Podróże

Najlepsze rejsy po jedzenie 2023

  • 18 kwietnia, 2023
  • 8 min read
Najlepsze rejsy po jedzenie 2023


Global Tastemakers to nasze pierwsze w historii nagrody czytelników przyznawane za najlepsze miejsca kulinarne w Stanach Zjednoczonych i za granicą. Czytelnicy F&W głosowali na podstawie podróży odbytych w ciągu ostatnich trzech lat, w kategoriach obejmujących restauracje i bary, miasta, hotele, lotniska, linie lotnicze i rejsy wycieczkowe. Ze względu na ograniczenia związane z podróżami związanymi z pandemią, tegoroczni zwycięzcy konkursu Global Tastemakers odzwierciedlają mniejszą część globu. W wielu kategoriach dołączamy wybór redaktora, aby wykrzyczeć więcej kulinarnych miejsc w miejscach, których nie możesz przegapić. Zobacz wszystkich zwycięzców na foodandwine.com/globaltastemakers.

Dawno minęły czasy, kiedy na statkach wycieczkowych dominowały bufety typu „wszystko, co możesz zjeść”. Coraz więcej linii wycieczkowych tworzy mniejsze restauracje specjalistyczne, które oferują gościom różnorodną kuchnię i praktyczne doświadczenia. Najlepsze linie wycieczkowe zapewniają wysokiej jakości posiłki na pokładzie. Niektóre mają menu opracowane przez znanych szefów kuchni, podczas gdy inne rezygnują ze sztywnych pór posiłków i ułatwiają gościom jedzenie tego, na co mają ochotę, kiedy i gdzie chcą.

Warto przeczytać!  United i American Airlines ustalają limity cenowe w niektórych miastach, aby pomóc klientom z Southwest wrócić do domu

Głosując w naszej inauguracyjnej ankiecie Global Tastemakers na najlepsze rejsy po jedzenie, nasi czytelnicy nagrodzili linie wycieczkowe, które stawiają jakość ponad wszystko. Statki średniej wielkości zajęły trzy pierwsze miejsca, a miejsce nr 4 przypadło firmie zajmującej się rejsami po rzece z bogatą ofertą tras poświęconych winu w Europie. Numery od 5 do 10 to duże i megastatki, na których liczne lokale gastronomiczne i gastronomiczne na pokładzie zapewniają coś dla najbardziej wybrednych smakoszy. Poniżej pełna lista dziesięciu najlepszych rejsów po jedzenie.


Wiking

Dzięki uprzejmości Viking Cruises



Wielokrotnie nagradzana firma Viking konsekwentnie plasuje się wśród najlepszych zarówno w rejsach oceanicznych, jak i rzecznych. Znany z atrakcyjnych tras zaprojektowanych dla dociekliwych podróżników, Viking jest również znany ze stałej jakości na wszystkich swoich statkach, zwłaszcza w dziale kulinarnym. Podczas rejsów po oceanie dostępnych jest osiem różnych punktów gastronomicznych, od restauracji (głównej restauracji serwującej dania kuchni regionalnej i klasyki międzynarodowej) po ogród zimowy serwujący popołudniową herbatę z muzyką graną na żywo przez kwartet smyczkowy. Na każdym statku znajduje się ogródek ziołowy, a podczas rejsów po oceanie odbywają się lekcje gotowania. A Viking nigdy nie pobiera opłat od gości w swoich bardziej ekskluzywnych restauracjach.



Rejsy Regent Seven Seas

Dzięki uprzejmości Regent Seven Seas



Uwielbiany zarówno przez ekspertów branżowych, jak i podróżników, Regent Seven Seas Cruises oferuje prawdziwie all-inclusive stawki, które obejmują wykwintne posiłki, nieograniczoną liczbę napojów i nieograniczoną liczbę wycieczek brzegowych, które mogą przybrać formę wycieczek targowych z szefem kuchni, degustacji wina i nie tylko. Na każdym statku znajduje się Compass Rose, największa restauracja na pokładzie floty, a także elegancka steakhouse Prime 7 i restauracja bufetowa La Veranda, która wieczorami zamienia się w swobodną włoską restaurację, oraz Pool Grill. Na wybranych statkach znajduje się również restauracja francuska i restauracja panazjatycka.



Rejsy po Oceanii

Dzięki uprzejmości Oceanii Cruises



Legendarny szef kuchni Jacques Pépin jest dyrektorem wykonawczym ds. kulinarnych firmy Oceania Cruises, a szefowie kuchni mają życiorysy pełne gwiazd i doświadczenie w najlepszych hotelach i restauracjach na świecie, więc możesz mieć pewność, że jakość jest najwyższym priorytetem marki. Na pokładzie nie znajdziesz lunchu ani kolacji w formie bufetu; każde danie jest przygotowywane à la minute. Oprócz Grand Dining Room — inspirowanej europejskimi pięciogwiazdkowymi hotelami — na wszystkich statkach znajduje się Terrace Café, w której można zjeść nieformalny posiłek, Waves Grill, w którym można zjeść posiłek na świeżym powietrzu, popołudniową herbatę oraz kawiarnię serwującą kawę Illy. Na wybranych statkach znajdują się również restauracje, które serwują dania kuchni włoskiej, podstawowe steki, pomysłową kuchnię amerykańską, kuchnię francuską autorstwa Jacquesa Pépina i nie tylko.



