Zdrowie

Naukowcy obawiają się, że pandemia ptasiej grypy „rozwija się w zwolnionym tempie”

  • 1 lipca, 2024
  • 6 min read
Naukowcy obawiają się, że pandemia ptasiej grypy „rozwija się w zwolnionym tempie”


ANALIZA: Naukowcy obawiają się, że pandemia ptasiej grypy „rozwija się w zwolnionym tempie”

Autorzy: Julie Steenhuysen i Jennifer Rigby

CHICAGO/LONDYN, 1 lipca (Reuters)Jak wynika z wywiadów agencji Reuters z kilkunastu czołowymi ekspertami w dziedzinie chorób, naukowcy śledzący rozprzestrzenianie się ptasiej grypy są coraz bardziej zaniepokojeni tym, że luki w nadzorze mogą sprawić, że będą kilka kroków za nową pandemią.

Wiele z nich monitoruje nowy podtyp ptasiej grypy H5N1 u ptaków wędrownych od 2020 r. Jednak rozprzestrzenienie się wirusa na 129 stad mlecznych w 12 stanach USA sygnalizuje zmianę, która może przybliżyć wirusa do przenoszenia się między ludźmi. Infekcje też się zdarzały występuje u innych ssakówod alpak po koty domowe.

„Wygląda to prawie jak pandemia rozwijająca się w zwolnionym tempie” – powiedział Scott Hensley, profesor mikrobiologii na Uniwersytecie Pensylwanii. „W tej chwili zagrożenie jest dość niskie, ale może się to zmienić w mgnieniu oka”.

Im wcześniej pojawi się ostrzeżenie o skoku na ludzi, tym szybciej urzędnicy ds. zdrowia na całym świecie będą mogli podjąć kroki w celu ochrony ludzi poprzez rozpoczęcie opracowywania szczepionek, testy na szeroką skalę i środki ograniczające rozprzestrzenianie się wirusa.

Federalny nadzór nad amerykańskimi krowami mlecznymi jest obecnie ograniczony do testowania stad przed przekroczeniem granic stanowych. Wysiłki państwowe w zakresie testowania są niespójne, podczas gdy testowanie osób narażonych na kontakt z chorym bydłem jest skąpe, poinformowali Reuters urzędnicy ds. zdrowia rządowego i eksperci ds. grypy pandemicznej.

„Musisz wiedzieć, które gospodarstwa uzyskały wynik pozytywny, ile krów uzyskało wynik pozytywny, jak dobrze wirus się rozprzestrzenia, jak długo te krowy pozostają zakaźne, a także dokładną drogę przenoszenia” – powiedział holenderski wirusolog grypy Ron Fouchier z Centrum Medycznego Erasmus w Rotterdamie.

Warto przeczytać!  Czy powinieneś przestać jeść surową żywność? Jakie są korzyści?

Dr Jeanne Marrazzo, dyrektor amerykańskiego Narodowego Instytutu Alergii i Chorób Zakaźnych, powiedziała, że ​​nadzór nad ludźmi jest „bardzo, bardzo ograniczony”.

Marrazzo opisała sieć nadzoru nad grypą u ludzi w amerykańskich Centrach Kontroli i Zapobiegania Chorobom jako „właściwie pasywny mechanizm raportowania i prezentacji”. Departament Rolnictwa USA jest bardziej proaktywny w testowaniu krów, ale nie podaje do publicznej wiadomości, które gospodarstwa są dotknięte, powiedziała.

Kilku ekspertów stwierdziło, że rozbieżne podejście agencji zajmujących się zdrowiem zwierząt i ludzi może utrudnić szybszą reakcję.

„Gdybyś projektował system od podstaw, miałbyś jedną agencję” – powiedziała Gigi Gronvall, ekspert ds. bezpieczeństwa biologicznego w Johns Hopkins Center for Health Security. „To nie jedyny przykład, w którym mamy problemy ze środowiskiem lub zwierzętami, które powodują u ludzi problemy.”

Rzecznik USDA powiedział, że agencja współpracuje „przez całą dobę” z CDC i innymi partnerami w ramach „reakcji całego rządu”, dodając, że trwające badania pokazują, że „dostawy żywności w Ameryce pozostają bezpieczne, chore krowy na ogół wracają do zdrowia po kilku tygodniach, a ryzyko dla zdrowia ludzkiego pozostaje niskie”.

CDC w oświadczeniu stwierdziło, że „USDA oraz stanowe i lokalne departamenty zdrowia w całym kraju przygotowywały się na pojawienie się nowego wirusa grypy przez prawie dwie dekady i stale monitorują pod kątem nawet najmniejszych zmian w wirusie”.

