Napoje energetyczne stanowią zagrożenie dla zdrowia osób z genetycznymi chorobami serca
Autor: Naveen Athrappully
Współautor
Z niedawnego badania wynika, że spożywanie napojów energetyzujących przez osoby z genetycznymi problemami z sercem naraża je na ryzyko wystąpienia zdarzeń sercowych.
„Napoje energetyzujące mogą potencjalnie wywołać zagrażające życiu zaburzenia rytmu serca” – wynika z badania opublikowanego 5 czerwca w czasopiśmie Heart Rhythm.
„Stwierdzono, że wysoce stymulujące i nieuregulowane składniki zmieniają częstość akcji serca, ciśnienie krwi, kurczliwość serca i repolaryzację serca w sposób potencjalnie proarytmiczny” – stwierdzili naukowcy.
W badaniu przyjrzano się wpływowi spożycia napojów energetycznych wśród osób z genetycznymi chorobami serca, analizując dane dotyczące pacjentów, którzy przeżyli nagłe zatrzymanie krążenia.
Z badania wynika, że osoby z genetycznymi chorobami serca są bardziej narażone na NZK i nagłą śmierć sercową.
„Wzrost popularności napojów energetycznych, rosnąca zawartość kofeiny w porcji oraz obecność kilku nieuregulowanych składników budzą obawy dotyczące ich stosowania u pacjentów z GHD”.
Spośród 144 osób, które przeżyły NZK, siedem z nich (5%) spożyło jeden lub więcej napojów energetyzujących w pobliżu zdarzenia sercowego. Spośród siedmiu osób sześć stanowiły kobiety.
„Napoje energetyczne mogą wywoływać SCA u osób z GHD” – napisali badacze, zauważając również, że napoje energetyczne są spożywane głównie przez mężczyzn w wieku 18–34 lat.
Trzech z siedmiu pacjentów stwierdziło, że często spożywało napoje energetyzujące, a pozostałych czterech stwierdziło, że ich spożycie było rzadkie.
Sześciu z siedmiu pacjentów wymagało wstrząsu ratunkowego z powodu złośliwej arytmii. U jednego pacjenta przeprowadzono resuscytację ręczną obejmującą uciśnięcia klatki piersiowej i uderzenia w okolicę przedsercową.
Po nagłym zatrzymaniu krążenia siedmiu pacjentów zaprzestało spożywania napojów energetycznych. Od tego czasu nie występowały u nich zdarzenia sercowe.
Naukowcy doszli do wniosku, że chociaż do ustalenia i ilościowego określenia dokładnego ryzyka potrzebne są większe badania kohortowe, „należy wcześnie ostrzec o potencjalnym ryzyku związanym ze stosowaniem tych napojów u tych pacjentów”.
Badanie otrzymało fundusze od kompleksowego programu nagłej śmierci sercowej Mayo Clinic Windland Smith Rice oraz Centrum Działalności Nauk Translacyjnych Mayo Clinic.
Inne badania przeprowadzone w przeszłości wykazały ostateczne powiązania między napojami energetycznymi a problemami z sercem. W jednym artykule z 2018 roku stwierdzono, że spożywanie napojów energetycznych może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych i zwiększać ryzyko problemów kardiologicznych.
W badaniu przeprowadzonym w 2018 roku naukowcy przetestowali funkcję naczyń krwionośnych uczniów przed i po wypiciu napoju energetycznego. Stwierdzono, że rozszerzenie naczyń wynosiło „5,1% średnicy przed napojem energetycznym i spadło do 2,8% po wypiciu, co sugeruje ostre upośledzenie funkcji naczyń”.
Zalecana ostrożność
Choć naukowcy biorący udział w najnowszym badaniu przyznali, że napojów energetycznych „nie można z całą pewnością uznać za jedyną przyczynę zatrzymania krążenia” u siedmiu osób, zauważyli, że tego związku „nie należy lekceważyć”.
