Nauka i technika

Napoje energetyczne stanowią zagrożenie dla zdrowia osób z genetycznymi chorobami serca

  • 18 czerwca, 2024
  • 6 min read
Napoje energetyczne stanowią zagrożenie dla zdrowia osób z genetycznymi chorobami serca


Autor: Naveen Athrappully
Współautor

Z niedawnego badania wynika, że ​​spożywanie napojów energetyzujących przez osoby z genetycznymi problemami z sercem naraża je na ryzyko wystąpienia zdarzeń sercowych.

„Napoje energetyzujące mogą potencjalnie wywołać zagrażające życiu zaburzenia rytmu serca” – wynika z badania opublikowanego 5 czerwca w czasopiśmie Heart Rhythm.

„Stwierdzono, że wysoce stymulujące i nieuregulowane składniki zmieniają częstość akcji serca, ciśnienie krwi, kurczliwość serca i repolaryzację serca w sposób potencjalnie proarytmiczny” – stwierdzili naukowcy.

W badaniu przyjrzano się wpływowi spożycia napojów energetycznych wśród osób z genetycznymi chorobami serca, analizując dane dotyczące pacjentów, którzy przeżyli nagłe zatrzymanie krążenia.

Z badania wynika, że ​​osoby z genetycznymi chorobami serca są bardziej narażone na NZK i nagłą śmierć sercową.

„Wzrost popularności napojów energetycznych, rosnąca zawartość kofeiny w porcji oraz obecność kilku nieuregulowanych składników budzą obawy dotyczące ich stosowania u pacjentów z GHD”.

Spośród 144 osób, które przeżyły NZK, siedem z nich (5%) spożyło jeden lub więcej napojów energetyzujących w pobliżu zdarzenia sercowego. Spośród siedmiu osób sześć stanowiły kobiety.

„Napoje energetyczne mogą wywoływać SCA u osób z GHD” – napisali badacze, zauważając również, że napoje energetyczne są spożywane głównie przez mężczyzn w wieku 18–34 lat.

Trzech z siedmiu pacjentów stwierdziło, że często spożywało napoje energetyzujące, a pozostałych czterech stwierdziło, że ich spożycie było rzadkie.

Sześciu z siedmiu pacjentów wymagało wstrząsu ratunkowego z powodu złośliwej arytmii. U jednego pacjenta przeprowadzono resuscytację ręczną obejmującą uciśnięcia klatki piersiowej i uderzenia w okolicę przedsercową.

Warto przeczytać!  Profilowanie genetyczne identyfikuje skórne guzy SCC wysokiego ryzyka

Po nagłym zatrzymaniu krążenia siedmiu pacjentów zaprzestało spożywania napojów energetycznych. Od tego czasu nie występowały u nich zdarzenia sercowe.

Naukowcy doszli do wniosku, że chociaż do ustalenia i ilościowego określenia dokładnego ryzyka potrzebne są większe badania kohortowe, „należy wcześnie ostrzec o potencjalnym ryzyku związanym ze stosowaniem tych napojów u tych pacjentów”.

Badanie otrzymało fundusze od kompleksowego programu nagłej śmierci sercowej Mayo Clinic Windland Smith Rice oraz Centrum Działalności Nauk Translacyjnych Mayo Clinic.

Inne badania przeprowadzone w przeszłości wykazały ostateczne powiązania między napojami energetycznymi a problemami z sercem. W jednym artykule z 2018 roku stwierdzono, że spożywanie napojów energetycznych może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych i zwiększać ryzyko problemów kardiologicznych.

W badaniu przeprowadzonym w 2018 roku naukowcy przetestowali funkcję naczyń krwionośnych uczniów przed i po wypiciu napoju energetycznego. Stwierdzono, że rozszerzenie naczyń wynosiło „5,1% średnicy przed napojem energetycznym i spadło do 2,8% po wypiciu, co sugeruje ostre upośledzenie funkcji naczyń”.

Zalecana ostrożność

Choć naukowcy biorący udział w najnowszym badaniu przyznali, że napojów energetycznych „nie można z całą pewnością uznać za jedyną przyczynę zatrzymania krążenia” u siedmiu osób, zauważyli, że tego związku „nie należy lekceważyć”.

