Podróże

Najpopularniejsze miejsca gastronomiczne Matta Prestona na całym świecie — podróże międzynarodowe

  • 3 listopada, 2023
  • 9 min read
Najpopularniejsze miejsca gastronomiczne Matta Prestona na całym świecie — podróże międzynarodowe


Jest jednym z najczęściej podróżujących australijskich smakoszy, ale ulubione miejsce Matta Prestona na posiłki nie znajduje się tam, gdzie można się spodziewać – i jest zaskakująco niedrogie.

Sprawdź mój telefon lub mój Kanał na Instagramie a znajdziesz tysiące zdjęć, nie przedstawiających moich dzieci, ale wszystkich wspaniałych rzeczy, które jadłem na całym świecie.

Złap mnie w spokojnej chwili, a znajdziesz mnie nawet siedzącego w kącie i wspominającego pieczone pigwy Galata z krwią byka i gęstą śmietanę (kaymak), z którą podają je w Stambule, ramensy w Tokio lub tamto wyjątkowa pizza margherita w Mattozzi w Neapolu, czyli idealne połączenie dmuchanego, lekko ciągnącego się ciasta, słodkiej mlecznej mozzarelli bawolej i najbardziej wyrazistego sosu pomidorowego śpiewającego kwasowością i naturalną słodyczą.

Prowadzi to do odwiecznego pytania: gdzie na świecie można zjeść najlepiej? Oczywiście odpowiedź jest osobista, kształtowana na podstawie Twojego nastroju, doświadczenia, tego, kto zadaje pytanie, a przede wszystkim tego, z kim byłeś – jedząc smażonego kurczaka w zaułkach Seulu, popijany długimi piwami i shotami soju dzielonymi ze stolikiem obok nowych przyjaciół, rozbijając pałeczki satay na rogu ulicy Kalang, na południe od Kuala Lumpur, z moim ciężko pracującym zespołem kulinarnym lub organizując niesamowity wieczór ze znajomymi w doskonałej restauracji, takiej jak Disfrutar w Barcelonie czy Kopenhadze Noma.

Kopenhaga, Dania.  Źródło: Nick Karvounis, Unsplash

Jednak, co dziwne, eleganckie miejsca są zalewane przez tańsze wspomnienia. Popijanie chrupiących filiżanek pani puri na plaży Juhu w Bombaju w upalną noc, kiedy wydawało się, że całe miasto zmierzało do ostygnięcia wody. Eksplodują słodkim, pikantnym i pikantnym nadzieniem, gdy wgryziesz się w mieszankę cierpkiego chutneyu z tamaryndowca, pikantnej wody kolendrowej, chłodnych, pokrojonych w kostkę ziemniaków i ciecierzycy. Skorzystaj z lokalnych porad dotyczących tego, które stoisko warto odwiedzić, ponieważ chcesz, aby było zrobione z czystych składników w czystym otoczeniu, albo możesz dowiedzieć się, dlaczego ich onomatopeiczny przydomek „gol gupta” jest tak odpowiedni.

Plaża jest dla mnie stałym elementem wielu kulinarnych wspomnień: jedzenie białego lucjanu gotowanego na ogniu z łusek kokosa w Lombok; wybieranie języków najświeższej ikry z jeżowców (legalnie) zebranych w Indonezji lub Australii; lub pieczenie gorących chipsów na opalonych ustach, gdy patrzymy na nasze wałki pokryte pianką.

Jednak zapytana o radę lub inspirację dotyczącą kulinarnych wakacji z niezapomnianym jedzeniem, zawsze wracam do miejsc, które ostatnio mnie zachwyciły.

Warto przeczytać!  Rodzina Briana Laundrie musi zwrócić list „Burn After Read” do rodziców Gabby Petito

Powiązana historia: Matt Preston zdradza wszystkie szczegóły związane z MasterChefem w swoich nowych wspomnieniach Big Mouth

Tutaj są:

1. FUSETA, ALGARVE, PORTUGALIA

W sierpniu po raz pierwszy wybrałem się do Portugalii z moim drużbą i kobietami, które kochamy. Spędziliśmy siedem dni w Algarve na południowym wybrzeżu Atlantyku. Doświadczenia Algarve obejmują wieżowce, pola golfowe i skrzeczących angielskich turystów z Albufeiry, aż po moje ulubione, małe miasteczka rybackie na wschód od Faro, gdzie latem spędzają wakacje Portugalczycy.

