Naturalnie występujący kwas żółciowy może osłabić cukrzycę wywołaną statynami
![Naturalnie występujący kwas żółciowy może osłabić cukrzycę wywołaną statynami](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/03/1711695684_120506732-770x470.jpg)
![Butelka tabletek wapniowych atorwastatyny firmy Ranbaxy Laboratories Ltd. przygotowana do zdjęcia, 20 lutego 2014 r. Butelka tabletek wapniowych atorwastatyny firmy Ranbaxy Laboratories Ltd. przygotowana do zdjęcia, 20 lutego 2014 r.](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/01/Oppo-wprowadza-na-rynek-Reno-11-i-Reno-11-Pro.png)
Butelka tabletek wapniowych atorwastatyny firmy Ranbaxy Laboratories Ltd. przygotowana do zdjęcia, 20 lutego 2014 r. | Źródło zdjęcia: Dhiraj Singh/Bloomberg
Badanie przeprowadzone przez grupę naukowców z Chin wykazało, że podawanie kwasu ursodeoksycholowego (UDCA) może zapobiec tendencji statyn do wywoływania nietolerancji glukozy i cukrzycy.
(Aby otrzymywać najważniejsze wiadomości dnia dotyczące zdrowia, zapisz się do naszego biuletynu Health Matters)
Statyny są przepisywane osobom z wysokim ryzykiem chorób układu krążenia. Działają poprzez blokowanie aktywności enzymu biorącego udział w szlaku metabolicznym wytwarzającym LDL, czyli „zły” cholesterol. Statyny znajdują się na liście leków podstawowych Światowej Organizacji Zdrowia i jednymi z najczęściej sprzedawanych leków na świecie.
Jednak wiele badań wykazało, że statyny mogą zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy. „Od kilku lat wiadomo, że statyny mogą u niektórych osób wywoływać nietolerancję glukozy, a nawet jawną cukrzycę” – powiedział przez telefon V. Mohan, prezes Madras Diabetes Research Foundation. Ten hinduista.
Dodał, że lekarze nadal je przepisują, ponieważ korzyści ze stosowania statyn „znacznie przewyższają ryzyko”.
![](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/03/Badanie-wykazalo-w-jaki-sposob-statyny-moga-powodowac-cukrzyce-i.jpeg)
Niemniej jednak mechanizm działania statyn jest niejasny.
W badaniu opublikowanym w lutowym wydaniu „ Metabolizm komórkowynaukowcy zgłosili jeden mechanizm, dzięki któremu statyny mogą zwiększać nietolerancję glukozy, obejmujący UDCA – kwas żółciowy.
Zespół zrekrutował 30 osób przyjmujących atorwastatynę i 10 bez niej i monitorował ich metabolizm przez cztery miesiące. Poinformowali, że w kale osób przyjmujących atorwastatynę stwierdzono zmniejszoną liczebność bakterii z tego rodzaju Clostridium oraz że osoby te miały również „zmieniony profil kwasów żółciowych w surowicy i kale”.
Mikrobiom jelitowy to społeczność bakterii znajdujących się w jelitach, żyjących w symbiozie z organizmem. Naukowcy odkryli, że Clostridium-niedobór mikrobiomu hamował enzymy zwane dehydrogenazami hydroksysteroidowymi i obniżał UDCA.
Zweryfikowali także pogląd, że „zmniejszyło się Clostridiumbogata mikrobiota może wpływać na syntezę i wydalanie kwasów żółciowych oraz zaburzać metabolizm glukozy” – wykazano w 12-tygodniowym badaniu na myszach.
Aby sprawdzić rolę UDCA, zrekrutowano pięciu uczestników przyjmujących statyny i podawano im 10–13 mg/kg (masy ciała) UDCA dziennie. Po dwóch miesiącach odkryli między innymi, że poziom HbA1C u tych osób „znacznie spadł”.
Doszli do wniosku, że „UDCA przywrócił zaburzoną homeostazę glukozy, nie ograniczając działania statyny obniżającego poziom lipidów”.
Dr Mohan nazwał to odkrycie „dobrą wiadomością” i „nowym kątem”, ale powiedział również, że leżąca u jego podstaw hipoteza będzie musiała zostać przetestowana w randomizowanych badaniach klinicznych.
-
Kwas ursodeoksycholowy może powstrzymać tendencję statyn do wywoływania nietolerancji glukozy i cukrzycy
-
Statyny znajdują się na liście leków podstawowych Światowej Organizacji Zdrowia i jednymi z najczęściej sprzedawanych leków na świecie
-
Działają poprzez blokowanie aktywności enzymu biorącego udział w szlaku metabolicznym wytwarzającym LDL, czyli „zły” cholesterol