AmaWaterways

Dzięki uprzejmości Ama Waterways



Oprócz ogólnych rejsów rzecznych w Europie, Azji, Afryce i Ameryce Południowej, AmaWaterways jest znana z szerokiego wyboru rejsów po winach, które zabierają podróżnych do Burgundii, Bordeaux, Prowansji i innych regionów winiarskich w Europie. Oczywiście do obiadu i kolacji goście mogą delektować się regionalnymi winami, które serwowane są w restauracji głównej lub przy stole szefa kuchni. Przekąski dostępne są między posiłkami w głównym salonie. Wszystkie europejskie statki są członkami prestiżowego Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs, stowarzyszenia gastronomicznego założonego w Paryżu.



Rejsy księżniczki

Alfredo Martineza / Getty Images



Z rejsami do Ameryki Północnej i Południowej, Azji, Europy, Australii i Nowej Zelandii, na południowy Pacyfik i na Karaiby, Princess ma szeroką gamę statków i tras. Oprócz głównej jadalni za dodatkową opłatą dostępne są restauracje specjalistyczne serwujące różnorodne dania, takie jak francuska, włoska, chińska, japońska, steki i owoce morza w stylu nowoorleańskim. Princess niedawno wprowadziła także OceanNow, który pozwala gościom zamawiać jedzenie i napoje dostarczane do nich, gdziekolwiek się znajdują, za pośrednictwem aplikacji lub telewizora w kabinie.



Norweska Linia Rejsowa

Finnbarr Webster/Getty Images



Flota Norwegian pływa prawie po całym świecie, z miejscami docelowymi takimi jak Karaiby, Morze Śródziemne, Morze Egejskie, Pacyfik i nie tylko. Wyróżnia się koncepcją „Freestyle Dining”, która pozwala gościom jeść zawsze i wszędzie, bez ustalonych godzin posiłków i przydzielonych miejsc. Opcje obejmują trzy główne jadalnie, bogaty bufet i całodobową restaurację, a także specjalne posiłki, w których goście mogą skosztować meksykańskich tacos, brazylijskich mięs, teksańskiego grilla, hiszpańskich tapas i nie tylko.



Linia wycieczkowa Disneya

Dzięki uprzejmości Disney Cruise Line



Ulubiony wśród rodzin z małymi dziećmi, Disney Cruises jest również przeznaczony dla dorosłych podróżujących bez dzieci, oferując baseny tylko dla dorosłych, kluby nocne i specjalne restauracje. Na wszystkich statkach znajdują się różne lokale gastronomiczne, od eleganckiego 1923 — nazwanego na cześć roku założenia firmy Walt Disney Company — po jadalnie o tematyce związanej z postaciami, takie jak Royal Tea Court, gdzie dzieci mogą cieszyć się herbatką w towarzystwie Disneya księżniczki. Dzieci — i bądźmy szczerzy, dorośli — uwielbiają nieograniczone lody miękkie. Dostępna jest również całodobowa obsługa pokoju i nocne przekąski w klubach nocnych i salonach dla dorosłych.



Linia Holland America

Dzięki uprzejmości Holland America Line



Zespół sześciu światowej klasy szefów kuchni — Rudi Sodamin, Ethan Stowell, David Burke, Jacques Torres, Jonnie Boer i Andy Matsuda — tworzy Radę Kulinarną, która doradza kulinarnym kierunkom statków Holland America. Wpływ szefów kuchni można odczuć wszędzie, od flagowej restauracji Dining Room po specjalistyczne restauracje, takie jak Pinnacle Grill, która serwuje steki według przepisów Davida Burke’a, Sel de Mer Rudiego i Nama Sushi Andy’ego Matsudy. Warto również zauważyć, że Holland America jest jedyną linią wycieczkową z owocami morza z Alaski, która uzyskała certyfikat zrównoważonego zarządzania przez Odpowiedzialne Zarządzanie Rybołówstwem.



Rejsy gwiazd

Izhar Khan / NurPhoto / Getty Images



Gigant w kategorii mega-statków, Celebrity pozycjonuje się jako relaksujący luksusowy kurort na morzu, z rozrywką, basenami, spa oraz różnorodnymi lokalami gastronomicznymi i piwnymi. Dzięki pięknie zaprojektowanym restauracjom gwiazd zapomnisz, że jesteś na statku wycieczkowym. Od restauracji głównej po restauracje specjalistyczne, takie jak Cypr, Normandia i Toskania, znajdziesz mnóstwo pysznych opcji, które zaspokoją Twoje kubki smakowe. Goście Ustronia mają również wyłączny dostęp do Luminae, w której serwowane są dania Kulinarnego Ambasadora Marki Daniela Bouluda.



Międzynarodowy Królewski Karaibów

Dzięki uprzejmości Royal Caribbean



Pomimo swojej nazwy, Royal Caribbean wykracza daleko poza Karaiby, oferując rejsy na Alaskę, Hawaje, Morze Śródziemne, Azję i Kanadę. Masywne statki mają odpowiednio ogromną różnorodność opcji gastronomicznych na pokładzie. Najważniejsze to Jamie’s Italian autorstwa Jamiego Olivera, mięso i owoce morza z grilla na twoich oczach w Teppanyaki, nowoczesny amerykański w 150 Central Park oraz inspirowany globalnie bufet w Windjammer. Istnieje wiele lokali przyjaznych dzieciom, takich jak Johnny Rocket’s, a także bary, takie jak klub o tematyce latynoskiej z zespołem grającym na żywo salsę, merengue, sambę i cumbię.



Źródło