Nauka i technika

Nasz organizm różnie reaguje na jedzenie. Nowe badanie ma na celu dowiedzieć się, jak to zrobić

  • 19 maja, 2023
  • 3 min read
Nasz organizm różnie reaguje na jedzenie.  Nowe badanie ma na celu dowiedzieć się, jak to zrobić


Istnieje wiele uniwersalnych porad żywieniowych. Istnieje jednak coraz więcej dowodów na to, że ludzie różnie reagują na jedzenie, biorąc pod uwagę różnice w biologii, stylu życia i mikrobiomie jelitowym.

National Institutes of Health chce dowiedzieć się więcej o tych indywidualnych reakcjach poprzez badanie Nutrition for Precision Health, aw tym tygodniu naukowcy rozpoczęli rejestrację uczestników do udziału w badaniu w 14 ośrodkach w całych Stanach Zjednoczonych

Jest to część inicjatywy badawczej All of Us, której celem jest wykorzystanie danych pochodzących od miliona uczestników, aby zrozumieć, w jaki sposób różnice w naszej biologii, stylu życia i środowisku mogą wpływać na nasze zdrowie.

Holly Nicastro z NIH Office of Nutrition Research mówi, że celem badań nad precyzyjnym odżywianiem jest pomoc w opracowaniu dostosowanych do potrzeb ludzi podejść. „Wykorzystamy uczenie maszynowe i sztuczną inteligencję, aby opracować algorytmy, które będą w stanie przewidzieć, jak ludzie zareagują na dany pokarm lub wzorzec żywieniowy” – mówi Nicastro.

Badanie weźmie pod uwagę genetykę danej osoby, drobnoustroje jelitowe i inne czynniki stylu życia, środowiskowe i społeczne, „aby pomóc każdej osobie opracować zalecenia żywieniowe, które poprawią ogólny stan zdrowia” – mówi Nicastro.

Warto przeczytać!  Nowe dane sugerują, że kofeina może chronić przed otyłością i chorobami stawów

Wytyczne dietetyczne dla Amerykanów są pomocne w ustalaniu ogólnych zaleceń dotyczących zdrowego odżywiania, jednak Nicastro wskazuje na badania, które pokazują, jak bardzo mogą występować różnice w reakcjach poszczególnych osób na określone pokarmy lub diety. Na przykład opublikowane badanie wykazało, że nawet gdy ludzie jedzą identyczne posiłki, ich poziomy trójglicerydów, glukozy i odpowiedzi na insulinę mogą się różnić.

W ramach badania niektórzy uczestnicy będą mieszkać w akademiku przez dwa tygodnie, podczas których będą przechodzić przez trzy różne rodzaje diet. Naukowcy zmierzą masę ciała i parametry życiowe, w tym ciśnienie krwi i skład ciała. Pobrane zostaną próbki krwi, moczu, śliny i kału, a naukowcy ocenią mikrobiomy. Ciągłe monitory glukozy mogą śledzić zmiany poziomu cukru we krwi.

W czasach, gdy choroby związane z dietą są główną przyczyną przedwczesnych zgonów, celem jest pomoc ludziom w prowadzeniu zdrowszego życia. Odżywianie odgrywa integralną rolę w rozwoju człowieka oraz w zapobieganiu i leczeniu chorób.

Według amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków każdego roku ponad milion Amerykanów umiera z powodu chorób związanych z dietą, takich jak choroby układu krążenia, cukrzyca i niektóre formy raka. A ludzie żyjący na niższym poziomie społeczno-ekonomicznym są nieproporcjonalnie bardziej dotknięci chorobami przewlekłymi związanymi z dietą. NIH ma na celu rekrutację osób z różnych środowisk do udziału w badaniu.

Warto przeczytać!  Dlaczego w oceanach jest tak mało owadów?

Narasta ruch mający na celu włączenie żywności i żywienia do opieki zdrowotnej i coraz więcej dowodów na to, że wydawanie recept na owoce i warzywa może zachęcić ludzi do lepszego odżywiania się i kontrolowania wagi i poziomu cukru we krwi.

Precyzyjne odżywianie idzie o krok dalej, a NIH przewiduje, że do 2030 roku stanie się ono podstawą opieki medycznej. Szacuje się, że badanie finansowane przez podatników będzie kosztować około 170 milionów dolarów w ciągu najbliższych pięciu lat. [Copyright 2023 NPR]


Źródło