Zdrowie

Napój z octu jabłkowego dziennie? Nowe badanie pokazuje, że może to pomóc w utracie wagi | Wiadomości o jedzeniu i winie

  • 13 marca, 2024
  • 5 min read
Napój z octu jabłkowego dziennie?  Nowe badanie pokazuje, że może to pomóc w utracie wagi |  Wiadomości o jedzeniu i winie


Wytwarzany z sfermentowanych jabłek i naturalnie bogaty w kwas octowy, ocet jabłkowy stał się w ostatnich latach popularny ze względu na swoje rzekome korzyści zdrowotne – od właściwości antybakteryjnych po działanie przeciwutleniające i potencjał pomagania w leczeniu. cukru we krwi.

Jego początki jako toniku zdrowotnego sięgają znacznie dalej. Hipokrates stosował go do leczenia ran, gorączki i owrzodzeń skóry.

Opublikowane dzisiaj badanie eksperymentalne sprawdza, czy ocet jabłkowy może być skuteczny w odchudzaniu, obniżaniu poziomu glukozy we krwi i redukowaniu lipidy we krwi (cholesterol i trójglicerydy).

Wyniki sugerują, że może to zmniejszyć wszystkie trzy, ale może nie być tak proste, jak wypijanie dziennie napoju z octu jabłkowego.

Co oni zrobili?

Grupa naukowców z Libanu przeprowadziła podwójnie ślepe, randomizowane badanie kliniczne na grupie młodych ludzi z nadwagą i otyłością w wieku od 12 do 25 lat.

Naukowcy losowo umieścili 30 Uczestnicy w jednej z czterech grup.

Oferta świąteczna

Uczestnikom polecono spożywać 5, 10 lub 15 ml octu jabłkowego rozcieńczonego w 250 ml wody każdego ranka przed jedzeniem przez 12 tygodni. Grupa kontrolna spożywała nieaktywny napój (placebo) sporządzony (z kwasu mlekowego dodanego do wody), aby wyglądał i smakował tak samo.
Zazwyczaj tego rodzaju badania dostarczają dowodów wysokiej jakości, ponieważ mogą wykazać przyczynę i skutek – czyli interwencja (w tym przypadku ocet jabłkowy) prowadzi do określonego wyniku. Badanie było również prowadzone metodą podwójnie ślepej próby, co oznacza, że ​​ani uczestnicy, ani naukowcy zaangażowani w zbieranie danych nie wiedzieli, kto jest w której grupie.

Warto przeczytać!  Badania wykazały, że słodziki nie zwiększają głodu i pomagają obniżyć poziom cukru we krwi

utrata wagi Po trzech miesiącach spożycie octu jabłkowego zostało powiązane ze znacznym spadkiem masy ciała i wskaźnika masy ciała (BMI) (źródło: Getty Images/Thinkstock)

Co więc znaleźli?

Po trzech miesiącach spożywanie octu jabłkowego wiązało się ze znacznym spadkiem masy ciała i wskaźnika masy ciała (BMI). Osoby, które piły w tym okresie ocet jabłkowy, schudły średnio 6–8 kg i zmniejszyły swoje BMI o 2,7–3 punkty, w zależności od dawki. Wykazano także znaczny spadek obwodu talii i bioder.

Autorzy zgłaszają również znaczny spadek poziomu glukozy, trójglicerydów i cholesterolu we krwi u osób spożywających cydr jabłkowy. Odkrycie to pokrywa się z wcześniejszymi badaniami. W grupie placebo, której podano wodę z kwasem mlekowym, zaobserwowano znacznie mniejszy spadek masy ciała i BMI. Nie zaobserwowano również istotnego spadku poziomu glukozy i lipidów we krwi.

Z badań na zwierzętach wynika, że ​​kwas octowy zawarty w occie jabłkowym może wpływać na ekspresję genów zaangażowanych w spalanie tłuszczów w celu uzyskania energii. W nowym badaniu nie sprawdzano, czy mechanizm ten ma wpływ na jakąkolwiek utratę wagi.

Czy to dobra wiadomość?

Chociaż badanie wydaje się obiecujące, istnieją również powody do ostrożności.
Po pierwsze, uczestnicy badania byli w wieku od 12 do 25 lat, więc nie możemy powiedzieć, czy wyniki mogą dotyczyć wszystkich.

Warto przeczytać!  Niewidoczny dla oka, ale poważnie szkodliwy dla ciąży i wyników metabolicznych

Metody statystyczne zastosowane w badaniu nie pozwalają nam z całą pewnością stwierdzić, że taka sama utrata masy ciała nastąpi ponownie, jeśli badanie zostanie przeprowadzone ponownie.

I chociaż badacze prowadzili dokumentację diety uczestników i ćwiczenia w trakcie badania nie zostały one opublikowane w artykule. Utrudnia to określenie, czy dieta lub ćwiczenia mogły mieć wpływ. Nie wiemy, czy uczestnicy zmienili ilość spożywanego pokarmu, rodzaj spożywanego pokarmu lub czy zmienili poziom ćwiczeń.

W badaniu wykorzystano placebo, które starano się nadać identycznemu wyglądowi i smakowi, jak aktywne leczenie. Ale ludzie nadal mogą być w stanie określić różnice. Badacze mogą na koniec badania poprosić uczestników, aby odgadli, do której grupy się zaliczają, aby sprawdzić integralność placebo. Niestety nie zrobiono tego w tym badaniu, więc nie możemy być pewni, czy uczestnicy wiedzieli, czy nie.

Wreszcie autorzy nie podają, czy ktoś zrezygnował z badania. Może to być ważne i mieć wpływ na wyniki, jeśli osoby, które nie schudły, zrezygnowały z ćwiczeń z powodu braku motywacji.

Jakieś inne obawy?

Ocet jabłkowy jest kwaśny i istnieją obawy, że może powodować erozję szkliwa zębów. Może to stanowić problem w przypadku wszelkich kwaśnych napojów, w tym napojów gazowanych, wody cytrynowej i soku pomarańczowego.
Aby zminimalizować ryzyko erozji kwasowej, niektórzy dentyści zalecają po wypiciu kwaśnych napojów: płukanie jamy ustnej wodą z kranu, żucie po wypiciu gumy bezcukrowej w celu pobudzenia wydzielania śliny, unikanie mycia zębów bezpośrednio po wypiciu, ponieważ może to spowodować uszkodzenie miękkiej wierzchniej części zębów. Napój układaj warstwowo przez słomkę, aby zminimalizować kontakt napoju z zębami.

Warto przeczytać!  Czy jesteś winny odgrzania tych 5 produktów spożywczych?

W dół włazu?

To badanie dostarcza nam dowodów na związek między octem jabłkowym a utratą wagi. Ale przedtem pracownicy służby zdrowia możemy polecić tę metodę jako strategię odchudzania. Potrzebujemy większych i lepiej przeprowadzonych badań w szerszym przedziale wiekowym.

Takie badania należy przeprowadzić w połączeniu z kontrolowaną dietą podstawową i ćwiczeniami u wszystkich uczestników. Zapewniłoby to solidniejsze dowody na to, że ocet jabłkowy może być użytecznym środkiem wspomagającym odchudzanie.

Jeśli jednak nie przeszkadza Ci smak octu jabłkowego, możesz spróbować wypić go w celu utraty wagi, łącząc zdrową, zbilansowaną i zróżnicowaną dietę. Badanie to nie sugeruje, że ludzie mogą jeść, co im się podoba i pić ocet jabłkowy w celu kontrolowania wagi.


Źródło