Najlepsze szybkie dania w bakłażana.
Najczęściej podajemy bakłażan w postaci faszerowanych połówek. Można jednak łatwo zrobić inne, efektownie wyglądające dania.
Z bakłażana można stworzyć wiele przepysznych i sytych dań – zarówno w wersji z mięsem, jak i wegetariańskiej. Bakłażan składa się w 90 proc. z wody, dlatego dobrze nawadnia, a dania z niego są soczyste. Dobrze go łączyć z mięsem i serem, bo ma dużo błonnika ułatwiającego trawienie tłustszych produktów.
Dania z bakłażana: przekładaniec
Składniki:
- bakłażan
- 20 dag sera feta
- pomidor
- olej
- jajko
- pieprz
- bazylia
- papryka słodka mielona
Przygotowanie:
- Bakłażan nacinamy w plastry do 2/3 długości. Obsmażamy na oleju. Rozchylamy widelcem „płatki” bakłażana i osączamy na ręczniku papierowym.
- Ser feta mieszamy z jajkiem. Doprawiamy do smaku pieprzem, papryką i bazylią.
- Pomidor kroimy w plasterki.
- Masę wkładamy pomiędzy plastry bakłażana razem z 2 plasterkami pomidora. Pieczemy 15 minut w 180 st.
Dania z bakłażana: pulpety w sosie
Składniki:
- 4 bakłażany
- puszka pomidorów bez skóry
- 30 dag mięsa mielonego
- jajko
- cebula
- olej
Przygotowanie:
- Bakłażany kroimy w poprzek do 3/4 grubości. Obsmażamy. Osączamy na ręczniku papierowym.
- Między plastry wkładamy mięso wymieszane z jajkiem i posiekaną cebulą. Zalewamy pomidorami. Pieczemy 35 minut w 180 st.
Dania z bakłażana: bakłażanowo-cukiniowe szaszłyki
Składniki:
- bakłażan
- 2 papryki
- olej
- 50 dag mozarelli
- 20 dag piersi kurczaka
- cukinia
- sól
- pieprz
- curry
- 2 łyżki kolendry
Przygotowanie:
- Bakłażan i cukinię kroimy na plastry i obsmażamy. Odsączamy na ręczniku papierowym.
- Kurczaka kroimy na paski i smażymy. Osączamy na ręczniku papierowym.
- Na każdy kawałek bakłażana układamy pasek kurczaka, plasterek sera i papryki. Zwijamy.
- Na każdy kawałek cukinii tak samo układamy po pasku kurczaka, plasterek sera i papryki. Zwijamy.
- Nadziewamy naprzemiennie roladki z bakłażana i cukinii na patyk do szaszłyków. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, curry. Pieczemy 15 minut w 180 st. Podajemy posypane posiekaną kolendrą.
Dania z bakłażana: roladki z bakłażana w cieście
Składniki:
- bakłażan
- papryka czerwona
- garść rukoli
- 3 łyżki pesto
- olej
- 25 dag mąki
- 2 jajka
- 25 dag jogurtu
- sól
- pieprz
- oregano
- 20 dag serka kremowego typu philadephia
- garść koperku
Przygotowanie:
- Bakłażan myjemy i kroimy na cienkie, podłużne plastry.
- Miksujemy jajka, mąkę, jogurt, szczyptę soli, szczyptę pieprzu i oregano.
- Bakłażan obtaczamy w cieście i smażymy na oleju.
- Serek mieszamy z koperkiem.
- Paprykę kroimy na małe paseczki.
- Każdy plaster bakłażana smarujemy serkiem. Kładziemy 2-3 paseczki papryki. Zwijamy w roladę. Spinamy wykałaczką.
- Roladki smarujemy pesto i posypujemy rukolą.