Naukowcy kwestionują badania łączące ograniczone czasowo jedzenie ze złym stanem zdrowia serca
![Naukowcy kwestionują badania łączące ograniczone czasowo jedzenie ze złym stanem zdrowia serca](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/04/638481729192877728fasting-770x470.jpg)
8 kwietnia 2024 r. — Naukowcy z Uniwersytetu w Chicago w USA kwestionują zasadność niedawnego badania opublikowanego przez American Heart Foundation, z którego wynika, że u dorosłych przestrzegających 8-godzinnego harmonogramu jedzenia ograniczonego czasowo ryzyko jest o 91% wyższe. zgonów z powodu śmierci sercowo-naczyniowej.
Wstępne badanie przeprowadzone w Szanghajskiej Szkole Medycznej Uniwersytetu Jiao Tong w Szanghaju w Chinach objęło 20 000 dorosłych Amerykanów biorących udział w trwającym amerykańskim badaniu National Health and Nutrition Examination Survey.
„Wnioski są niezwykle przesadzone, biorąc pod uwagę, że badacze dysponują danymi dotyczącymi spożycia pokarmu tylko z dwóch dni w ciągu 20 lat. Co jedli badani przez pozostałe 7300 dni badania? Dane z zapisów diety z dwóch dni w ogóle nie odzwierciedlają wzorców regularnego odżywiania się danej osoby – jest to główne ograniczenie badania” – mówi Krista Varady, profesor kinezjologii i żywienia na Uniwersytecie w Chicago Wgląd w odżywianie.
Wątpliwe wnioski
Varady wraz z Kelseyem Gabelem, adiunktem w College of Applied Health Sciences na Uniwersytecie w Chicago i ponad 30 innymi badaczami w tej dziedzinie, przygotowali komentarz opisujący błędy badawcze w badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie Jiao Tong w Szanghaju.
„Ponadto naukowcy w swojej analizie nie uwzględnili innych ważnych zmiennych zdrowotnych. Na przykład spożycie alkoholu, poziom aktywności fizycznej, palenie tytoniu, dostęp do opieki zdrowotnej, poziom stresu i status społeczno-ekonomiczny w ogromnym stopniu wpływają na ryzyko rozwoju chorób układu krążenia” – wyjaśnia.
Spożycie alkoholu, poziom aktywności fizycznej, palenie tytoniu, dostęp do opieki zdrowotnej, poziom stresu oraz status społeczno-ekonomiczny w ogromnym stopniu wpływają na ryzyko chorób układu krążenia.„Ponieważ autorzy nie uwzględnili tych krytycznych czynników, ogólne wnioski zawarte w artykule są wysoce wątpliwe”.
Pierwszym przykładem istotnej wady szeroko nagłośnionego badania jest niewłaściwe dostosowanie go do statusu palenia uczestników. Okazało się, że w grupie na czczo było o 60% więcej palaczy, którzy jedli mniej niż osiem godzin dziennie niż w grupie odniesienia.
W obu grupach stwierdzono również brak równowagi etnicznej – w grupie poszczącej było o 250% więcej czarnych obywateli USA. Nie uwzględniono tego pomimo dobrze udokumentowanych różnic rasowych w większości przyczyn śmiertelności w USA.
Innym potencjalnym problemem związanym z badaniem jest to, że metoda zastosowana do określenia czasu trwania posiłku nie jest reprezentatywna dla długoterminowych wzorców odżywiania. Nawyki te nie tylko oceniano na podstawie danych zebranych w jednym punkcie czasowym podczas dwóch dni przypominania o diecie, ale czasy jedzenia krótsze niż osiem godzin często oznaczały niekompletną dokumentację dotyczącą jedzenia, a nie prawdziwie krótkie okno żywieniowe.
Z kolei badacze sprzeciwiający się temu kontrowersyjnemu badaniu wskazują na ponad 100 opublikowanych, recenzowanych badań klinicznych, z których wynika, że jedzenie ograniczone w czasie może przynieść małe lub większe korzyści dla zdrowia metabolicznego, przy czym żadne badania nie wykazały poważnych niekorzystnych skutków postu.
Badania wykazały również, że okresowy post zmniejsza ogólne ryzyko chorób i wiek biologiczny, a także choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera.
Milany Nikolovej
Aby skontaktować się z naszym zespołem redakcyjnym, napisz do nas na adres redakcji@cnsmedia.com
Jeśli uważasz, że ten artykuł jest wartościowy, możesz chcieć otrzymywać nasze biuletyny.
Zapisz się teraz, aby otrzymywać najświeższe informacje bezpośrednio na swoją skrzynkę odbiorczą.