Gotowanie

Najlepsze odważne czerwone wina na zimną pogodę

  • 12 stycznia, 2023
  • 7 min read
Najlepsze odważne czerwone wina na zimną pogodę

Gra o Tron, czyli nadchodząca zima, już dawno minęła. Zima jest tu. Może jeszcze nie oficjalnie według kalendarza, ale chłód sezonu mocno ogarnął większość kraju. Co dla wielu z nas oznacza dwie rzeczy: bogatsze potrawy i większe czerwone wina do ich łączenia.



Nie zrozum mnie źle: o tej porze roku możesz i absolutnie powinieneś pić dużo wina różowego i szampana: doskonale przypominają, że powrócą cieplejsze dni i lepsza pogoda, a także są niezwykle przyjazne dla jedzenia. Ale czasami wszystko, czego naprawdę chcesz, to pełny kieliszek lub trzy duże, dramatyczne, hojne czerwone wino.



Mając to na uwadze, zabrałem się za degustację win czerwonych o zawartości alkoholu równej lub bliskiej 15% i szukałem tych, które pozostały zrównoważone i zachowały poczucie świeżości. Czternaście poniżej, wymienionych alfabetycznie i wszystkie z Napa Valley, należą do moich ulubionych.



A ze względu na wybory stylistyczne, których dokonało wielu tutejszych producentów, a także charakter samych roczników, istnieje wiele opcji, które doskonale sprawdzają się popijane samodzielnie, bez niczego towarzyszącego. Oczywiście wszystkie zabłysną jeszcze jaśniej w obecności wspaniałego dania, czy to talerz serów i wędlin, czy obfity obiad. Ale ich wszechstronność jest niezwykła — coś, za co mocniejsze wina niekoniecznie otrzymują uznanie tak często, jak powinny.



Ale te wybory na to zasługują – i należy je brać pod uwagę przez cały rok, a nie tylko tej zimy.



2018 AXR AxR1 Cabernet Sauvignon Napa Valley


Od winiarza Jeana Hoefligera ten Cabernet Sauvignon praktycznie ocieka dekadencją. Pomyśl o kandyzowanych fiołkach i puddingu śliwkowym, kremie czekoladowym, pokruszonych jagodach, lasce cynamonu i całych goździkach, a także rdzeniu mineralności i pokruszonych skał, które wibrują przez pluszowe, soczyste wykończenie, które utrzymuje się przez całą minutę. Zdekantuj go teraz lub trzymaj przez następne 25 lat.



2019 Bella Oaks Zastrzeżone czerwone wino Rutherford, Napa Valley


Warto przeczytać!  Co na rodzinny obiad 1 listopada? Kilka inspirujących przepisów

To fantastyczne wino, dowód na to, że koncentracja i werwa mogą współistnieć z równowagą i długością. Czarne wiśnie, jeżyny i dzikie jagody górskie, prażone nasiona kopru włoskiego i palona ziemia obok kirschu i subtelnych sugestii popękanych różowych ziaren pieprzu, olejków z ziaren kawy i przypalonej mięty zielonej oblanych czekoladą i wysadzanych lawendą. Głównie Cab, z odrobiną Cab Franc.



2017 MARKA Zastrzeżona czerwona mieszanka Napa Valley


Ta mieszanka 65% Cabernet Franc i 35% Cabernet Sauvignon, wyhodowana na wzgórzach Pritchard, jest wylęgająca się w nosie, z budyniem śliwkowym, czarną lukrecją i kandyzowanymi fiołkami, które podbijają podniebienie słodko przyprawionymi jagodami, sosem hoisin i peklowanymi czarnymi oliwkami obok ciemny tytoń do cygar. Pij teraz lub trzymaj przez następne 15 lat.



2018 Cliff Lede Vineyards Songbook Cabernet Sauvignon Napa Valley


Pochodząca z Thorevilos i Madrona Ranch, ta mała produkcyjna piękność jest ambrozyjna na nosie. Cafe mokka towarzyszy prażona wanilia, czarne orzechy włoskie i cedr, które są dobrze zintegrowane, a także sugestie jagód i minerałów. Wszystko to tworzy podniebienie o miękkiej konsystencji i mocnych taninach otaczających pokruszone skały, puree z jagód, dzikie jagody i jeżyny, kirsch, olejki pomarańczowe, cedr, tytoń do cygar i przypaloną szałwię. Smaki krzemienia przebijają się przez pocałunek fioletu i puder kakaowy.



2018 Darioush Shiraz Napa Valley


Pikantny z kwiatowymi ziarnami czarnego pieprzu, dojrzały z jeżynami i czarnymi wiśniami, a na finiszu nieco słony, ten Syrah jest cudownie hojny, ale nadal ma strukturę przez lata w piwnicy. Znajdziesz korzenne piwo, które dodaje smaku i złożoności aromatom czarnych wiśni posypanych kardamonem i nutom bekonu natartego przyprawami.



