Zdrowie

Naturalny związek występujący w oliwkach może obniżyć poziom cukru we krwi i sprzyjać utracie wagi

  • 30 czerwca, 2024
  • 4 min read
Naturalny związek występujący w oliwkach może obniżyć poziom cukru we krwi i sprzyjać utracie wagi


Wyniki nowego badania na myszach sugerują, że kwas elenolowy, naturalny związek występujący w oliwkach, może obniżać poziom cukru we krwi i wspomagać utratę wagi. Badania te mogą utorować drogę do opracowania bezpiecznych i niedrogich produktów naturalnych do leczenia otyłości i cukrzycy typu 2 u ludzi.

Naukowcy odkryli, że już po tygodniu otyłe myszy chore na cukrzycę, którym podano doustnie kwas elenolowy, ważyły ​​znacznie mniej i wykazywały lepszą regulację poziomu cukru (glukozy) we krwi niż przed leczeniem i w porównaniu z kontrolnymi otyłymi myszami, które nie otrzymywały kwasu elenolowego. Działanie hipoglikemizujące było porównywalne z działaniem leku przeciwcukrzycowego we wstrzyknięciach, liraglutydem, i skuteczniejsze niż metformina, jeden z najpowszechniejszych leków doustnych stosowanych w leczeniu cukrzycy typu 2.

Zmiany w stylu życia i środki ochrony zdrowia publicznego miały ograniczony wpływ na rosnącą częstość występowania otyłości, jednego z głównych czynników ryzyka cukrzycy typu 2. Dostępne leki na otyłość są nieskuteczne w utrzymaniu utraty wagi, drogie i/lub niosą ze sobą potencjalne długoterminowe ryzyko dla bezpieczeństwa. Naszym celem było opracowanie bezpieczniejszych, tańszych i wygodniejszych środków o wielu celach, które mogą zapobiegać występowaniu zaburzeń metabolicznych i cukrzycy typu 2.


Dongmin Liu, doktor nauk kierownik zespołu badawczego, profesor na Wydziale Żywienia Człowieka, Żywności i Ćwiczeń w Virginia Tech

Doktor Hana Alkhalidy, badaczka w laboratorium Liu w Virginia Tech, przedstawi ustalenia podczas NUTRITION 2024, sztandarowego dorocznego spotkania Amerykańskiego Towarzystwa Żywienia, które odbyło się w dniach 29 czerwca–2 lipca w Chicago.

Warto przeczytać!  Jak schudnąć: przyczyny, leczenie, zapobieganie

Zespół badawczy Liu koncentruje się na odkrywaniu związków bioaktywnych z produktów naturalnych w celu leczenia cukrzycy. Wcześniej szukali oni konkretnych celów molekularnych dla związków naturalnych w częściach ciała, które aktywnie pomagają regulować metabolizm, takich jak trzustka, mięśnie, tkanka tłuszczowa i wątroba. Jednak ponieważ produkty naturalne zazwyczaj mają słabą biodostępność, postanowili sprawdzić, czy zamiast tego mogliby ukierunkować wydzielanie hormonów metabolicznych w jelitach, aby pośrednio regulować funkcję metaboliczną.

W ramach nowej pracy naukowcy zaczęli od zidentyfikowania naturalnych związków, które działają na komórki L, które zawierają dwa hormony metaboliczne uwalniane podczas posiłku. Hormony te, zwane GLP-1 i PYY, działają razem, aby promować uczucie sytości i zapobiegać przejadaniu się, a także kontrolować poziom cukru we krwi i metabolizm. Proces przesiewowy wykazał, że kwas elenolowy, który znajduje się w dojrzałych oliwkach i oliwie z oliwek extra virgin, może indukować uwalnianie tych hormonów w jelitach. Udało im się wytworzyć kwas elenolowy, rozkładając jego prekursor oleuropeinę, co jest tańsze niż jego bezpośrednia ekstrakcja z oliwek.

Badania związku na otyłych myszach chorych na cukrzycę wykazały, że myszy, które otrzymały doustnie kwas elenolowy, doświadczyły znacznej poprawy zdrowia metabolicznego w porównaniu z otyłymi myszami kontrolnymi. Po czterech do pięciu tygodniach leczenia myszy wykazały 10,7% zmniejszenie otyłości, a także zmniejszenie poziomu cukru we krwi i wrażliwości na insulinę porównywalne z tymi u zdrowych, szczupłych myszy.

Warto przeczytać!  Ciągłe uprawianie sportu powiązane z lepszym zdrowiem psychicznym dorosłych

Kwas elenolowy również znacząco zmniejszał spożycie pokarmu i sprzyjał utracie wagi, co jest związane z poprawą poziomów PYY i GLP-1 w krążeniu oraz obniżeniem poziomu peptydu związanego z agouti w podwzgórzu. Wiadomo, że peptyd pokrewny agouti zwiększa apetyt i przyrost masy ciała w przypadku nadekspresji.

„Ogólnie rzecz biorąc, badanie wykazało, że kwas elenolowy z oliwek ma obiecujące działanie na uwalnianie hormonów i zdrowie metaboliczne, szczególnie w przypadku osób otyłych i chorych na cukrzycę” — powiedział Liu. „Związek ten wydaje się naśladować fizjologiczne warunki jedzenia, aby bezpośrednio promować wydzielanie hormonów metabolicznych jelit, co pomaga regulować równowagę energetyczną i zdrowie metaboliczne”.

Zdaniem badaczy stężenie kwasu elenolowego w oliwie z oliwek lub oliwkach jest bardzo niskie, dlatego korzyści zaobserwowane w tym badaniu najprawdopodobniej nie wynikałyby ze spożywania samych produktów na bazie oliwek.

Zespół badawczy pracuje obecnie nad zrozumieniem, w jaki sposób ten związek tworzy korzyści metaboliczne, analizując jego podróż przez organizm, aby dowiedzieć się, jak jest wchłaniany, dystrybuowany, metabolizowany i wydalany. Ujawni to również informacje na temat jego bezpieczeństwa w przyszłych badaniach klinicznych.

Warto przeczytać!  „Niezbyt częsta” epidemia odchodów rozprzestrzenia się na australijskim festiwalu muzycznym – departament zdrowia wzywa ludzi do poddania się testom | Trendy

Alkhalidy przedstawi wyniki swoich badań w sobotę 29 czerwca w godzinach 15:12–15:25 czasu środkowoamerykańskiego podczas sesji ustnej na temat substancji bioaktywnych w zdrowiu i chorobach w McCormick Place (abstrakcyjny; szczegóły prezentacji).

Źródło:

Amerykańskie Towarzystwo Żywienia


Źródło