Zalecili, aby eksperci medyczni przestrzegli pacjentów z genetycznymi chorobami serca przed spożywaniem napojów energetyzujących.

Warto przeczytać!  Niestandardowa optymalizacja hodowli komórkowych

Osoby cierpiące na te schorzenia „powinny monitorować spożycie napojów energetycznych, zwłaszcza w połączeniu z innymi potencjalnymi czynnikami ryzyka w życiu codziennym, które mogą wywołać zdarzenie” – stwierdzono w badaniu.

Naukowcy zalecili utrzymanie spożycia kofeiny w granicach normy oraz zapewnienie odpowiedniego odżywiania i nawodnienia.

Z badania wynika, że ​​wśród pacjentów analizowanych w badaniu odstęp czasu między spożyciem napojów energetyzujących a wystąpieniem zdarzenia sercowego wahał się od bezpośrednio do 12 godzin przed zdarzeniem.

Zawartość kofeiny w napojach energetycznych waha się od 80 do 200 mg na porcję. Filiżanka parzonej kawy o pojemności 8 uncji zawiera 100 mg kofeiny.

Po ocenie klinicznej sześciu z siedmiu pacjentów zostało wypisanych do domu z wszczepionym kardiowerterem-defibrylatorem – urządzeniem, które wykrywa szybkie, zagrażające życiu bicie serca i szybko wysyła do serca wstrząs elektryczny, aby przywrócić normalny rytm.

W badaniu przeprowadzonym 5 czerwca wezwano także amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków do zbadania potencjalnego związku między spożyciem napojów energetyzujących a zdarzeniami kardiologicznymi u osób z genetycznymi chorobami serca.

Zwrócono uwagę, że wiele napojów energetyzujących twierdzi, że zawiera naturalne składniki, co powoduje, że produkty te są klasyfikowane jako suplementy diety, a nie leki.

„Ze względu na klasyfikację tych napojów jako suplementów branża napojów energetycznych unika regulacji nakładanych przez FDA, co pozwala firmom na obejście ujawniania dokładnej zawartości kofeiny i składników każdej porcji” – napisali naukowcy.

Warto przeczytać!  Jak testować MTHFR: Zrozumienie analizy mutacji genetycznych

„Rośnie obawa, że ​​brak dokładnych informacji o dawkowaniu na etykietach może przyczynić się do przypadkowego przedawkowania kofeiny, chociaż takie przypadki są rzadkie, a potencjalnie szkodliwe skutki pozostałych składników są w dużej mierze nieznane”.

Według Amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom napoje energetyczne zapewniają uczniom dodatkowy zastrzyk energii. Agencja ostrzega jednak, że substancje pobudzające zawarte w tych napojach „mogą mieć szkodliwy wpływ na układ nerwowy”.

Napoje energetyczne zwykle zawierają duże ilości kofeiny i środków pobudzających, takich jak tauryna, L-karnityna i guarana. CDC stwierdziło, że oprócz zwiększania czujności i uwagi, stymulanty te mogą zwiększać tętno, ciśnienie krwi i oddech.

Niektóre z zagrożeń obejmują lęk, bezsenność, odwodnienie i powikłania sercowe, takie jak nieregularne bicie serca i niewydolność serca.

CDC powołuje się na Amerykańską Akademię Pediatrii, która stwierdziła, że ​​„w diecie dzieci i młodzieży nie ma miejsca na kofeinę i inne substancje pobudzające zawarte w napojach energetycznych”.

W lipcu ubiegłego roku przywódca większości w Senacie Chuck Schumer ze stanu Nowy Jork nalegał, aby FDA przyjrzała się popularnemu napojowi energetycznemu PRIME, powołując się na obawy dotyczące zdrowia dzieci.

Prime, który jest promowany jako wegański napój o zerowej zawartości cukru, zawiera 200 miligramów kofeiny w 12-uncjowej puszce.

To prawie tyle, ile mieści się w dwóch 250-mililitrowych opakowaniach Red Bulla i co odpowiada około sześciu 250-ml puszkach Coca-Coli.


Źródło