrytej w mieście. Moim ulubionym zamówieniem jest cortado i coś pysznego do jedzenia. Wśród społeczności kolarskiej jest to jedna z najlepszych kawiarni z doskonałą kawą, jedzeniem i lokalizacją.” — Aaron Olson, właściciel Handlebar Coffee w Santa Barbara w Kalifornii
Kawiarnia 96B w Ho Chi Minh City, Wietnam
„Współpracują ściśle z plantatorami kawy w całym Wietnamie i serwują wiele najlepszych kaw uprawianych w tym kraju. Są jedną z niewielu kawiarni na świecie, które oferują kawę z gatunku liberica, a także doskonałe kawy robusta i arabica. Tutaj zazwyczaj zamawiam filiżankę zaparzonej w Aeropressie robusty lub liberica.” — Meza