Łodzie nadal wypływają z nieco zanieczyszczonych miasteczek, takich jak Olhao, Fuseta i Tavira, łowiąc ryby na zimnych lokalnych wodach i docierając do wybrzeży Afryki. Oznacza to, że sardynki i dorado na małym targu rybnym w Olhao lśnią świeżością. Korzystają na tym nie tylko lokalne restauracje, ale także uliczne grille wokół nabrzeży. Grillowanie ryb na węglach jest tutaj pasją, a te swobodne pop-upy z plastikowymi stołami, krzesłami i papierowymi serwetkami robią wyłącznie to – i robią to nienagannie, niezależnie od tego, czy jest to lokalny turbot, tuńczyk czy kalmary.

Cała ryba trafia na stół skropiona niewiele więcej niż odrobiną rozgniecionego czosnku i oliwy, podawana z gotowanymi ziemniakami i najprostszą sałatką pomidorową z suszonym oregano. Najlepsze było lingguardo, lokalna sola, której miąższ był tak delikatny, blady i po prostu ugotowany, że schodził z kości.

Kolejnym najlepszym kawałkiem był rachunek w Café dos Mestres (Rua 1 de Maio, 29, Fuseta); poniżej 100 dolarów za całego tłustego turbota, pół tuzina sardynek i tę solę, a także napoje, deser i tło łodzi rybackich kołyszących się na kotwicy w kanale za nami.

2. NOWY JORK, USA

Nowy Jork to miasto niezwykle sugestywne, począwszy od przeszywających kark drapaczy chmur i pary unoszącej się z kanalizacji w zimne noce, po nieustanne wycie syren i trąb powietrznych. To szaleństwo, ale każda podróż – kilkanaście – odkrywam coś nowego. Podczas mojej ostatniej podróży, w czerwcu, jadłem wspaniałego pieczonego kotka w Nomad i fajnym pobliskim bistro Frenchette, a wreszcie udałem się do piekarni Soho cukiernika Dominique’a Ansela, aby spróbować jego słynnych cronuts. Jego fantazyjny pomysł przekształcenia resztek ciasta z rogalików w dobrze nadziewane pączki o smakach takich jak solony karmel dulce de leche i dżem wiśniowy morello z kremem z prażonych migdałów jest dekadencki, ale inspirujący.

Warto przeczytać!  7 miejsc na rodzinne wycieczki po Azji i Australii

Odbyłem także pielgrzymkę z Manhattanu do Blue Hill W Kamiennych Stodołach w północnej części stanu Nowy Jork, co było na mojej liście życzeń od dziesięciu lat. W tym ogromnym gospodarstwie rolnym i ośrodku badawczym szef kuchni Dan Barber pracuje nad udoskonaleniem obiadu poprzez ulepszenie składników. Jest to najbardziej widoczne w przypadku warzyw i roślin strączkowych, gdzie krzyżowanie może być długie i powolne, ale już zaowocowało burakami o słodkim smaku bez ziemistego, superpulchnego ziarna jęczmienia i fasoli, które naturalnie pachną mięsem.

3. LIMA, PERU

Lima od jakiegoś czasu jest jednym z najgorętszych miejsc kulinarnych, prowadzonym przez trzech szefów kuchni pracujących z wyjątkowymi owocami morza zimnowodnymi i unikalnymi lokalnymi składnikami. Tak naprawdę od trzech lat jest to jedyne miasto na świecie, w którym dwie restauracje znajdują się w pierwszej dziesiątce zestawienia Lista 50 najlepszych na świecie.

Maido, która uplasowała się na miejscach 8, 7 i 10, to relaksujące i niezwykle smaczne doświadczenie, które łączy w sobie niezwykłe rodzime składniki z japońskimi technikami. Szef kuchni Micha Tsumura zabiera 100-letniego Peruwiańczyka-język japoński kuchni fusion Nikkei i przekręca ją w ciąg dań lizających talerze, niezależnie od tego, czy jesz ryż z jeżowcem z młodą kukurydzą i kremem z awokado – coś w rodzaju zderzenia kremu chawanmushi z lokalną peruwiańską zupą z krewetek (chupe de camarones) lub klasyczne kremowe ceviche zwane tiradito z tuńczykiem, ponzu i lokalną fasolą zarandaja.