Zalecili, aby eksperci medyczni przestrzegli pacjentów z genetycznymi chorobami serca przed spożywaniem napojów energetyzujących.
Osoby cierpiące na te schorzenia „powinny monitorować spożycie napojów energetycznych, zwłaszcza w połączeniu z innymi potencjalnymi czynnikami ryzyka w życiu codziennym, które mogą wywołać zdarzenie” – stwierdzono w badaniu.
Naukowcy zalecili utrzymanie spożycia kofeiny w granicach normy oraz zapewnienie odpowiedniego odżywiania i nawodnienia.
Z badania wynika, że wśród pacjentów analizowanych w badaniu odstęp czasu między spożyciem napojów energetyzujących a wystąpieniem zdarzenia sercowego wahał się od bezpośrednio do 12 godzin przed zdarzeniem.
Zawartość kofeiny w napojach energetycznych waha się od 80 do 200 mg na porcję. Filiżanka parzonej kawy o pojemności 8 uncji zawiera 100 mg kofeiny.
Po ocenie klinicznej sześciu z siedmiu pacjentów zostało wypisanych do domu z wszczepionym kardiowerterem-defibrylatorem – urządzeniem, które wykrywa szybkie, zagrażające życiu bicie serca i szybko wysyła do serca wstrząs elektryczny, aby przywrócić normalny rytm.
W badaniu przeprowadzonym 5 czerwca wezwano także amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków do zbadania potencjalnego związku między spożyciem napojów energetyzujących a zdarzeniami kardiologicznymi u osób z genetycznymi chorobami serca.
Zwrócono uwagę, że wiele napojów energetyzujących twierdzi, że zawiera naturalne składniki, co powoduje, że produkty te są klasyfikowane jako suplementy diety, a nie leki.
„Ze względu na klasyfikację tych napojów jako suplementów branża napojów energetycznych unika regulacji nakładanych przez FDA, co pozwala firmom na obejście ujawniania dokładnej zawartości kofeiny i składników każdej porcji” – napisali naukowcy.
„Rośnie obawa, że brak dokładnych informacji o dawkowaniu na etykietach może przyczynić się do przypadkowego przedawkowania kofeiny, chociaż takie przypadki są rzadkie, a potencjalnie szkodliwe skutki pozostałych składników są w dużej mierze nieznane”.
Według Amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom napoje energetyczne zapewniają uczniom dodatkowy zastrzyk energii. Agencja ostrzega jednak, że substancje pobudzające zawarte w tych napojach „mogą mieć szkodliwy wpływ na układ nerwowy”.
Napoje energetyczne zwykle zawierają duże ilości kofeiny i środków pobudzających, takich jak tauryna, L-karnityna i guarana. CDC stwierdziło, że oprócz zwiększania czujności i uwagi, stymulanty te mogą zwiększać tętno, ciśnienie krwi i oddech.
Niektóre z zagrożeń obejmują lęk, bezsenność, odwodnienie i powikłania sercowe, takie jak nieregularne bicie serca i niewydolność serca.
CDC powołuje się na Amerykańską Akademię Pediatrii, która stwierdziła, że „w diecie dzieci i młodzieży nie ma miejsca na kofeinę i inne substancje pobudzające zawarte w napojach energetycznych”.
W lipcu ubiegłego roku przywódca większości w Senacie Chuck Schumer ze stanu Nowy Jork nalegał, aby FDA przyjrzała się popularnemu napojowi energetycznemu PRIME, powołując się na obawy dotyczące zdrowia dzieci.
Prime, który jest promowany jako wegański napój o zerowej zawartości cukru, zawiera 200 miligramów kofeiny w 12-uncjowej puszce.
To prawie tyle, ile mieści się w dwóch 250-mililitrowych opakowaniach Red Bulla i co odpowiada około sześciu 250-ml puszkach Coca-Coli.