Warto przeczytać!  Wzrost przypadków krótkowzroczności wśród dzieci: jak to leczyć

„UWAGA OSTROŻNOŚCI”

Niektóre pandemie, w tym COVID-19, pojawiają się z niewielkim ostrzeżeniem. Podczas ostatniej pandemii grypy, spowodowanej przez H1N1 w 2009 r., wirus i jego poprzednicy najpierw rozprzestrzenili się wśród zwierząt przez kilka lat, powiedział Hensley, ale większy nadzór pomógłby służbom zdrowia się przygotować.

Od końca marca trzy osoby w USA uzyskały pozytywny wynik testu na obecność ptasiej grypy H5N1 po kontakcie z krowami i wystąpiły u nich łagodne objawy. Jedna osoba w Meksyku została zakażona odrębnym szczepem H5, którego wcześniej nie obserwowano u ludzi i u którego nie stwierdzono kontaktu ze zwierzętami. Inne przypadki zgłoszono w Indiach, Chinach i Australii, spowodowane różnymi szczepami.

Światowa Organizacja Zdrowia twierdzi, że ryzyko zakażenia H5N1 dla ludzi jest niskie, ponieważ nie ma dowodów na przenoszenie wirusa przez człowieka. Jeśli to się zmieni, dostępne będą pewne narzędzia, w tym ograniczone ilości istniejącej szczepionki H5N1 i leków przeciwwirusowych, takich jak Tamiflu.

Jak powiedział Wenqing Zhang, szef wydziału ds. grypy w tej agencji ONZ, istnieją mechanizmy umożliwiające uruchomienie produkcji testów, leków i szczepionek na większą skalę, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Inni eksperci stwierdzili, że istnieje wystarczający powód do obaw, aby zacząć przygotowywać się na potencjalne rozprzestrzenianie się wirusa wśród ludzi, chociaż czynniki wyzwalające podjęcie działań różnią się w zależności od roli odgrywanej w reakcji, powiedział Richard Hatchett, dyrektor generalny Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI). Jego organizacja wcześnie podjęła działania w zakresie finansowania rozwoju szczepionki przeciwko COVID i obecnie prowadzi rozmowy z partnerami badawczymi na temat H5N1.

Warto przeczytać!  Jeden na dwóch nastolatków z ADHD ma problemy z zarządzaniem emocjami: badanie

Celem CEPI jest stworzenie biblioteki prototypowych szczepionek przeciwko patogenom o potencjale pandemicznym. Pomogłoby to producentom leków w rozpoczęciu produkcji na dużą skalę i dystrybucji zastrzyków, jeśli to konieczne, w ciągu 100 dni od wybuchu epidemii.

Niektóre kraje podejmują kroki aby chronić ludzi przed H5N1. Stany Zjednoczone i Europa zabezpieczają dawki szczepionki przeciw grypie „przedpandemicznej”, która mogłaby być stosowana w przypadku grup wysokiego ryzyka, w tym pracowników gospodarstw rolnych lub laboratoriów. Finlandia oczekuje się, że stanie się pierwszym krajem, który zaszczepi pracowników ferm futrzarskich i drobiarskich, a także pracowników zajmujących się zdrowiem zwierząt.

Rozszerzenie dostępu do szczepionek jest również skomplikowane, powiedziała Zhang z WHO. Producenci potencjalnych szczepionek przeciwko grypie pandemicznej produkują szczepionki przeciw grypie sezonowej i nie mogą produkować obu jednocześnie, powiedziała.

Ponieważ większość szczepionek przeciw grypie wytwarzana jest z wirusa hodowanego w jajach, wytworzenie szczepionki pandemicznej może zająć nawet sześć miesięcy. USA prowadzą rozmowy z Moderną MRNA.O aby wykorzystać szybszą technologię mRNA do szczepionek przeciwko grypie pandemicznej.

Wszyscy eksperci zgodzili się, że konieczne jest znalezienie równowagi między szybkim działaniem w celu uniknięcia zagrożenia a przesadną reakcją.

„Chcemy zachować ostrożność” – powiedziała Wendy Barclay, wirusolog z University College London, która dla brytyjskiej Agencji Bezpieczeństwa Zdrowia prowadzi badania nad ptasią grypą, „nie mówiąc, że świat wkrótce się skończy”.

Reportaż Jennifer Rigby i Julie Steenhuysen; montaż: Michele Gershberg i Bill Berkrot


Źródło