Bardziej szykowny i bardziej formalny, Central zaliczył jeszcze znakomitą karierę w lidze 50 najlepszych na świecie przez ostatnie pięć lat zajmował 4., 5. lub 6. miejsce. Ładne jedzenie tutaj jest znacznie trudniejsze niż w przypadku Maido, gdzie szef kuchni Virgilio Martinez używa tak wielu nieznanych składników, często pozyskiwanych w ramach projektu badawczego dotyczącego starożytnych peruwiańskich rodzimych roślin i innych produktów spożywczych, który prowadzi wraz ze swoją siostrą Maleną. Mój stary Szef kuchni przyjaciołom George’owi (Calombaris) i Gary’emu (Mehiganowi) i mnie brakowało słów, aby opisać to, co jedliśmy. To było niepodobne do niczego, co próbowałem wcześniej. Miąższ z głów piranii, pomidorów z drzew, alpaki lub rodzaju ziemniaczanopodobnych bulw olluco po raz pierwszy lub spróbowanie deseru z fasoli macambo, która w smaku przypomina skrzyżowanie orzechów nerkowca z kakao lub lucumą (owoc o smaku gdzieś pomiędzy karmel i dynia).

Warto przeczytać!  Niewidoczne miejsca do odwiedzenia w północno-wschodnich Indiach tego lata

Jeśli to wszystko brzmi trochę dziwacznie i niewystarczająco pysznie, udaj się do tego La Mar. Ta restauracja specjalizuje się w naprawdę pysznych cerbiche i tiradito, wykorzystując wyłącznie owoce morza złowione poprzedniego wieczoru – mieliśmy tu tiradito z przegrzebkami, które było jedną z najlepszych rzeczy, jakie jadłem w zeszłym roku. Podobnie jak wiele cebicherii w Limie, zamyka się ją po obiedzie, ponieważ teoria głosi, że ryba „nie jest już wystarczająco świeża”! To pomysł Peru (ojca chrzestnego nowoczesnej kuchni w Ameryce Łacińskiej), bardzo szanowanego Gastona Acurii.

4. MEKSYK

Jedzenie w nowoczesnym wydaniu Meksyk jest albo niezwykle tradycyjny, albo cudownie nowoczesny. Meksyk ma dwie restauracje w górnych partiach listy 50 najlepszych na świecie i gdybym był zmuszony wybierać, wybrałbym Quintonil (Nr 24) koniec Puyola (nr 12), ponieważ jest to nieco bardziej przytulne, ale jednocześnie pełne przygód doświadczenie i ponieważ szef kuchni Jorge Vallejo jest nie tylko kulinarnym geniuszem, ale także świetnym gościem. Wszystko tutaj jest super smaczne, nawet sałatka z larw latających mrówek (escamole).

W niezwykle tradycyjnej i na wpół legendarnej taqueirze z dziurą w ścianie, Los Cocuyos, opłaca się przetłumaczyć tablicę menu przed złożeniem zamówienia, aby mieć pewność, że jest to sos lub spódnica longaniza wyjęta z bulgoczącego garnka, aby wypełnić taco, a nie gałkę oczną lub flaczki. Również w Mexico City odkryjesz, dlaczego Mezcal jest świętym na piedestale w porównaniu do skromniejszej tequili stosowanej na co dzień.

5. SAN SEBASTIAN, HISZPANIA

Trudno to utrzymać San Sebastián/Donostia (dwie nazwy tego samego miejsca) usunięta z listy ze względu na restauracje wyróżnione gwiazdkami Michelin Arzak I Mugaritza – dla mnie regularne miejsca pielgrzymek – i doskonała kultura pixtos.

Następnie jest cydr, niesamowicie soczyste brzoskwinie i lokalne anchois z Kantabrii. Poza tym istnieje perspektywa wyprawy do pobliskiej wioski rybackiej Getaria, gdzie można zjeść smażone gardła morszczuka i grillowanego turbota lub skosztować eleganckiego Elkanolub udaj się godzinę drogi do Asador Extebarrico jest numerem 3 na świecie.

Ta historia pierwotnie pojawiła się w escape.com.au. Zostało tu powielone za zgodą.

Powiązana historia: Przewodnik Matta Prestona po San Francisco




Źródło