2019 Double Diamond Cabernet Sauvignon Oakville, Napa Valley


To wino od Schrader Cellars i winiarza Thomasa Riversa Browna oddaje głębię i długość flagowych butelek producenta w butelce, którą można się od razu cieszyć i która kosztuje mniej niż 100 USD. Spodziewaj się, że zauważysz słodko przyprawiony sos śliwkowy, francuskie tosty o zapachu wanilii, suszone czarne figi, daktyle i cynamonowo-karmelowy pot de creme, wszystko to podniesione kwiatami i zakotwiczone subtelnie prażonym brzegiem do skórek pomarańczy w czekoladzie. Już jest świetnie, ale zostało jeszcze wiele lat.

Warto przeczytać!  Loaded Creamy Ranch Dip (Dip przy basenie)



2019 Faust The Pact Cabernet Sauvignon Coombsville, Dolina Napa


Jasna kwasowość przecina tę bogatą czerwień. Hojne smaki porzeczek, cassis i kirsch dodają głębi dzięki akcentom espresso, malinowego coulis i suszonego oregano, a wszystko to wibruje przez długi, mineralny finisz.



2019 Lail Vineyards Blueprint Cabernet Sauvignon Napa Valley


Gęsta, ciemna i z prawdziwym rdzeniem pikantności, ta Cab jest zbudowana z zakurzonych tanin ze spalonej ziemi, które otaczają smaki jeżyn, śliwek, sosu hoisin i suchej przyprawy. Jest długi, hojny i obiecuje dziesięciolecia ewolucji, co jest imponujące za mniej niż 100 USD.



2020 Memento Mori Cabernet Sauvignon Napa Valley


Bogate i pełne energii, to wino mówi o czarnych malinach, syropie z granatów i coulis z jeżyn, a także espresso, kakao w proszku i gorącej mineralności, na którą składają się drobinki cedru, przypalonej szałwii i tytoniu. Zwęglona wanilia przebija się przez tostowe, kandyzowane kwiatowe wykończenie, a wszystko to ma aksamitną, pluszową konsystencję, która jest teraz doskonała i obiecuje dwie dekady ewolucji.



2019 Modus Operandi „AntithesiS” Red Wine Napa Valley


Jest to całkowicie wyjątkowa kalifornijska czerwień, która powstaje poprzez spuszczenie odrobiny soku w celu zwiększenia stosunku wina do skórki, a następnie dodanie większej ilości skórek winogron. Rezultatem jest wino na bazie Merlot, które pod pewnymi względami przypomina Ripasso, z jagodami jeżyny i cassis, które nadają wyjątkowego bogactwa nutom ziaren espresso, likieru jeżynowego i roztopionej czekolady wypełnionej dulce de leche. Wino kończy się słodkimi drzewnymi przyprawami i wyraźną nutą wiórków ołówkowych.


Warto przeczytać!  Magda Gessler rusza ze świątecznym cateringiem. Tyle zapłacisz za 5 pierogów


2019 Shafer TD-9 Napa Valley czerwone wino


Łącząc Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec i Petit Verdot, wino to jest fantastycznie zbalansowane i warstwowe, z tytoniem, szałwią, jeżynami i pikantno-słodkimi górskimi jagodami, a wszystko to oparte na węglu drzewnym, sarsaparilli oraz zielonych i peklowanych czarnych oliwkach. Doskonałe wino w ogóle, a tym bardziej biorąc pod uwagę fakt, że oferuje pyszne doświadczenie Shafera za mniej niż 65 USD.



2018 Sullivan JO Sullivan Założyciel Reserve Merlot Rutherford, Napa Valley


Głębokie i bogate w energię napędową i nienagannie zintegrowany dąb, to wino ma styl i szczegóły do ​​stracenia. Szałwia dodaje dodatkowej złożoności posypanym proszkiem kakaowym aromatom czarnej porzeczki, jeżyn i fusów kawowych; proszek garbników i doskonała kwasowość obiecują ponad 25 lat ewolucji, ale smakuje również teraz. Ta butelka jest dowodem na to, że topowa Napa Merlot może absolutnie usprawiedliwiać te same ceny co Cabernet Sauvignon.



2018 Winnice rodziny Taylor Cumulus Cabernet Sauvignon Napa Valley


Z kieliszka unoszą się pluszowe, pocieszające aromaty jeżynowego coulis, prażonego dębu, lasek wanilii, gałki muszkatołowej, goździków, cafe mokka i cedru. Podniebienie ma moc i wdzięk – to żywy i elegancki Cab, którego smaki czarnych malin, syropu z granatów i delikatnie przypalonej szałwii są otoczone zakurzonymi taninami z nutami spalonej ziemi i węgla drzewnego. Liść tytoniu i czarne wiśnie, wszystko posypane proszkiem kakaowym, pozostają na finiszu. To jest świetne już teraz i obiecuje jeszcze więcej przyjemności w ciągu następnych 25 lat.



2019 TOR Tierra Roja Vineyard Cabernet Sauvignon Oakville, Napa Valley


To duże, obfite wino, które jest jednocześnie wyjątkowo eleganckie. Smaki mięty w czekoladzie utrzymują podniebienie i finisz świeżością i uniesieniem, a błyski olejków pomarańczowych, mięty pieprzowej i rumianku nadają głębi czarnym malinom, ganache, tytoniu i kamiennym nutom mineralnym. Jeden do piwnicy, ale też nie ma co czekać.

Źródło